Cum sprijină dezvoltatorii de parcuri industriale chiriaşii proprii pentru a-şi păstra sau extinde forţa de muncă

Primii și-au anunțat intenția de a dezvolta un centru de servicii într-un parc industrial cei de la CTP, cei mai mari proprietari de parcuri industriale din România. Ulterior, modelul a fost continuat de P3, dezvoltator deținut de fondul suveran al statului Singapore, care a anunțat că începe construcția unui complex multifuncțional în parcul P3 Bucharest de pe A1, o premieră pe piața de logistică din România. Totul pentru a sprijini chiriașii care se luptă cu o acută lipsă de forță de muncă.
Răzvan Zamfir - Dum, 07 iul. 2019, 08:17
Cum sprijină dezvoltatorii de parcuri industriale chiriaşii proprii pentru a-şi păstra sau extinde forţa de muncă

Iar CTP tocmai a fost finanţat cu 82 de milioane de euro de BRD şi cehii de la Komerční banka, pentru investiţii tocmai în CTPark Bucharest West, care probabil înseamnă inclusiv dezvoltarea unui centru de servicii care să deservească angajaţii din parcul industrial. 

„Observăm o tendință a dezvoltatorilor și proprietarilor de proiecte industriale și logistice de a se concentra și a crește confortul angajaților din spațiile în care aceștia lucrează, similar cu trendul pe care sectorul office îl traversează. Așa cum într-un spațiu de birouri proprietarul caută să ofere chiriașului și angajaților săi un confort sporit, prin oferirea de spații de relaxare, prin soluții moderne de climatizare, așa și în sectorul industrial  se conturează o abordare modernă de lucru. Proprietarii spațiilor industriale analizează cu atenție ce tip de cantină să ofere angajaților din proiectele deținute, încheie contracte cu supermarket-uri moderne, totul pentru a veni în sprijinul chiriașilor și angajaților de aici”, spune Daniel Cautiș, managing partner al Dunwell, agenție specializată în parcuri logistice și industriale.

 

Prima fază a proiectului multifuncțional din P3 Bucharest va cuprinde un hostel cu o capacitate de 212 persoane, o cantină de 200 locuri, un supermarket și o cafenea. Proiectul are în vedere în fazele viitoare o extindere a capacității de cazare și adăugarea de noi servicii pentru chiriași în funcție de solicitările acestora, incluzând centru medical, servicii de curierat, ATM și curățătorie.

Data estimativă de finalizare a primei faze a proiectului este sfârșitul lunii septembrie 2019. 

„Cu o rata a șomajului de 1,3%, disponibilitatea forței de muncă în București și în zonele limitrofe devine o limitare din ce în ce mai acută, resimțită din plin și de chiriașii noștri. Pentru a-și acoperi nevoia de personal, unii chiriași transportă zilnic angajații de la distanțe considerabile, de până la 100 km. În dorința de a ameliora problema forței de muncă, am decis să dezvoltăm această facilitate de cazare în P3 Bucharest A1 Park ca și un beneficiu pentru actualii și viitorii noștri chiriași. Chiriașii vor putea utiliza hostelul pentru cazarea de angajați permanenți, pentru a-și suplimenta necesarul de angajați în perioadele de vârf, cât și pentru alte nevoi punctuale de cazare (echipe de intervenție, detașări din alte locații). Este primul proiect de acest gen din București și reflectă filozofia P3 de a oferi chirașilor nu numai un depozit, ci un întreg ecosistem care să faciliteze dezvoltarea afacerii lor”, spune Sînziana Pardhan, managing director P3 în România.

Pe de altă parte, dezvoltatorii se gândesc încă din faza de proiect la spațiile verzi care vor integra zona industrială, la spații umbrite care vor deservi comunităților viitoare, investesc în sustenabilitatea proiectelor, în tehnologii moderne pentru a nu mai exista  diferențe mari între un spațiu de lucru modern, dintr-o clădire de  birouri, și unul dintr-o platformă industrială sau o zonă logistică.

Hostelul din P3 Bucharest va fi operat de Real Design

Fiecare cameră din hostel va avea o capacitate maxima de 3 paturi și va fi complet mobilată și utilată: frigider, TV, aer condiționat și wi-fi.  Operatorul hostelului este compania românească, Real Design SRL, sub brand-ul IQ Hostel, care are experiență în relocarea de personal la nivel național și servicii de HR, gestionând peste 5.000 de persoane relocate pentru proiecte din Timișoara, Arad, Pitești, Brașov, Oradea, Dej, Cluj, Sighișoara și Satu Mare.

 Zilnic, peste 4.000 de angajati vin să lucreze în P3 A1 Bucharest Park, echivalentul a jumătate din populația Chiajnei sau a Domneștiului, comunele învecinate. Prin construirea proiectului multifuncțional dorim să încurajăm dezvoltarea unei adevărate comunități în cadrul parcului nostru. Angajații vor avea la dispoziție un supermarket și o cantină cu zonă de recreere, urmând ca pe viitor să adăugăm și alte servicii. Alături de terminalul multi-modal, proiectul multifuncțional vine să consolideze pachetul complex și unic de facilități pe care chiriașii le pot găsi în cadrul P3 Bucharest A1 Park și care deservesc cei peste 372.000 m2 de spații de depozitare”, adaugă Sînziana Pardhan.

Deocamdată doar CTP și P3

„Până în acest moment, pe piața locală de profil, cei mai activi în această direcție au fost CTP și P3, dar și ceilalți dezvoltatori și proprietari de spații industriale le vor urma exemplul. Există, de asemenea, planuri ale unor dezvoltatori de a construi hosteluri pentru angajații parcurilor industriale, în care aceștia să locuiască în timpul săptămânii și să evite astfel orele petrecute în trafic  între casă și serviciu. În cadrul acestor complexuri ar urma să existe și clinici medicale private, bancomate, frizerii, cafenele și servicii conexe”, continuă Daniel Căutiș.

Practic, parcurile industriale și logistice se vor transforma aproape în comunități rezidențiale, în care locatarii vor lucra împreună, vor locui împreună, vor face cumpărăturile împreună etc. 

„Acest trend va face diferența în industrie și va lua amploare în perioada următoare. Toată lumea se plânge de lipsa forței de muncă, iar o investiție ca cea într-un hostel ar elimina foarte multe costuri logistice cu angajații. Ar fi o facilitate care va face diferența, dar cu un cost asumat de dezvoltator. Investițiile sunt costuri asumate ale dezvoltatorilor pentru a atrage noi chiriași, care la rândul lor au nevoie de forță de muncă pentru desfășurarea activităților. Este o investiție în viitorul proiectului industrial și în crearea unor comunități de durată, iar aceste investiții se pot ridica și la milioane de euro, în funcție de amploarea și complexitatea proiectului”, susține Cautiș.

De asemenea, transportul în comun sau o linie de transport care să facă legătura cu Bucureștiul sau cu marile orașe reprezintă un alt beneficiu pus la dispoziție de proprietarul sau dezvoltatorul unui proiect industrial și o investiție absolut necesară când vine vorba de atragerea unui nou chiriaș.

„Este practic elementul care face distincția între proiecte și componenta care poate însemna un deal semnat versus unul în așteptare sau chiar eșuat. În ultimii ani s-a investit constant în această direcție, astfel că marile proiecte industriale beneficiază astăzi de stații moderne de transport, cu acoperiș care protejează angajații de fenomenele meteo deosebite,  cu afișaj digital și program de plecări și sosiri al mijloacelor de transport puse la dispoziție de proprietar”, conchide Daniel Cautiș.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...