De ce nu sunt bani la Sănătate: datorii de 652 milioane lei ale companiilor de stat vor fi şterse

Primii 10 datornici la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate, la 1 noiembrie 2014 sunt companii de stat. Cumulat, cele 10 companii de stat datorează peste 692,29 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. Fiscul poate recupera mai puţin de 40 de milioane de lei din această sumă fabuloasă.
Cristina Şomănescu - lun, 03 nov. 2014, 22:02
De ce nu sunt bani la Sănătate: datorii de 652 milioane lei ale companiilor de stat vor fi şterse

Companiile de stat cu cele mai mari debite la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate sunt: Compania Naţională a Huilei (lichidată), compania aeronautică Romaero SA, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia (ambele deţinute de stat, prin Ministerul Economiei), Societatea Comercială de Reparaţii Locomotive CFR Braşov, Servicii Energetice Moldova (lichidată), Compania Naţională Romarm, filiala Cugir, Regia Autonomă de Transport Bucureşti, Electrificare CFR, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.

Datorii de peste 652,62 de milioane de lei, acumulate de Compania Naţională a Huilei, Romaero, Complexul Energetic Hunedoara, Servicii Energetice Moldova, Compania Naţională Romarm, filiala Cugir, vor fi şterse, deoarece companiile fie se află în administrare specială şi cad sub incidenţa legii 137/2002, fie se află în lichidare şi, pe cale de consecinţă, datoriile lor vor fi cel mai probabil şterse.

ANAF poate recupera sub 40 de milioane de lei, din datoriile acumulate de cei mai mari datornici la Sănătate. Complexul Energetic Oltenia, RATB, Electrificare CFR, Romsilva au fost executate silit pentru recuperarea datoriilor la Sănătate.

Ce ar putea face Ministerul Sănătăţii cu banii datoraţi la Sănătate de companiile aflate în administrare specială

De exemplu, ar putea creşte de 50 de ori (!) bugetul Programului Naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

MS ar putea creşte de 258 de ori (!) bugetul alocat reconstrucţiei mamare după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, dacă legea ar permite recuperarea datoriilor de la companiile aflate în administrare specială. 

Iată cine sunt cei mai mari datornici la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate, la 1 noiembrie 2014

Compania Naţională a Huilei – care a fost lichidată – are datorii de peste 585,67 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate.
Compania Naţională a Huilei a funcţionat până în decembrie 2012 şi avea în subordine minele de cărbune din Valea Jiului.
În perspectiva formării Complexului Energetic Hunedoara, exploatările de huilă au fost împărţite în mine rentabile şi nerentabile.
Minele rentabile (Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan) au fost incluse în Societatea Naţională a Huilei care a fost absorbită, anul trecut, de Complexul Energetic Hunedoara.

Compania Naţională a Huilei s-a aflat în administrare specială, până la data de 8 mai 2013. 

Compania aeronautică Romaero SA are datorii de peste 25,76 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Societatea se află în administrare specială, deci datoriile sale la Sănătate vor fi şterse.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) are datorii de peste 23 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate 
Complexul Energetic Hunedoara a fost cel mai mare angajator al anului 2013, potrivit unei analize ECONOMICA.NET.
CEH a angajat cei mai mulţi oameni în 2013, dacă ne raportăm la cifrele din bilanţurile financiare ale anilor 2012 şi 2013. În acte, societatea a angajat peste 4900 de oameni în 2013. În fapt, salariaţii provin de la Societatea Naţională a Huilei, cu care a fuzionat prin contopire. Pe cale de consecinţă, nu sunt locuri de muncă nou create.
Vă amintim că societatea Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţată pe 1 noiembrie 2012, în urma fuziunii prin contopire a termocentralelor SC Electocentrale Paroşeni şi SC Electocentrale Deva SA.
Datoriile la Sănătate ale CEH vor fi şterse.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) are peste 11 milioane de lei datorii la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. S-a început executarea silită a CEO.

Societatea Comercială de Reparaţii Locomotive CFR Braşov (subordonată Ministerului Transporturilor) are 9,29 milioane de lei datorii la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. S-a început executarea silită a societăţii.

Servicii Energetice Moldova (SEM) are datorii de 9,19 milioane lei la Sănătate. Societatea a fost lichidată în baza deciziei unicului său acţionar – Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Electrica.
Până pe 23 ianuarie 2014, societatea s-a aflat în administrare specială.

Compania Naţională Romarm, filiala Cugir are datorii la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate de 9 milioane de lei. Societatea se află în administrare specială, drept care datoriile sale la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate vor fi şterse.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) are datorii de 7,65 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. S-a început executarea silită a RATB.

Electrificare CFR datorează bugetului de asigurări sociale de Sănătate 6 milioane de lei. S-a început procedura de executare silită a societăţii.

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva are datorii de peste 5,73 milioane lei la Sănătate. Romsilva este executată silit pentru recuperarea datoriilor.

Notă: ECONOMICA.NET nu a inclus în lista datornicilor la bugetul Sănătăţii companiile care au cereri de compensare sau înlesniri la plata datoriilor.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii statelor celor mai industrializate (G7) s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace, până la sfârşitul anului viitor, a anunţat duminică......
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Economia românească a mers suprinzător de bine în pandemie şi a existat o capacitate excelentă de adaptare la criză ...
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Mai multe gropi cu oseminte au fost descoperite pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, în timpul lucrărilor pentru ...
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase pentru ei
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase ...
Furnizorii de gaze şi electricitate vor avea în oferta lor şi contracte mai avantajoase o dată cu liberalizarea pieţei ...