De ce nu se mai poate împrumuta prea mult România. Un alt fel de raportare a datoriei publice

România are o datorie publică ce nu ridică momentan semne de îngrijorare, dar o analiză a Consiliul Fiscal, care nu face raportarea la PIB, aşa cum se tot obişnuieşte, arată care sunt pericolele pentru viitor.
Economica.net - lun, 20 mart. 2017, 22:20
De ce nu se mai poate împrumuta prea mult România. Un alt fel de raportare a datoriei publice

Datoria publică a României era, la finalul anului trecut de sub 38% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. Nivelul este mult mai mic decât al majorităţii statelor din Uniunea Europeană (grad situat undeva peste 80%), şi mult sub nivelul stabilit prin Criteriile de la Maastricht, de 60% din PIB.

Totuşi, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, explică, într-o prezentare, de ce România nu poate miza prea mult pe noi împrumuturi.

El a comparat nivelul datoriei publice nu cu Produsul Intern Brut, ci cu sistemul bancar românesc. Astfel, datoria publică a României reprezintă 71% din totalul activelor sistemului bancar. Este al patrulea cel mai mare procent din UE, după Grecia (87%), Slovenia (81%), şi Ungaria (73%). Cu alte cuvinte, sistemul bancar românesc nu este atât de puternic pentru a finanţa mult mai mult statul.

Spre exemplu, Italia avea la finalul lui 2015 o datorie publică totală de peste 2.100 de miliarde de euro, peste 130% din PIB, însă, raportat la dimensiunea propriului sistem bancar, reprezintă 60% din active, potrivit prezentării lui Ionuţ Dumitru.

O altă comparaţie se referă la dimensiunea expunerii deja existente a sistemului bancar românesc la sectorul guvernamental.
Ponderea titlurilor de stat emise de statul român în activele totale ale băncilor este de 19%, procent care, în opinia lui Dumitru „face problematică capacitatea acestuia de a absorbi un plus de datorie publică”. Este al doilea cel mai mare nivel din Uniunea Europeană, după Ungaria, unde procentul este de 21%, potrivit calculelor lui Dumitru.

Cu câteva zile în urmă, ministrul Dezvoltării, Sevil Shaiddeh, a recunoscut că primăriile nu pot depune proiecte pentru finanţare din fonduri europene pentru că nu au bani de cofinanţare.

La solicitarea preşedintelui Asociaţiilor Municipiilor din România, Robert Negoiţă, care a cerut bani de la Guvern pentru ca primăriile să aibă bani de cofinanţare, Shaiddeh a spus că „ministerul (dezvoltării – n. red.) a iniţiat deja un proiect de act normativ cu privire la acordarea unor împrumuturi din Trezorerie. Singura, singurul impediment în acest moment este plafonul de împrumut de la nivel naţional care înţelegem că anul acesta a fost atins, este epuizat”.

La rândul său, Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, a declarat că propunerea lui Shaiddeh este „în studiu la direcţia de Trezorerie şi datorie publică şi sperăm să venim cu o veste bună”

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...