Cum scapi de deșeurile de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni, gratuit, fără a merge în centre de colectare

În perioada 15 iunie-15 iulie, bucureștenii și locitorii din zonele limitrofe capitalei vor putea scăpa gratuit de deșeurile de echipamente electrice și electronice mici fără a se deplasa în vreun centru special. Trebuie doar să pună echipamentele vechi într-un anumit plic și un curier Glovo va veni să le preia.
Alina Stanciu - joi, 10 iun. 2021, 13:40
Cum scapi de deșeurile de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni, gratuit, fără a merge în centre de colectare

Asociația RESPO DEEE, unul din principalii jucători pe piața de colectare a deșeurilor, în parteneriat cu Glovo, a lansat un program prin care bucureștenii și cei care locuiesc în zonele limitrofe capitalei pot preda spre reciclare, gratuit, deșeurile de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni, precum telefoane mobile, tablete, laptopuri, calculatoare, electrocasnice mici sau produse electrice de îngrijire personală. Predarea echipamentelor se va putea face, în perioada 15 iunie-15 iulie, unui curier Glovo care va putea fi solicitat la domiciliu printr-un apel telefonic la numprul inscriptionat pe plicurile RESPO, singurele în care echipamentele pot fi ambalate spre a fi predate în acest mod. Plicurile pot fi comandate gratuit de pe www.respo.ro sau pot fi luate de la cele 3 librării Humanitas din București- Kretzulescu, Cișmigiu si Auchan.

„În curând o să existe astfel de puncte în mai multe orașe din țară. În aceste plicuri se pot colecta deșeurile electrice și electronice de mici dimensiuni precum telefon, aparat foto, periuță de dinți electrică, mouse, consolă, kindle, etc”, declară Cristian Pocol.

O alta soluție propusă pentru facilitarea colectării DEEE este cutia RESPO.

Ea poate fi procurată gratuit (la fel ca și plicul) fie de pe site, fie din mai multe puncte de distribuție, care vor fi listate tot pe www.respo.ro. În această cutie se poate depozita DEEE puțin mai voluminoase precum telefoane, tablete, laptopuri, electrocasnice mici, produse electrice de îngrijire personală. Apoi cutia se duce  la cel mai apropiat centru de colecare, sau se poate chema un colector apelând numărul de telefon inscripționat pe cutie. Serviciile de ridicare și transport spre centrul de colectare sunt gratuite.

“Conform statisticilor, 75% din electronicele vechi, nefolosite, se află încă în locuințele oamenilor.  Acestea conțin substanțe periculoase, precum plumb, mercur, crom și cadmiu, metale grele și substanțe toxice inflamabile, ce pot deveni un mare pericol pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător dacă sunt aruncate necorespunzător în natură. Mulți oameni ori se atașează de aceste echipamente vechi și nefolosite ori nu știu cum să le ofere spre reciclare”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

DEEE reprezintă în acest moment cea mai mare cantitate din toate deșeurile care sunt produse la nivel global. 53,6 milioane de tone au fost generate în 2019 în întreaga lume. Conform estimărilor, acestea vor ajunge la 74,7 miliarde de tone în 2030.

Conform statisticilor, doar 20% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate corect la nivel global. Restul de 80% sunt ori abandonate în mediul înconjurător, ori arse, afectând, în toate situațiile, solul, aerul și apa și, implicit, sănătatea oamenilor. Toate deșeurile de acest tip conțin materii prime ce pot fi reciclate și reintroduse în procesul de producție ca materii prime. Doar în 2019 valoarea materiilor prime din echipamentele electrice și electronice generate a fost de 50,8 miliarde de Euro. În plus, reciclarea corectă a DEEE-urilor va reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon generate de exploatarea minereurilor pentru materii prime noi. Conform statisticilor, în 2019, 15 tone de CO2 au fost împiedicate să ajungă în atmosferă, doar prin reciclarea corectă a fierului, aluminiului și cuprului din totalul de deșeuri de echipamente electrice și electronice produse global.

În România, conform celor mai recente studii, realizate în 2017, rata de colectare a DEEE-urilor în țara noastră a fost de doar 23%, România clasându-se pe penultimul loc în Europa la acest capitol.

Asociația RESPO DEEE are  în prezent 200 de contracte cu producători și importatori de echipamente electrice și electronice. Prin aceste parteneriate, RESPO preia responsabilitatea legală a acestor producători în gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, asociația devenind astfel unul din principalii jucători pe piața de colectare.

Astăzi există 2578 de producători și importatori activi, cu 150 mai mult ca în 2019, care, conform legislației în vigoare, au obligația de a se înregistra la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și să predea responsabilitatea gestionării deșeurilor către o organizație de profil- OTR (Organizație de Transfer de Responsabilitate).

 

Te-ar mai putea interesa și
Drulă promite că în acest an se va putea circula pe toată Autostrada A10
Drulă promite că în acest an se va putea circula pe toată Autostrada A10
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunţat vineri că în acest an întreaga Autostrada A10 (Sebeş-Turda) va fi dată în circulație, după ce a primit asigurări de la constructorului......
Pandemia a dus la o explozie a cererii de avioane private
Pandemia a dus la o explozie a cererii de avioane private
Pandemia de coronavirus a creat o cerere mare pentru călătorii şi o creștere a sumelor de bani nefolosiţi în buzunarele ...
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, adoptată în cadrul ECOFIN
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, adoptată în cadrul ECOFIN
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României a fost adoptată vineri, în cadrul Reuniunii Consiliului ...
Uniunea Europeană a ridicat interdicția impusă împotriva a opt bănci de a participa la emisiunile sale de obligațiuni
Uniunea Europeană a ridicat interdicția impusă împotriva a opt bănci de a participa la emisiunile sale de obligațiuni
Opt bănci care până acum au fost excluse de la participarea la emisiunile de obligaţiuni sindicalizate, care finanţează ...