Davos: Şomajul în rândul tinerilor afectează recuperarea economică a Europei

Rata ridicată a şomajului, în special în rândul tinerilor, este principalul obstacol pentru recuperarea economică a Europei, potrivit economiştilor şi experţilor prezenţi la dezbaterile de miercuri de la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveţia), informează agenţia EFE.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 19:55
Davos: Şomajul în rândul tinerilor afectează recuperarea economică a Europei

Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns un grup de economişti şi manageri în prima zi de dezbateri a Forumului Economic de la Davos, dezbateri ce au făcut referire la rolul Europei în contextul mondial şi la posibilităţile acesteia de a concura ‘pe picior de egalitate’ cu Statele Unite ale Americii şi China.

Rata ridicată a şomajului în rândul tinerilor este una dintre problemele de fond ale continentului, care începe să piardă o întreagă generaţie, ce nu are nici prezent, nici viitor, a spus economistul american Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard.

Nivelul îngrijorător al şomajului în rândul tinerilor nu este unica problemă a Europei, care trebuie să facă faţă îmbătrânirii galopante a populaţiei şi costurilor ridicate legate de energie.

Rogoff a afirmat că aproape se poate vorbi despre Europa ca fiind emergentă şi a avertizat în legătură cu problema încă gravă pe care o reprezintă datoria europeană, ce nu poate fi rezolvată cu o creştere a PIB de doar 1%.

În acest context, preşedintele companiei petroliere italiene Eni, Giuseppe Recchi, a subliniat că recuperarea economică a Europei este dependentă de modul în care se situează în privinţa atractivităţii pentru investiţii şi producţie, în condiţiile în care naţiunile concurează între ele aşa cum o fac şi companiile.

Costul energiei, a semnalat el, este determinant şi, în această privinţă, Statele Unite au un avantaj clar asupra Europei, unde costurile cu energia sunt duble faţă de cele din SUA.

Diferenţa dintre ţări, a mai adăugat italianul, o fac guvernanţii, deoarece ei sunt cei care pot face mai mult sau mai puţin dificil procesul de investiţii şi producţie dintr-o ţară.

Martin Sorell, director general executiv la compania britanică de comunicaţii WPP, a menţionat că, în timp ce Franţa încă se confruntă cu grave probleme şi Italia abia începe să iasă din criză, Spania se ridică, în pofida ratei ridicate a şomajului, care este de 50% în rândul tinerilor.

Fostul preşedinte al Bundesbank Axel Weber, a afirmat, la rândul său, că optimismul privind recuperarea în Europa ‘nu este total justificat’, deoarece o medie de creştere de 1% este insuficientă pentru a crea locuri de muncă şi a atrage investiţii.

Pieţele financiare s-au îmbunătăţit, a recunoscut acesta, dar nu şi economia reală şi se prefigurează noi riscuri, precum prezenţa în creştere a partidelor anti-europene în parlamentele naţionale ce vor ajunge şi în Parlamentul european.

Aproximativ 2.500 de participanţi din peste 100 de ţări sunt aşteptaţi la cea de a 44-a ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, care are loc de miercuri până sâmbătă în oraşul elveţian. Evenimentul organizat anual reuneşte manageri din cele 1.000 de companii membre ale organizaţiei, precum şi politicieni, reprezentanţi din mediul academic, ONG-uri, lideri religioşi şi jurnalişti, cu scopul de a dezbate problemele globale stringente.

În 2014, creşterea decalajului dintre bogaţi şi săraci este considerată ca fiind cel mai mare risc pentru stabilitatea globală, potrivit unui studiu publicat recent de WEF. În raportul anual, organizaţia avertizează că disparitatea veniturilor reprezintă riscul cu cele mai mari şanse să provoace daune globale grave în următorul deceniu. Totodată, s-a evidenţiat şi riscul tot mai ameninţător al atacurilor cibernetice.

Din rândurile participanţilor nu lipseşte premierul ucrainean Mikola Azarov, care a sosit miercuri la Davos, în pofida ciocnirilor violente între manifestanţi şi forţele de ordine care au loc la Kiev de duminică, notează agenţia EFE. Potrivit agenţiilor ucrainene, şeful executivului ucrainean are prevăzute, printre altele, întâlniri cu directorii de la Shell şi de la Carlsberg, dar şi cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo.

 

Te-ar mai putea interesa și
Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc
Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc
Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc din nou pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă noi......
Vacanța de vară: Cum evitați aglomerația de pe aeroportul din Otopeni
Vacanța de vară: Cum evitați aglomerația de pe aeroportul din Otopeni
Peste 700 de zboruri de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni au săptămânal întârzieri în această ...
Economia britanică a scăzut în trimestrul 2 cu 0,1% față trimestrul 1
Economia britanică a scăzut în trimestrul 2 cu 0,1% față trimestrul 1
Economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul al doilea cu 0,1% faţă de trimestrul anterior, din cauza impactului ...
Agenţia Spaţială Europeană negociază cu SpaceX utilizarea temporară a lansatoarelor sale, în locul rachetelor rusești Soyuz
Agenţia Spaţială Europeană negociază cu SpaceX utilizarea temporară a lansatoarelor sale, în locul rachetelor rusești ...
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a început discuţii tehnice preliminare cu SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, ...