Deneş: În anul 2019, vom face 2.000 de kilometri de drumuri forestiere pe banii alocaţi prin Romsilva

Anul 2019 va fi unul al investiţiilor în ape şi păduri şi vom face 2.000 de kilometri de drumuri forestiere pe banii alocaţi prin Regia Naţională a Pădurilor, a declarat, luni, la cea de-a XXII-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.
Economica.net - lun, 18 feb. 2019, 16:30
Deneş: În anul 2019, vom face 2.000 de kilometri de drumuri forestiere pe banii alocaţi prin Romsilva

„La Ministerul Apelor şi Pădurilor, anul 2019 va fi anul investiţiilor în ape şi păduri. Dacă în 2018 am avut un buget asigurat de aproximativ 80 de milioane de lei, în 2019 avem un buget asigurat de la bugetul de stat de 206 milioane de lei. Investiţiile în lucrări hidrotehnice au o creştere de 150%. În anul 2019, vom face 2.000 de kilometri de drumuri forestiere pe banii alocaţi prin Regia Naţională a Pădurilor, de 140 de milioane de lei. De asemenea, pe lângă cei 200 de milioane de lei
asiguraţi din bugetul de stat, vom mai avea din surse proprii – Apele Române – încă 300 de milioane de lei. Practic, în acest an se vor continua proiectele de investiţii, astfel încât la sfârşitul anului să reuşim să finalizăm aproximativ 100 de lucrări hidrotehnice”, a afirmat Deneş.

Conform ministrului de resort, noul Regulament de valorificare a masei lemnoase adoptat recent în şedinţa de Guvern face referire strict la lemnul din pădurile statului.

„Atunci când am venit ministru, la începutul anului 2018, din nefericire era „în vogă” criza lemnului de foc şi am priceput foarte repede care sunt butonaşele care trebuie răsucite, astfel încât această criză a lemnului de foc să nu mai existe în România. Chiar vineri (15 februarie 2018, n.r.), printr-o Hotărâre de Guvern, trecută prin Guvernul României, s-a aprobat noul Regulament de valorificare a masei lemnoase, în care sunt două elemente foarte importante. Regulamentul se referă la
lemnul din pădurile statului. În primul rând, Regia Naţională a Pădurilor trebuie să pună la dispoziţie, obligatoriu, minim 1 milion de metri cubi, prin forţe proprii, lemn de foc pentru populaţie, în depozite şi în rampe. În al doilea rând, agenţii economici au obligaţia ca din suprafeţele de pădure pe care le exploatează din pădurile statului să pună la dispoziţie într-un anumit termen şi să publice inclusiv la primării volumul de lemn de foc din această suprafaţă exploatată”, a menţionat oficialul.

Ioan Deneş a punctat, de asemenea, că toţi proprietarii de suprafeţe mai mici de 10 hectare au dreptul să beneficieze de cantitatea de masă lemnoasă aprobată conform Codului silvic, dacă plătesc impozit la Registrul Agricol.

„Al doilea lucru pe care l-am făcut şi pe care dumneavoastră (primarii de comune, n.r.) l-aţi văzut în ultimele luni este că avem o mare problemă cu cei care erau proprietari, deţinători de suprafeţe mai mici de 10 hectare. Ei spuneau că nu au voie să beneficieze de acel uzufruct din aceste suprafeţe decât cei care aveau act de proprietate. Greşit! Toţi cei care plătesc la Registrul Agricol impozit pe acea suprafaţă, indiferent că au act de proprietate, că sunt deţinători sau urmaşi ai proprietarilor, au dreptul să beneficieze de cantitatea de masă lemnoasă aprobată conform Codului silvic din acele suprafeţe mai mici de 10 hectare”, a subliniat ministrul Apelor şi Pădurilor.

Acesta a adăugat că, în prezent, în pădurile din România există o cantitate de lemn de peste 2,5 milioane de metri cubi, rezultată din doborâturi şi care poate fi utilizată la lemn de foc.

„Al treilea lucru pe care l-am făcut a fost legat de doborâturile din pădurile ţării. După două luni de la numirea mea ca ministru, am cerut să mi se dea o situaţie a acestor doborâturi. Avem peste 2,5 milioane de metri cubi doborâte în pădurile României şi cu aceste lemne era un blocaj la nivel legislativ, de interpretare. Şi atunci am cerut foarte clar ca, în termen de 30 de zile, acest lemn rezultat din doborâturi să fie scos la vânzare, astfel încât cetăţenii să beneficieze, pentru că doborâturile în majoritatea lor erau lemn de foc. Mai avem un singur lucru de rezolvat: preţul lemnului de foc. Aici, dragi primari, ştim foarte bine ce se întâmplă. La început, n-am înţeles de ce în depozite şi în rampe avem metrul cub de lemn de foc la preţ în 250 – 300 de lei şi ajunge la cetăţenii din localităţile dumneavoastră între 550 şi 700 de lei. Pe acest circuit se întâmpla un scurtcircuit. „Micii binevoitori” cumpărau lemnul de foc din depozite la preţul pe care vi-l spuneam şi îl transportau la cetăţean şi ajungeau să-l vândă la 500 – 700 de lei pe metru sfer”, a explicat demnitarul.

Ministrul Apelor şi Pădurilor a subliniat că „în acest an, vom rezolva acest lucru, astfel încât atunci când vrea să achiziţioneze lemn de foc din depozit sau din rampă, cetăţeanului să i se asigure şi transportul”.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: Există un plan de închidere a minelor de cărbune până în 2030
Cîţu: Există un plan de închidere a minelor de cărbune până în 2030
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, că există un plan de închidere treptată a minelor până în anul 2030, care va fi......
Ford estimează că va înregistra rezultate financiare bune în trimestrul doi, peste prognozele inițiale
Ford estimează că va înregistra rezultate financiare bune în trimestrul doi, peste prognozele inițiale
Ford Motor a anunţat joi că o îmbunătăţire a afacerii sale auto va ajuta compania să raporteze câştiguri operaţionale ...
AFM va suplimenta cu 20 de milioane de lei bugetul Programului Rabla Plus
AFM va suplimenta cu 20 de milioane de lei bugetul Programului Rabla Plus
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va suplimenta cu 20 milioane de lei bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul ...
First Bank va încasa cecurile emise de Trezoreria Statelor Unite
First Bank va încasa cecurile emise de Trezoreria Statelor Unite
First Bank a anunțat joi prin intermediul unui comunicat că, începând din această lună, va diversifica serviciul de ...