Date după jumătate de an comercial. România păstrează poziția a doua la exporturile de cereale. Suntem lideri de piață la grâu comun și porumb

România rămâne al doilea cel mai mare exportator de cereale din UE, după Franța, confirmă datele Comisiei Europene aferente primei jumătăți a acestui an comercial. Față de anii anteriori, fermierii locali au câștigat poziția de lider și la grâu comun, nu doar la porumb. Practic, un sfert din livrările blocului comunitar sunt din România.
Alina Stanciu - joi, 25 ian. 2024, 22:16
Date după jumătate de an comercial. România păstrează poziția a doua la exporturile de cereale. Suntem lideri de piață la grâu comun și porumb

România a exportat în primele 30 de săptămâni ale anului comercial curent 6,3 milioane de tone de cereale (grâu, făină de grâu comun – echivalent boabe, grâu dur, făină de grâu dur – echivalent în boabe, orz, malț – echivalent în boabe, porumb, secară, ovăz și sorg), adică peste 25% din cele 25,1 milioane de tone livrate de statele membre peste granițele sale.

Rămânem astfel pe poziția a doua după Franța, ca și anul trecut, când, în total, țara noastră a livrat 8,1 milioane de tone de cereale.

Mai exact, după jumătatea acestui an comercial (01/07/2023 – 19/01/2024) clasamentul UE se prezintă astfel: Franța pe primul loc, cu un total de 7 milioane de tone, urmată de România, cu 6,3 milioane de tone, Polonia, cu 2,8 milioane de tone și Germania – 2,2 milioane de tone.

Pe categorii de cereale, România rămâne cel mai mare exportator de porumb, cu 1,4 milioane de tone, adică aproximativ 67% din exporturile totale de porumb ale UE. Spre comparație, anul trecut livrările fermierilor români s-au cifrat la 2 milioane de tone.

În plus, România este momentan noul lider de piață la exporturile de grâu, depășind liderul consacrat Franța cu  aproximativ 125.000 de tone. Mai exact, în perioada analizată, țara noastră a livrat peste granițele UE 4,2 milioane de tone de grâu, adică 24,4% din cantitatea totală exportată de blocul comunitar, în timp ce Franța a a vândut peste granițe 4,1 milioane de tone, fiind urmată de Polonia, cu 2,4 milioane de tone.

Anul trecut, România a fost al doilea cel mai mare exportator de grâu comun, după Franța, cu 4,6 milioane de tone dintr-un total realizat de comunitatea europeană de 31,1 milioane de tone.

Unde au plecat cele mai mari cantități de cereale. Rusia redevine o concurență puternică

Din datele Comisiei Europene, cele mai importante piețe de desfacere pentru cerealele europene au fost în perioada analizată Maroc (14%), Nigeria (10%), Algeria (8,5%), dacă ne referim la grâu comun, Korea (28,4%), Marea Britanie (22%), Iran (16,1%) dacă luăm în calcul porumbul.

În cazul mărfii românești, cele mai mari cantități (până în noiembrie 2023) au mers către Egipt, Algeria, Maroc, Arabia Saudită, Corea, două dintre acestea (Egipt și Arabia Saudită) fiind vizate în special și de Rusia, un competitor extrem de puternic pentru Europa pe piața cerealelor.

Din datele Agricensus, Rusia a încheiat primele șase luni ale sezonului actual cu exporturi record de grâu, depășind pragul de anul trecut. Rusia a livrat peste 26 de milioane de tone de grâu la prețuri extrem de competitive către țările din afara blocului Uniunii Economice Euroasiatice (EAEU). Grâul rusesc a ajuns în 67 de state, față de 57 cu un an înainte. Primele patru piețe unde Rusia exportă constant cantități mari sunt Turcia, Egipt, Iran și Arabia Saudită – deși toate au raportat o scădere a livrărilor față de anul precedent, deoarece concurența pentru fluxurile rusești a crescut din partea altor destinații.

 

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...