Prejudiciu de 180 de milioane de euro într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani – DIICOT

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Constanţa au trimis în judecată 30 de persoane, cetăţeni români, greci şi bulgari, care au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat pe teritoriul României în perioada 2007 - 2011, producând un prejudiciu de 680.576.589 de lei (aproximativ 180 de milioane euro) prin activităţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Economica.net - lun, 03 nov. 2014, 15:11
Prejudiciu de 180 de milioane de euro într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani - DIICOT

Potrivit unui comunicat al DIICOT, pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat (taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit), membrii grupării au creat un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit.

Liderii grupării (un cetăţean român, unul grec şi doi bulgari) au atras şi alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, sprijinit grupul infracţional şi care au folosit în activitatea infracţională 30 de societăţi comerciale româneşti structurate pe două categorii.

O primă categorie era constituită din societăţi comerciale administrate de liderii grupului sau de persoane de încredere ale acestora, societăţi cu un comportament fiscal şi contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist.

O altă categorie era constituită din societăţi comerciale de tip ‘fantomă’ înfiinţate de cetăţeni bulgari special recrutaţi de liderii grupării.

Societăţile de tip ‘fantomă’ emiteau în favoarea societăţilor beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantităţi mari de cereale, operaţiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând contravaloarea facturilor.

Sumele virate în baza acestor facturi erau transferate succesiv din conturile firmelor ‘fantomă’ în cele ale unor societăţi din Bulgaria iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăţilor din categoria beneficiar, administrate de liderii grupării.

Procurorii DIICOT au luat măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului şi au solicitat, prin rechizitoriu, luarea măsurii arestării preventive faţă de 23 de inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat la Tribunalul Constanţa.

Te-ar mai putea interesa și
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce regiunea îşi accelerează tranziţia la energiile regenerabile, arată un......
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...