Cel mai mare proprietar de depozite din România se face și mai mare. Cum va arăta CTP după achiziția P3

CTP, cel mai mare dezvoltator de spații logistice și industriale din România, a rămas în cursa pentru achiziția dezvoltatorului P3. Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care CTP trece de pragul de trei milioane de mp de depozite pe plan local. La finele anului trecut, stocul de astfel de spații a fost de 7,4 milioane de mp.
Andrada Ghira - lun, 17 feb. 2025, 22:21
Cel mai mare proprietar de depozite din România se face și mai mare. Cum va arăta CTP după achiziția P3

Dezcoltatorul CTP este în cărți pentru achiziția operațiunilor P3 în România. De achiziția operațiunilor P3 a fost interesat și dezvoltatorul Lion’s Head Investments, care anul acesta a spart gheața și a cumpărat primul teren pentru un proiect logistic în România.

P3 și-a făcut simțită prezența pe plan local în 2015, atunci când a cumpărat proiectul Europolis de la CA Immo într-o tranzacţie estimată atunci la 120 de milioane de euro.

La achiziţie, parcul logistic avea o suprafaţă închiriabilă de 215.000 mp. În 2016, fondul suveran de investiţii GIC din Singapore a preluat dezvoltatorul P3 de la fondurile TPG Real Estate şi Ivanhoe Cambridge, într-o tranzacţie la nivel regional, evaluată la 2,4 miliarde de euro.

Acum GIC face exit de pe piața din România. CTP urmează să preia șase firme ale P3, care dețin și operează în prezent parcul logistic P3 Bucharest A1 situat în zona comunei Chiajna. Înainte de pandemie, P3 a achiziționat și un teren de 16 hectare în Dragomireşti Vale, pretabil pentru un parc logistic de 80.000 mp.

Proiectul logistic are o suprafață închiriabilă de 380.000 de mp dispuși în 13 clădiri, fiind unul dintre cele mai mari din țară. În plus, acest proiect are un potențial de dezvoltare a altor 100.000 de mp de depozite.

Dacă primește undă verde de la Consiliul Concurenței, această suprafață se va adăuga portofoliului de 2,96 de milioane de mp pe care îi avea CTP la finele celui de-al treilea trimestru din 2024, ceea ce înseamnă că CTP se apropie de un portofoliu de 3,5 milioane de mp. Din cele 12,4 milioane de mp de spații pe care le deține CTP la nivel european, România reprezintă 24% din acest întreg. În rapoartele financiare, CTP vorbește de o cotă de piață medie pentru piețele din Republica Cehă, România, Ungaria și Slovacia de 28,5%, în creștere de la 27,45% la finele lui 2023.

Citește și Centrul de distribuție al H&M din România, cel mai mare finalizat în 2024

La finele anului trecut, stocul total de spații logistice a fost de 7,4 milioane de mp.

Este a doua achiziție majoră pe care CTP o face în ultimul an și cea mai mare de pe piața industrială de până acum. CTP a mai cumpărat anul trecut portofoliul de spații logistice deținut de Globalworth. 

În urma CTP se află belgienii de la WDP, care au un portofoliu de aproape două milioane de mp de spații de depozitare și industriale. 

Se aglomerează piața logistică?

Pe lângă intrarea Lion’s Head pe piața logistică, compania germană GARBE a pus țara noastră pe harta viitoarelor investiții, iar americanii de la Hillwood au intrat și ei în România, potrivit celor de la Colliers.

Citește și Martin Polák, directorul GARBE, gigantul imobiliar care a intrat în România: Spațiul Schengen este cheia succesului în industria noastră, așa că da, și asta joacă un rol în alegerea noastră

În plus, și DP World, unul dintre cei mai mari operatori portuari din lume, a anunțat anul trecut că are planuri pentru depozite în jurul Bucureștiului, dar și la granița cu Ungaria. 

Impulsul dat de vânzările online ale retailerilor de îmbrăcăminte, posibilitatea de near-shoring pentru companiile din Vestul Europei, dar și includerea României în spațiul Schengen au făcut din România o piață cu noi oportunități pentru marii jucători din industrie.

Te-ar mai putea interesa și
Fenomene extreme vineri şi sâmbătă – Cod portocaliu de furtuni şi ploi în Bucureşti şi 16 judeţe din România. Harta
Fenomene extreme vineri şi sâmbătă – Cod portocaliu de furtuni şi ploi în Bucureşti şi 16 judeţe din România. ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, noi avertizări Cod portocaliu şi galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabile în......
România a creat deficite importante și e nevoie ca în viitor acestea să fie corectate – Ilie Bolojan, președinte interimar
România a creat deficite importante și e nevoie ca în viitor acestea să fie corectate – Ilie Bolojan, președinte ...
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, joi, în cadrul Adunării Generale Anuale a membrilor Camerei de Comerț ...
Bolojan spune că nu se face performanță în administrația locală dacă nu există politici publice care să creeze condiții
Bolojan spune că nu se face performanță în administrația locală dacă nu există politici publice care să creeze condiții
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat vineri că nu se poate face performanță în administrația locală dacă ...
Cu cât a crescut pensia medie lunară în 2024 şi câţi pensionari sunt în România
Cu cât a crescut pensia medie lunară în 2024 şi câţi pensionari sunt în România
Pensia medie lunară, în România, a fost de 2.581 de lei, în 2024, în creştere cu 22,1% faţă de anul precedent, în ...