Declaraţia unică: paşii pe care-i parcurgeţi ca să deschideţi pdf-ul inteligent al ANAF

Şi în acest an, formularul inteligent al declaraţiei unice nu se deschide printr-o simplă apăsare a butonului din dreptul pdf-ului, pus la dispoziţie de ANAF. Economica.net vă arată în acest articol cum deschideţi pdf-ul inteligent al declaraţiei unice, formular valabil pentru definitivarea contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2022, precum şi a contribuţiilor sociale estimate că vor fi datorate pentru anul 2023 de către persoanele fizice care obţin venituri extrasalariale.
Economica.net - Dum, 05 feb. 2023, 22:54
Declaraţia unică: paşii pe care-i parcurgeţi ca să deschideţi pdf-ul inteligent al ANAF

Intraţi pe pagina oficială a ANAF, la acest link. Vă interesează declaraţia unică reglementată prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2541/2022.

  • Amintim că dacă vreţi să declaraţi/să plătiţi contribuţiile sociale aferente veniturilor extrasalariale obţinute înainte de anul 2022, veţi folosi formularul inteligent al declaraţiei unice aferent anului pentru care trimiteţi declaraţia. Spre exemplu, pentru declararea contribuţiilor aferente veniturilor extrasalariale realizate în anul anul 2021 veţi folosi formularul declaraţiei unice (inteligent sau pe hârtie), reglementat prin OpANAF nr. 2127/30.12.2021. PDF-ul inteligent al declaraţiei unice reglementate prin OpANAF nr. 2127/30.12.2021 poate fi consultat la acelaşi link, în dreptul softului A, actualizat la 5 ianuarie 2022.

Revenim la formularul declaraţiei unice valabil pentru declararea contribuţiilor sociale aferente veniturilor extrasalariale estimate că vor fi realizate în anul 2023 de către persoanele fizice care fie obţin venituri extrasalariale peste plafoanele reglementate prin OG 16 din 2022, fie vor să se asigure opţional la pensie şi/sau sănătate.

Clic dreapta pe soft A actualizat în data de 12 ianuarie 2023. Selectaţi „save link as”. Salvaţi documentul pe PC-ul dumneavoastră.

Clic dreapta din nou pe documentul salvat în calculator, selectaţi „show in folder”. Clic dreapta încă o dată şi alegeţi „open with”, unde căutaţi „acrobat reader”.

Formularul inteligent al declaraţiei unice, completat corect şi complet, se trimite online la Fisc, prin intermediul contului din Spaţiul Privat Virtual al ANAF, fără semnătură digitală calificată.

Termenul-limită de trimitere a declaraţiei unice

Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, completată corect, până la 25 mai 2023 de către persoanele fizice pentru veniturile extrasalariale realizate în anul 2022 şi pentru cele estimate că vor fi încasate în anul 2023, conform OP ANAF nr. 2.541/2022, consultat de Economica.net.

Citeşte şi:

 

Economica.net a scris pe larg despre declaraţia unică aici. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...