Daea: România este singura ţara din UE care a încheiat depunerea cererilor de plată până pe 15 mai

România este singura ţara din Uniunea Europeană (UE) care a încheiat depunerea cererilor de plată până pe data de 15 mai, în condiţiile în care deţine peste 36% din exploataţiile existente în UE, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 16 mai 2018, 08:41
Daea: România este singura ţara din UE care a încheiat depunerea cererilor de plată până pe 15 mai

‘Suntem singura ţara din Uniunea Europeană care a încheiat acest greu şi important proces până pe data de 15 mai, în condiţiile în care România deţine peste 36% din exploataţiile existente în UE. Un volum imens de muncă. Toţi din APIA şi de la Direcţiile Agricole nu au avut sâmbătă şi duminică libere, nu au ştiut de 1 mai sau de sărbători. Au fost la muncă tot timpul pentru a înregistra cererile şi pentru a se achita de obligaţii şi de misiunea pe care o avem de îndeplinit şi care este cel mai important obiectiv din programul de guvernare: a da subvenţiile la timp. Respirăm uşuraţi acum şi ne gândim la celelalte etape pe care trebuie să le desfăşurăm la timp, în aceeaşi notă de seriozitate, în acelaşi ritm şi într-o solidaritate deplină. Nu există niciun fermier care să fii rămas în afara sistemului şi nu există niciun judeţ care să nu se fi încadrat în parametri stabiliţi’, a spus Daea.

Acesta a precizat că ultimul fermier care a depus cererea a fost pe 15 mai, la ora 23:32, iar la ora 24:00 a dispus ‘încheierea unui proces extrem de important pentru ţară’.

‘Astăzi la ora 2:00 am încheiat dialogul cu ţara discutând prin videoconferinţă cu fiecare judeţ în parte privind stadiul depunerii cererilor, astfel încât fermierii români să poată avea subvenţiile la timp. Am început videoconferinţa la orele 24:00, iar prima întrebare a fost dacă există vreun fermier care se află în fluxul de înregistrare a cererii, dacă există la vreun centru local la care se aşteaptă să se depună cererea. Din datele luate a rezultat că ultimul fermier care a depus cererea a fost la ora 23:32. Asigurându-ne că nu mai există niciun fermier la centrul local sau judeţean pentru a-şi înregistra cererea, la orele 24:00 am dispus încheierea acestui proces extrem de important pentru ţară’, a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, fermierii români au depus în campania 2018 peste 855.000 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 9,7 milioane de hectare, înregistrându-se o depăşire cu 250.000 de hectare faţă de anul 2017.

‘Peste tot în ţară am înregistrat o depăşire a suprafeţei faţă de anul trecut. Această depăşire este substanţială şi anul acesta atinge cifra de 250.000 de hectare. (…) A scăzut numărul de cereri cu circa 17.500, dar a crescut suprafaţa, iar ceea ce se poate explica este că terenul a plecat către exploatare şi asistăm la o creştere a numărului de exploataţii faţă de alţi ani. A crescut, de asemenea, şi numărul celor care au depus cereri pentru animale. Astfel, prin depunerea de cereri am ajuns să atingem cifra de referinţă de 9,7 milioane de hectare pe care am avut-o în calculaţia UE privind subvenţiile pe unitatea de suprafaţă. Anul trecut s-a reuşit o depăşire cu 218.000 hectare faţă de 2016, iar în 2017 s-a depăşit cu 250.000 hectare faţă de 2017, ceea ce înseamnă peste 450.000 de hectare. Înseamnă bani în plus la fermieri, bani aduşi de la UE pentru ţară, bani care asigură prin folosirea judicioasă a lor sporirea randamentelor la unitatea de suprafaţă şi pe cap de animal, dar şi capitalizarea fermierilor’, a adăugat oficialul MADR.

Ministrul a anunţat că anul acesta este pentru prima dată când a fost instituită o interpretare a datelor în sistem, ceea ce va permite ‘croirea unor politici agricole în domeniu, capabile să rezolve marile probleme ale agriculturii Ţării Româneşti’.

‘Este pentru prima dată când am instituit, azi-noapte, un mod de interpretare a datelor în sistem. Este prima dată când avem exact care sunt fermierii, care este suprafaţa, care este vârsta acestora, pentru a şti ce politici abordăm în domeniu. Din nefericire, nu a fost până acum o asemenea abordare. Nu a fost niciodată o asemenea evidenţă. O avem acum. O evidenţă exactă pe care merită să o prezentăm opiniei publice şi merită să o prelucrăm în vederea croirii unor politici agricole în domeniu, capabile să rezolve marile probleme ale agriculturii Ţării Româneşti’, a adăugat şeful MADR.

Anul trecut, în campania de depunere desfăşurată în perioada 1 martie – 15 mai au fost depuse 884.464 cereri, pentru o suprafaţă de 9,545 milioane hectare, iar anul acesta au fost 855.000 cereri depuse, iar suprafaţa pentru care s-a cerut subvenţii a ajuns la 9,7 milioane hectare.

Te-ar mai putea interesa și
Air France – KLM extinde posibilitatea de a schimba gratuit data călătoriei și destinația zborului
Air France – KLM extinde posibilitatea de a schimba gratuit data călătoriei și destinația zborului
În încercarea de a contracara, pe cât posibil, efectele negative și incertitudinea aduse de noul val pandemic asupra industriei aviatice, grupul Air France – KLM a decis extinderea condițiilor......
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Licitația pentru mini-autobuze autonome, lansată în primăvară de către Primăria Cluj - Napoca, a fost anulată pentru ...
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Asociația investitorilor privați din Germania (DSW) a dat publicității un raport care dezvăluie care sunt cei mai bine ...
Top constructori autostrăzi: Strabag, Alsim Alarko și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în ultima lună
Top constructori autostrăzi: Strabag, Alsim Alarko și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în ultima lună
Șantierele pe care au fost raportate cele mai mari progrese în ultima lună sunt Tg Mureș - Ungheni (A3), Vidra - Bragadiru ...