Cum ştie Facebook tot ce faci pe internet

Facebook vă urmăreşte fiecare mişcare pe care o faceţi pe internet. În cazul în care aveaţi vreo îndoială, atunci experimentul realizat de Samantha Felix ar trebui să vă spulbere orice dubiu.
Economica.net - mar, 11 sept. 2012, 11:03
Cum ştie Facebook tot ce faci pe internet

Prin intermediul programului Abine DNT+ s-a ajuns la concluzia ca Facebook foloşeşte peste 200 de „spioni” (trackers) pentru a-i urmări pe cei care deţin cont pe această reţea de socializare. Abine defineşte un tracker ca fiind „o cerere pe care o pagină web încearcă să o impună browser-ului folosit, astfel încât acesta din urmă să transmită mai departe informaţii despre activitatea online”, scrie Business Insider.

Mai concret, precizează aceeaşi sursă, „spionii” vin sub următoarele forme: cookies, Javascript, semnalizatoare de 1 pixel şi cadre de tip Iframe.

Citeste si: Aplicaţia Facebook care ştie totul despre tine

În acest mod, Facebook intentionează să deţină cât mai multe informaţii despre comportamentul utilizatorilor. Motivul? Afişarea cât mai personalizată a reclamelor.

Criticii numesc această acţiune spionaj. Agenţii de publicitate o numesc targetare.

Specialistul în confidenţialitate, Sarah Downey, a explicat pentru publicaţia americană faptul că utilizatorii ar trebui să acorde mai multă atenţie acestor trackeri şi să îi blocheze.

Citeste si: Germania dă ultimatum Facebook

Business Insider precizează că utilizatorii îşi pot da seama dacă o pagină are ascunşi „trackeri” în funcţie de cât de repede se încarcă. Dacă încărcarea durează mai mult decât în mod normal, atunci trebuie să ştiţi că este foarte posibil ca pagina să conţină ceea ce oamenii din domeniu numesc „urmăritori”. Pentru a evita să fiţi supravegheati constant, este necesar să dezactivaţi toate cookie-urile stocate în browser şi istoria căutărilor.

Tracker-ele cer informaţii despre locaţia ta geografică, ce alte siteuri ai vizitat, pe ce anume ai dat click, dar si numele tău de utilizator de pe Facebook.

Citeste si: 5 trucuri prin care Facebook te păcăleşte să-ţi dai datele personale

Întrebaţi cu ce anume îi ajută de fapt aceste date, oficialii Facebook au refuzat să comenteze.

În cadrul cercetării, Samantha Felix, iniţiatoarea studiului, a descoperit faptul că după instalarea Abine şi-a reaccesat contul de Facebook şi a observat faptul că acesta avea 228 de spioni ce îi urmăreau activitatea desfăşurată pe internet. De asemenea, mai explică Business Insider, au fost găsiti trackeri chiar şi pe site-urile de stiri si cele de cumparaturi. Aşadar, atenţie!

Citeste si: Cum să afli tot ce ştie Facebook despre tine

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a votat Legea bugetului pe 2021
Parlamentul a votat Legea bugetului pe 2021
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. S-au înregistrat 234 de voturi „pentru” şi 170 de voturi „împotrivă”. Proiectul de buget...
4.000 dintre angajații companiei Miele au fost afectați de închiderea unei fabrici din Germania din cauza COVID-19
4.000 dintre angajații companiei Miele au fost afectați de închiderea unei fabrici din Germania din cauza COVID-19
Producătorul german de electrocasnice Miele, care are o uzină la Braşov, a anunţat marţi că 4.000 dintre angajaţii ...
Studiu ING: Peste 80% dintre români intenționează să economisească mai mult în contextul temerilor generate de pandemie
Studiu ING: Peste 80% dintre români intenționează să economisească mai mult în contextul temerilor generate de pandemie
Aproximativ 83% dintre români încearcă să economisească mai mulți bani pentru a se adapta la incertitudinea contextului ...
Profitul net al EDP Renewebles a crescut cu 17% în 2020
Profitul net al EDP Renewebles a crescut cu 17% în 2020
Compania EDP Renewables (Euronext: EDPR), lider global în sectorul energiei regenerabile și al treilea producător mondial ...