Cursul a coborât uşor sub 4,46 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb a coborât uşor sub 4,46 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare şi unde ordine de vânzare de euro plasate de bănci în numele unor companii au dus cotaţiile în jos.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 07:31
Cursul a coborât uşor sub 4,46 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

În prima parte a şedinţei precedente, cursul a urcat până aproape de 4,47 lei/euro, în linie cu evoluţia monedelor statelor din regiune, dar şi ridicat de unele ordine de cumpărare de euro plasate de bănci în numele unor clienţi. Spre finalul zilei de luni, cotaţiile au revenit aproape de 4,46 lei/euro, pe fondul unor ordine mici de vânzare de euro plasate de jucători străini.

La deschiderea şedinţei interbancare de marţi, euro a fost cotat la 4,4635 – 4,4655 lei, cu 0,2 bani peste nivelurile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4615 – 4,4635 lei/euro.

Ulterior, ordine de vânzare de euro plasate de bănci în numele unor companii clienţi au dus treptat cursul sub 4,46 lei/euro, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, potrivit dealerilor.

La scurt timp după ora 10:00, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4570 – 4,4580 lei, respectiv cu 0,45 – 0,55 bani sub închiderea de luni.

Astfel, leul este în creştere 0,1% în raport cu euro.

„În vreme ce credem că moneda locală va oscila într-un interval îngust în această săptămână, problema legată de datoria publică a SUA ar putea insufla puţină activitate în piaţa valutară locală, iar după ce pieţele externe au fost impulsionate ieri seară de progresul înregistrat în această privinţă, leul ar putea beneficia de un uşor avans astăzi”, afirmă analiştii ING Bank într-o notă transmisă marţi dimineaţă.

După prima oră a şedinţei interbancare de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în scădere cu 0,1% faţă de euro.

Cursul de referinţă anunţat luni de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 1,68 bani (0,38%), la 4,4676 lei/euro, şi a atins maximul ultimelor aproape trei săptămâni. Un curs mai mare decât cel de luni a fost publicat de banca centrală pe 25 septembrie, când euro a fost cotat la 4,4711 lei.

În ultimele două şedinţe ale săptămânii anterioare, cursul de referinţă leu/euro a scăzut cu 1,23 bani, respectiv cu 0,28%, după ce miercuri a urcat la 4,4631 lei/euro şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.

Cursul de referinţă leu/dolar american a crescut luni cu 1,67 bani (0,51%), la 3,2948 unităţi, după ce în şedinţa anterioară a coborât la 3,2781 lei/dolar.

Leul s-a depreciat, luni, şi în raport cu francul elveţian, rata de schimb avansând cu 0,94 bani (0,26%), de la 3,6116 lei/franc la 3,6210 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi sunt de 2,25% – 2,75% pe an, în apropierea nivelurilor de luni, de 2,12% – 2,62% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 4,25% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra o creştere moderată, în perioada martie-mai, în timp ce pentru......
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă ...