De ce nu sunt bani la sănătate: datorii de 652 milioane lei ale companiilor de stat vor fi şterse

Primii 10 datornici la bugetul asigurărilor de sănătate la 1 noiembrie 2014 sunt companii de stat. Cumulat, cele 10 companii de stat datorează peste 692,29 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Fiscul poate recupera mai puţin de 40 de milioane de lei din această sumă.
Cristina Şomănescu - lun, 03 nov. 2014, 22:02
De ce nu sunt bani la sănătate: datorii de 652 milioane lei ale companiilor de stat vor fi şterse

Companiile de stat cu cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de sănătate sunt: Compania Naţională a Huilei (lichidată), compania aeronautică Romaero SA, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia (ambele deţinute de stat, prin Ministerul Economiei), Societatea Comercială de Reparaţii Locomotive CFR Braşov, Servicii Energetice Moldova (lichidată), Compania Naţională Romarm, filiala Cugir, Regia Autonomă de Transport Bucureşti, Electrificare CFR, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.

Datorii de peste 652,62 de milioane de lei, acumulate de Compania Naţională a Huilei, Romaero, Complexul Energetic Hunedoara, Servicii Energetice Moldova, Compania Naţională Romarm, filiala Cugir, vor fi şterse, deoarece companiile fie se află în administrare specială şi cad sub incidenţa Legii 137/2002, fie se află în lichidare şi, pe cale de consecinţă, datoriile lor vor fi cel mai probabil şterse.

ANAF poate recupera sub 40 de milioane de lei din datoriile acumulate de cei mai mari datornici la Sănătate. Complexul Energetic Oltenia, RATB, Electrificare CFR, Romsilva au fost executate silit pentru recuperarea datoriilor la Sănătate.

Ce ar putea face Ministerul Sănătăţii cu banii datoraţi la Sănătate de companiile aflate în administrare specială

De exemplu, ar putea creşte de 50 de ori (!) bugetul Programului Naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

MS ar putea creşte de 258 de ori (!) bugetul alocat reconstrucţiei mamare după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, dacă legea ar permite recuperarea datoriilor de la companiile aflate în administrare specială.

Iată cine sunt cei mai mari datornici la bugetul asigurărilor de sănătate, la 1 noiembrie 2014

Compania Naţională a Huilei – care a fost lichidată – are datorii de peste 585,67 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate.
Compania Naţională a Huilei a funcţionat până în decembrie 2012 şi avea în subordine minele de cărbune din Valea Jiului.
În perspectiva formării Complexului Energetic Hunedoara, exploatările de huilă au fost împărţite în mine rentabile şi nerentabile.
Minele rentabile (Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan) au fost incluse în Societatea Naţională a Huilei care a fost absorbită, anul trecut, de Complexul Energetic Hunedoara.

Compania Naţională a Huilei s-a aflat în administrare specială până la data de 8 mai 2013.

Compania aeronautică Romaero SA are datorii de peste 25,76 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Societatea se află în administrare specială, deci datoriile sale la Sănătate vor fi şterse.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) are datorii de peste 23 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) are peste 11 milioane de lei datorii la bugetul asigurărilor de sănătate. S-a început executarea silită a CEO.

Societatea Comercială de Reparaţii Locomotive CFR Braşov (subordonată Ministerului Transporturilor) are 9,29 milioane de lei datorii la bugetul asigurărilor de sănătate. S-a început executarea silită a societăţii.

Servicii Energetice Moldova (SEM) are datorii de 9,19 milioane lei la sănătate. Societatea a fost lichidată în baza deciziei unicului său acţionar – Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Electrica.
Până pe 23 ianuarie 2014, societatea s-a aflat în administrare specială.

Compania Naţională Romarm, filiala Cugir are datorii la bugetul asigurărilor de sănătate de 9 milioane de lei. Societatea se află în administrare specială, drept care datoriile sale la sănătate vor fi şterse.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) are datorii de 7,65 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate. S-a început executarea silită a RATB.

Electrificare CFR datorează bugetului de asigurări de sănătate 6 milioane de lei. S-a început procedura de executare silită a societăţii.

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva are datorii de peste 5,73 milioane lei la sănătate. Romsilva este executată silit pentru recuperarea datoriilor.

Notă: ECONOMICA.NET nu a inclus în lista datornicilor la bugetul asigurărilor de sănătate companiile care au cereri de compensare sau înlesniri la plata datoriilor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...