Cursul a scăzut la 4,52 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb a scăzut la 4,5190 - 4,5220 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare şi în care dealerii cred că BNR intervine indirect astfel încât rata de referinţă să nu mai atingă un nou maxim istoric.
Economica.net - mar, 10 iul. 2012, 07:29
Cursul a scăzut la 4,52 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

La deschidere euro a fost cotat la 4,5345 – 4,5365 lei, cu 0,15 – 0,25 bani peste închiderea de luni, de 4,5330 – 4,5340 lei/euro, astfel că paritatea s-a apropiat şi mai mult de maximul istoric atins vineri, de 4,54 lei/euro.
Ulterior, în piaţă au fost plasate ordine de vânzare la cotaţii mai mici, astfel că rata de schimb a coborât până la 4,5200 lei/euro, nivel la care au fost realizate unele tranzacţii.

La scurt timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,5190 – 4,5220 lei, cu 1,2 – 1,4 bani sub închiderea de luni.
În acelaşi timp, zlotul era în stagnare, iar forintul se aprecia cu 0,2% în raport cu euro. Citeste si: Broker Tradeville: un curs de 4,7 de lei pentru un euro nu poate fi considerat de neatins

„Cel mai probabil BNR intervine din nou indirect în piaţă, astfel încât la fixing (când BNR ia cotaţiile din piaţă pentru a anunţa cursul de referinţă – n.r.) să anunţe un curs mai mic. Având în vedere că se tranzacţionează volume reduse, specifice unei şedinţe obişnuite de vară, nu cred că i-ar fi greu să ducă cursul în jos şi nici măcar nu trebuie să vândă volume mari. Datele privind inflaţia nu cred că au influenţat cursul, pentru că leul se aprecia dinainte şi pentru că după publicarea datelor nu a fost o mişcare notabilă”, a afirmat un dealer.

Potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei s-a plasat în iunie la 2,04%, după o scădere a preţurilor cu 0,04% faţă de luna mai, determinată de ieftinirea alimentelor. Rata anuală a inflaţiei este mai redusă decât cea anticipată de analişti, de 2,1%. Estimările variau între 1,7% şi 2,4%, conform răspunsurilor la un sondaj realizat în rândul membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România.

Cursul de schimb leu/euro a urcat săptămâna trecută cu 2%, până la recordul de 4,5400 lei/euro, ca urmare a intensificării aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie de Parlament vineri cu puţin înainte de ora 21:00, când deja piaţa locală era închisă.

După suspendarea preşedintelui, pe pieţele externe cursul a fluctuat vineri în jurul nivelului de 4,5400 lei/euro, iar în cadrul unor transferuri realizate pe piaţa de la New York a coborât brusc la 4,51 lei/euro.

Astfel, cotaţia a deschis şedinţa de luni uşor peste 4,52 lei/euro, dar în a doua parte a zilei s-a întors aproape de recordul de 4,5400 lei/euro, ca urmare a aversiunii la risc a jucătorilor care, potrivit dealerilor, aşteaptă să vadă dacă România va îndeplini condiţiile din acordul cu FMI sau înţelegerea va fi suspendată.

Cursul de referinţă leu/euro anunţat luni de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5275 unităţi, iar rata oficială pentru dolar a stabilit un nou record şi a urcat la 3,6848 lei/dolar.

Precedentele maxime istorice au fost atinse vineri, când cotaţia leu/euro a fost la 4,5142 unităţi, iar rata oficială pentru dolar la 3,6480 lei/dolar, când jucătorii mizau pe deprecierea leului, în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat luni de la 3,7582 lei/franc la 3,7691 lei/franc. Aceasta este cea mai mare cotaţie din ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

După prima oră a şedinţei de la Bucuerşti, costurile asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS), erau la acelaşi nivel cu cel de luni, respectiv la 450 de puncte. CDS-urile au crescut luni la 450 de puncte, deşi în prima oră a şedinţei de la Bucureşti cotaţia a scăzut uşor, la 425 puncte. Astfel, a fost depăşit şi nivelul atins vineri, de 430 puncte.

Băncile comerciale au afişat marţi dimineaţă dobânzi de 5% – 5,5% pe an pentru depozitele cu scadenţa la o zi, foarte uşor peste cele practicate luni, de 4,97% – 5,45% pe an. Dobânzile continuă, astfel, să încadreze rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...