Cursul a fluctuat uşor peste 4,44 lei/euro în a doua parte a zilei

Cursul a fluctuat uşor peste 4,44 lei/euro în a doua parte a şedinţei interbancare de marţi, deprecierea leului şi a altor monede fiind determinate de temerile investitorilor în aşteptarea reacţiei Washingtonului şi a statelor aliate la situaţia din Siria.
Economica.net - mar, 27 aug. 2013, 14:01
Cursul a fluctuat uşor peste 4,44 lei/euro în a doua parte a zilei

La deschiderea şedinţei interbancare de marţi, euro a fost cotat la 4,4300 – 4,4320 lei, respectiv cu 0,25 – 0,3 bani peste nivelurile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4275 – 4,4290 lei/euro.

Ulterior, leul a continuat să scadă în raport cu euro, în contextul în care temerile investitorilor cu privire la o intervenţie militară în Siria au determinat corecţii şi pe pieţele financiare externe.

Pe piaţa de la Bucureşti, cel mai ridicat nivel tranzacţionat al cursului de schimb leu/euro a fost de 4,4465 unităţi, nivel la care erau cotaţiile şi în jurul orei 16:30. La ora menţionată, euro era cotat la 4,4430 – 4,4465 lei, ceea ce indică o depreciere a leului cu 0,35 – 0,4% în raport cu euro.

Corecţia înregistrată de leu a fost vizibil mai lentă decât cele înregistrate de zlot şi forint, care au coborât cu 0,6% şi, respectiv, cu 1% faţă de euro.

„Cel mai probabil deprecierea leului a fost temperată de unii clienţi corporate care au vândut euro. Volumele de tranzacţionare au fost destul de bune raportat la cele care de obicei se înregistrează în această perioadă”, a afirmat un dealer.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a urcat marţi cu 1,14 bani, la 4,4402 lei/euro. În şedinţa precendentă, rata de referinţă a scăzut la 4,4288 lei/euro şi a atins cel mai redus nivel din ultimele aproape două săptămâni.

Leul s-a depreciat marţi mai vizibil în raport cu dolarul american, cursul de referinţă urcând cu 1,76 bani, la 3,3286 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,3110 lei/dolar. În şedinţa de luni, rata de schimb a fost la minimul ultimelor aproape patru săptămâni.

Totodată, cotaţia leu/franc elveţian a crescut cu 2,48 bani, de la 3,5864 lei/franc la 3,6112 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate marţi de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut nesemnificativ, la 3,15% – 3,65% pe an, după ce luni au urcat la 3,19% – 3,69% pe an, în prima zi a noii perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Dobânzile afişate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână sunt de 3,16% – 3,66% pe an, după ce luni au fost de 3,17% – 3,67% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete pentru evenimente și activități de top disponibile prin intermediul......
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...