Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 0,5% din PIB, după primele şase luni

Deficitul bugetar s-a situat, în primul semestru al anului, la 0,5% din PIB, faţă de 1,05% din PIB aferent aceleiaşi perioade din 2013, potrivit datelor publicate, vineri, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Economica.net - vin, 25 iul. 2014, 17:55
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 0,5% din PIB, după primele şase luni

‘Execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului 2014 confirmă evoluţia descendentă a deficitului bugetar, acesta fiind de 0,5% din PIB faţă de 1,05% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent. Astfel, în primul semestru al anului 2014, deficitul s-a redus cu 3,2 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă din 2013, fapt ce confirmă continuarea procesului de consolidare fiscală şi încadrarea în parametrii stabiliţi cu partenerii externi (CE, FMI, BM), creând premisele atingerii ţintei de deficit pe ansamblul anului în curs. La sfârşitul primului semestru a.c. se înregistrează un excedent primar de 0,4% din PIB faţă de un deficit primar de 0,05% din PIB aferent aceleaşi perioade a anului precedent’, menţionează MFP.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 100,4 miliarde lei, reprezentând 15,2% din PIB, au fost cu 2,9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din contribuţiile de asigurări sociale (+ 1,478 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (+ 957,8 milioane de lei), accize (+ 1,087 miliarde de lei), impozitul pe profit (+ 689,5 milioane de lei), TVA (+ 459,3 milioane de lei).

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 5,2%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 3,6% şi venituri nefiscale cu 2,2%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate s-au diminuat cu 10,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu menţiunea că în bugetul general consolidat sunt înregistrate numai sumele rambursate aferente proiectelor ai căror beneficiari sunt instituţiile publice, nefiind incluse şi cele destinate sectorului privat.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 103,9 miliarde lei, s-au redus atât în termeni nominali, cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cât şi în termeni reali, acestea fiind inferioare cu 0,9 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,4% ca urmare a creşterii salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 800 lei la 850 lei şi plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea cea mai importantă înregistrându-se la fondul naţional de asigurări sociale de sănătate, respectiv 11,3%, datorită plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente, ca urmare a implementării Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus în legislaţia românească Directiva nr. 7/2011 privind combaterea întârzierilor în efectuarea plăţilor comerciale, precum şi plata serviciilor medicale efectuate de spitale.

S-a înregistrat reducerea cheltuielilor cu dobânzi, cu 1% datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark, dar şi a subvenţiilor acordate, cu 4,7%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv de 1,5% din PIB, faţă de 12,2 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

MFP menţionează că, în primele 6 luni ale anului 2013, s-au plătit arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 miliarde lei, precum şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane lei.

Fără plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investiţii din primele şase luni ale anului 2014 sunt în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, subliniază MFP.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...