Daniel Constantin: Agricultorii vor primi integral plata pe suprafaţă, începând cu 1 decembrie

Agricultorii vor primi integral, începând cu 1 decembrie, plata pe suprafaţă acordată din fonduri europene şi de la bugetul naţional, respectiv încă 90 de euro pe hectar, avansul de 65 de euro fiind deja în contul fermierilor, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Economica.net - sâm, 15 nov. 2014, 09:55
Daniel Constantin: Agricultorii vor primi integral plata pe suprafaţă, începând cu 1 decembrie

„Până în prezent am plătit către fermieri toate fondurile ca şi avans din plata directă pe suprafaţă, acei 69 de euro, iar suma totală plătită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este de 635 de milioane de euro. Aşa cum spune regulamentul european, începând cu 1 decembrie, deci în câteva săptămâni, vom plăti integral, încă 90 de euro, unde avem şi contribuţie de la Uniunea Europeană şi contribuţie de la bugetul de stat”, a precizat ministrul Agriculturii.

Acesta a explicat că, în prezent, mai sunt în jur de 8.700 de fermieri, dintre cei 1,019 milioane înscrişi la APIA, care nu au primit acele plăţi suplimentare pentru că respectă bunele condiţii agricole şi de mediu, aşa zisele GAEC-uri, şi care de regulă se plătesc în primele luni ale anului următor.

„Mai sunt doar câteva cazuri dintre cei 1,019 milioane fermieri, în jur de 8.700, care nu au luat avansurile. O parte dintre ei au o plată suplimentară, sunt în GAEC 1, iar o parte au suprapuneri. Sunt cazuri ceva mai complexe care necesită clarificare, dar vor primi în perioada imediat următoare. Cei din GAEC1 nu au primit niciodată mai devreme de ianuarie-februarie, iar 1.600 de fermieri sunt consideraţi neeligibili. Mai sunt un număr foarte mic de fermieri care au diverse motive, erori de sistem, litigii sau situaţii negestionate, dar în rest toţi fermierii şi-au încasat plăţile”, a menţionat şeful MADR.

Potrivit sursei citate, începând cu 16 octombrie, au fost plătite şi avansurile pentru măsuri de agromediu din PNDR, Axa II, în jur de 250 de milioane de euro, iar până la finele lunii noiembrie se vor plăti în totalitate.

„Vom finaliza şi plăţile pe Axa II, respectiv 610 milioane de euro, până la sfârşitul lunii noiembrie. În aceste condiţii cred că vom ajunge şi anul acesta la o cifră record de absorbţie de fonduri europene. Până în prezent avem plătite 2,2 miliarde de euro de către APIA şi AFIR, iar cu sumele pe care le vom aloca de la bugetul naţional vom ajunge, în total, la 2,6 miliarde de euro”, a mai adăugat Daniel Constantin.

România beneficiază în cadrul campaniei SAPS 2014 de o alocare financiară de 1,36 miliarde de euro din Fondul European de Grantare Agricolă pentru o suprafaţă de referinţă de 8,7 milioane hectare. Cuantumul este de 156,89 euro pe hectar, bani alocaţi din fonduri europene pentru schema unică pe suprafaţă (SAPS) pentru fiecare hectar de teren arabil, pepinieră, pajişte, viţa de vie etc.

Te-ar mai putea interesa și
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, va intra în......
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...