Debitul Dunării, la 2.300 de metri cubi pe secundă, la intrarea în ţară. La 2.000, centrala de la Cernavodă se închide

Dunărea este cu debitele aproape la jumătate faţă de media multianuală. Canicula prelungită va scădea încă şi mai mult debitele, până la nivelul care poate duce la oprirea centralei nuclerare de la Cernavodă, din cauză că nu mai există suficientă apă pentru răcirea reactoarelor.
Economica.net - joi, 03 sept. 2015, 21:04
Debitul Dunării, la 2.300 de metri cubi pe secundă, la intrarea în ţară. La 2.000, centrala de la Cernavodă se închide

Debitul Dunării la intrarea în ţară, Baziaş, era, dimineaţă, de 2.300 de metri cubi pe secundă, o valoare extrem de redusă pentru această perioadă, la 60% faţă de mediile multianuale, care sunt de 3.800 de metri cubi pe secundă. Potrivit Institului de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în următoarele zile, debitul va scădea şi mai mult, în 7 şi 8 septembrie urmând să ajungă la 2.200 de metri cubi pe secundă. Acest nivel este unul care pune în pericol funcţionarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, care se poate opri. Când la Baziaş se ajunge la un debit de 2.000 de metri pe secundă, la Cernavodă, nivelul este de peste trei ori mai mic şi nu mai există suficientă apă în bazinul atomocentralei pentru răcirea reactoarelor. Aşa s-a întâmplat, spre exemplu, în 2003, când, la 1.900 de metri cubi pe secundă, centrala de la Cernavodă s-a închis.

“Încă nu avem probleme, dar prognozele sunt neliniştitoare. Sperăm să nu scadă debitele încă şi mai mult. Dacă totuşi se va întâmpla, oricum Sistemul Energetic Naţional va rezista”, spunea, recent, Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional. Potrivit acestuia, un potenţial deficit de 1.400 de MW provenit din oprirea centralei de la Cernavodă poate fi compensat prin pornirea unor grupuri suplimentare termo pe gaz sau cărbune.

Potrivit prognozelor hidrologice, toate cotele râurilor din România sunt în scădere în această săptămână. În schimb, gradul de umplere al lacurilor este la un nivel decent, circa 50%. Aşadar, Hidroelectrica nu are, deocamdată, probleme cu funcţionarea, chiar dacă producţia este la niveluri mult mai reduse decât în mod uzual.
Sistemul Energetic Naţional poate rezista fără probleme la consumuri energetice interne de până la 9.000 – 9.500 de MWh. Ce depăşeşte această valoare prezintă riscuri de sincope zonale.

Producţia de energie din aceste zile este situată, în timpul zilei, în medie, la niveluri orare de 8.300 – 8.600 de MW, iar consumul între 7.300 – 7.800 de MW. Pe primul loc sunt termocentralele, urmate de Hidroelectrica, Cernavodă şi regenerabilele.

Te-ar mai putea interesa și
România, printre ţările UE cu cei mai mulţi elevi repartizaţi unui singur profesor
România, printre ţările UE cu cei mai mulţi elevi repartizaţi unui singur profesor
Numărul mediu de elevi repartizaţi unui singur învăţător sau profesor din ciclul primar, secundar sau gimnazial era în Uniunea Europeană de 12,3 elevi în 2020, cel mai mare raport fiind în......
Un fruntaș PNL, fost secretar de stat, și-a dat demisia din partid după ce a fost acuzat că fură curent
Un fruntaș PNL, fost secretar de stat, și-a dat demisia din partid după ce a fost acuzat că fură curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc şi-a anunţat, marţi seara, demisia din PNL, în contextul acuzațiilor că și-at ...
Aproximativ 45% dintre angajaţi încearcă să-şi schimbe jobul. 2 din 10 spun că au intrat în burnout – platformă de recrutare
Aproximativ 45% dintre angajaţi încearcă să-şi schimbe jobul. 2 din 10 spun că au intrat în burnout – platformă ...
Aproximativ 45% dintre angajaţi încearcă, în acest moment, să-şi schimbe jobul, principalele motive de nemulţumire ...
MedLife a preluat 51% din acţiunile grupului Provita, specializat în terapia durerii
MedLife a preluat 51% din acţiunile grupului Provita, specializat în terapia durerii
MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, a preluat 51% din acţiunile grupului Provita, fondat ...