Deficitul bugetar a urcat la 0,83% din PIB în aprilie, de la 0,56% în martie

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat după patru luni cu un deficit de 5 miliarde de lei, respectiv 0,83% fin PIB, faţă de un deficit de 0,75% din PIB în aceeaşi perioadă din 2011 şi de 0,56% din PIB în primul trimestru al acestui an.
Economica.net - vin, 25 mai 2012, 15:00
Deficitul bugetar a urcat la 0,83% din PIB în aprilie, de la 0,56% în martie

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 62 miliarde lei, au fost cu 7,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB, informează Ministerul Finanţelor.

Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 10,1% comparativ cu anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+5,8%), accize (+5,0%), impozit pe venit (+17,5%).
Contribuţiile de asigurări au totalizat 17 miliarde lei, în urcare cu 7,3% faţă perioada similară a anului precedent.
La nivelul administraţiilor locale au fost înregistrate creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+5,3%), precum şi la veniturile nefiscale (+19,1%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au fost cu 30,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 67,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 7,9% faţă de anul precedent, şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 65,8% mai mari faţă de anul 2011, dobânzi – 44 %, cheltuieli de capital – 31,4%.

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii din fondul naţional de sănătate (+6,6%), ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi la administraţiile locale (+17,3%) ca urmare a transformării unor spitale în cămine de bătrâni.

Cheltuielile de personal au crescut cu 0,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent întrucât în luna ianuarie 2011 nu este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi nici plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (salariile majorate şi contribuţiile s-au plătit începând cu luna februarie 2011).

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe au fost de 9,7 miliarde lei, în urcare în termeni nominali cu 36,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...