Ce speră bursele în acest an. Se vor repeta spaimele din 2013? Dar maximele?

Începutul de an 2014 este confuz la bursele lumii, jucătorii par la fel de agitaţi ca în urmă cu aproape un an, dar spaimele de care încearcă să pară afectaţi nu mai sunt la fel de credibile.
Adrian N. Ionescu - vin, 24 ian. 2014, 07:58
Ce speră bursele în acest an. Se vor repeta spaimele din 2013? Dar maximele?

Unii dintre marii jucători la bursele lumii încearcă să aplice şi în acest an logica întoarsă pe dos a stimulentelor negative date, chipurile, de performanţele pozitive din economii, pe motiv că acestea ar grăbi oprirea robinetului de dolari gratis al Federal Reserve (FED).

Bursele ba interpretează rău, ba bine, prognozele economice pentru 2014, sau rezulatatele financiare ale companiilor pe 2013.

Ba se tem că însănătoşirea economiilor progresează prea lent, ba că ar fi prea evidentă.

Ba jucătorii şi-ar dori bani ieftini ca să aibă cu ce cumpăra, ba analiştii se tem că preţurile acţiunilor au ajuns la maxime nesustenabile.

Care să fie adevărul?

Nu percep încă de ce s-ar panica bursele de acţiuni din SUA, zona euro (inclusiv la periferii) sau Japonia. Incertitudinile legate de abordările imediate ale FED au ieşit din ecuaţie şi mă aştept ca turbulenţele pe US Treasuries (titluri de stat), scadenţe lungi şi scurte deopotrivă, să scadă în intensitate”, scria analistul Mihai Nichişoiu, de la casa de brokeraj Tradeville, acum câteva zile.

Analistul încă nu exclude ca marile burse să înregistreze noi maxime istorice („rămân calea minimei rezistenţe”), ceea ce nu ar fi de rău augur, în primă instanţă nici pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care abia a ajuns la nivelul anului 2010.

Apetitul investitorilor pentru randamente competitive se reface (…) Mă aştept ca mesajul FED privind o reducere graduală, nu accelerată, a QE3 (a treia campanie de infuzie de lichidităţi) şi suprimarea dobânzii cheie pentru o perioada supraextinsă de timp să devină tot mai credibil”, scrie Mihai Nichişoiu.

Cu toate că „ameninţările” băncii centrale a Americii s-au „transformat, în sfârşit, în realitate, primele două săptămâni de tranzacţionare din 2014 au rimat perfect cu ceea ce am văzut anul trecut”.

Derulaţi (filmul, n.r.) cu aproape un an în urmă. În primavara 2013, Ben Bernanke (şeful banca centrală a SUA, n.r.) semnaliza că FED este pregatit pentru mai puţin QE3. Volatilitatea pieţei americane de bonduri sare în aer, investitorii se panichează. Pieţele de capital ale economiilor emergente care rulează deficite de cont curent uriaşe şi cronice, sau sunt percepute că se apropie de o asemenea situaţie, sunt abandonate în panică”, aminteşte analistul de la Tradeville.

Scenariul de anul trecut nu mai este de actualitate acum.

Analistul citat nu a fost deranjat nici măcar de vestea că FED va reduce cu 10 miliarde de dolari mai mult fluxul QE3 în întalnirea strategilor săi din 28 – 29 ianuarie.

„Ce diferenţă ar face o accelerare de 10 miliarde din perspectiva unui bilant total de patru trilioane? Riscul ar fi ca investitorii să facă imediat legatura între o accelerare a exitului din QE3 şi apropierea unei majorări a dobânzii cheie. Nu cred ca FED ar dori să rişte o asemenea interpretare”, spunea mai ieri Mihai Nichişoiu.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...