Cursul a scăzut sub 4,47 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb a scăzut sub 4,47 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare din Ajunul Crăciunului, ca urmare a unor ordine de vânzare de euro plasate de jucători locali într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de tranzacţionare, potrivit dealerilor.
Economica.net - mar, 24 dec. 2013, 08:39
Cursul a scăzut sub 4,47 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb leu/euro a urcat miercuri peste nivelul de 4,48 unităţi pe piaţa interbancară, pentru prima dată de la finele lunii iunie, iar în următoarele zile a fluctuat în jurul acestui nivel.

La deschiderea şedinţei interbancare de marţi, euro a fost cotat la 4,4780 – 4,4800 lei, cu 0,3 – 0,45 bani (0,1%) sub nivelurile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4825 – 4,4830 lei/euro.

Ulterior, unele ordine de vânzare de euro plasate de jucători locali au dus cotaţiile sub 4,47 lei/euro, iar cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,4660 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4680 – 4,4700 lei, cu 1,3 – 1,45 bani (0,3%) sub nivelurile de la închiderea şedinţei precedente.

„Piaţa este liniştită şi volumele de tranzacţionare sunt mici. Cursul a scăzut pe fondul unor ordine de vânzare plasate de jucători locali, în timp ce jucătorii străini nu sunt prezenţi la tranzacţionare”, a afirmat un dealer.

După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în stagnare în raport cu euro.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut nesemnificativ luni, de la 4,4754 lei/euro la 4,4756 lei/euro. Rata de schimb a urcat joi la 4,4806 lei/euro şi a atins cel mai ridicat nivel de după 12 septembrie, însă vineri a scăzut la 4,4754 lei/euro.

Cursul de referinţă leu/dolar american a scăzut luni cu 0,52 bani (0,16%), de la 3,2771 unităţi la 3,2719 unităţi. Paritatea a fost vineri la maximul ultimelor două săptămâni.

Pe de altă parte, cursul leu/franc elveţian a crescut cu 0,14 bani (0,04%), de la 3,6498 lei/franc la 3,6512 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut uşor, de la 0,87% – 1,37% pe an la 1,75% – 2,25% pe an, în condiţiile în care marţi a început o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Dobânzile sunt încă mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt peste dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...