Dacă se rezolvă „subiectul Rompetrol“, Kazahstanul va creşte investiţiile în România

Însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România, Talgat Kaliyev, crede că subiectul datoriilor Rompetrol, „odată rezolvat, va fi deschisă poarta pentru noi investiţii. Este o aşa-numită situaţie de win-win. Nimeni nu pierde, toţi câştigă", a declarat oficialul kazah pentru Agerpres.
Economica.net - Dum, 04 aug. 2013, 12:43
Dacă se rezolvă „subiectul Rompetrol“, Kazahstanul va creşte investiţiile în România

 „Să-mi clarific poziţia: în calitate de diplomat străin, nu pot face niciun comentariu cu privire la procedurile interne din România, care sunt parte a suveranităţii sale şi a legislaţiei naţionale. Memorandumul de înţelegere în cauză, semnat în februarie 2013 şi aprobat o dată de Parlamentul român, a fost rezultatul unor negocieri complexe şi dificile”, a spus Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România.

Totuşi, oficialul kazah a ţinut să precizeze că, deşi „este un subiect pur comercial definit de cererile pieţei”, „odată rezolvat, va fi deschisă poarta pentru noi investiţii. Este o aşa-numită situaţie de win-win. Nimeni nu pierde, toţi câştigă”, a spus Talgat Kaliyev.

Diplomatul kazah a răspuns astfel la o întrebare a Agerpres privind intenţia preşedintelui României de a nu promulga în  forma actuală legea privind aprobarea memorandumului de înţelegere dintre Guvernul român şi Rompetrol Group.

Oficialul kazah a mai evocat faptul că firma „română Rominserv (subsidiară a Rompetrol, n.r.) a câştigat o licitaţie pentru construirea unui combinat petrochimic în vestul Kazahstanului, iar altă companie – pentru reconstruirea rafinăriei Pavlodar în nordul Kazahstanului, cu un buget de 1,7 miliarde de dolari. Este un semn clar al consolidării cooperării economice între statele noastre şi al celei mai bune calităţi a serviciilor oferite de inginerii şi managementul din România”, a subliniat diplomatul.

Pe de altă parte, „acum militarii kazahi au şansa de a se antrena în România şi ofiţerii români pot învăţa de la colegii lor din Kazahstan”, în virtutea unui acord româno-kazah semnat în timpul vizitei premierului Victor Ponta la Astana.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...