DIICOT a pus sub sechestru averea fostului ministru Adriean Videanu

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost luni la DIICOT, procurorii aducându-i la cunoştinţă că au pus sechestru pe bunurile acestuia, în dosarul în care este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 10:07
DIICOT a pus sub sechestru averea fostului ministru Adriean Videanu

Procurorii l-au chemat luni pe Adriean Videanu la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru a-i aduce la cunoştinţă că i-au pus sub sechestru bunurile din declaraţia de avere, aspect confirmat şi de fostul ministru al Economiei, care a spus că nu are conturi sau afaceri în străinătate.

Videanu a declarat, la ieşirea de la DIICOT, că este interesat să ofere toate informaţiile necesare anchetei şi să-i lămurească pe procurori că nu se face vinovat de acuzaţiile aduse. El a precizat că urmează să vadă dacă ancheta în acest caz îi afectează în vreun fel imaginea.

Întrebat ce bunuri i-au fost puse sub sechestru, Videanu a spus că este vorba despre conturile şi imobilele ce se regăsesc în declaraţia sa de avere.

Videanu a precizat că nu are alte conturi şi bunuri în afara celor care apar în declaraţia de avere şi că nu deţine conturi sau afaceri în străinătate.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în 8 septembrie, ministrului Justiţiei cererea de urmărie penală pentru Adriean Videanu.

DIICOT a anunţat că în 9 septembrie a fost începută urmărirea penală în cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei naţionale.

Senatorii din Comisia juridică au început, în 18 septembrie, studierea materialului probatoriu trimis de Parchet în cazul lui Varujan Vosganian, acesta fiind chemat la Comisie în 1 octombrie.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.

Demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale, au precizat procurorii.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost în 12 septembrie la DIICOT, procurorii aducându-i la cunoştinţă că este urmărit penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu favorizarea intereselor firmei Interagro, a lui Ioan Niculae.

Videanu declara că, după discuţia cu anchetatorii, că a înţeles că are toate argumentele şi probele necesare dovedirii nevinovăţiei sale în acest dosar, pe care le va înmâna procurorilor pe parcursul anchetei.

Te-ar mai putea interesa și
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile din ‘Cyberpunk 2077’ nu au fost detectate deoarece clujenii au mințit compania producătoare
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile ...
Jocul video Cyberpunk 2077, dezvoltat de CD Projekt Red din Polonia și lansat în decembrie 2020, a fost foarte așteptat de gameri, pentru că promitea o grafică senzațională, experiențe noi,......
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng ...
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...