Dinu Patriciu a murit. Reuşitele şi eşecurile primului om de afaceri al României post-comuniste

Dinu Patriciu a decedat în această dimineaţă la Londra.
Economica.net - mar, 19 aug. 2014, 08:40
Dinu Patriciu a murit. Reuşitele şi eşecurile primului om de afaceri al României post-comuniste

Omul de afaceri Dinu Patriciu, 64 de ani, a decedat în această dimineaţă la Londra. Patriciu suferea de cancer de mai mai mulţi ani.

Dinu Patriciu, odinioară cel mai bogat român, a fost de profesie arhitect şi a înfiinţat, în 1990, prima firmă privată din România, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, viitorul prim-ministru al României, Alpha Construct şi Investiţii Imobiliare SA. Înainte de 1990, Patriciu a proiectat mai multe clădiri pentru clienţi din afara României, inclusivi şeici arabi.

După jumătatea anilor ’90, Patriciu a investit în media (ziarul Ziua, şi, ulterior, Adevărul), dar a intrat şi în afacerile cu petrol. Iniţial a cumpărat firma Rompetrol, SA, vechea companie din perioada comunistă prin care România făcea lucrări în domeniul petrolier în străinătate. Uletrior, în 1999, a cumpărat de la stat rafinăria Petromidia, închisă la acea vreme, pe care a modernizat-o. Ulterior, grupul Rompetrol a ajuns a doua companie petrolieră a României, iar Patriciu a extins-o şi la nivel internaţional, prin construcţia şi achiziţia de depozite şi reţele de benzinării în Republica Moldova, Bulgaria şi Georgia şi, mai ales, prin achiziţia Dyneff, cea mai mare companie petrolieră independentă din sudul Franţei.

În 2007, Patriciu, împreună cu asociatul său Phil Stephenson, a vândut pachetul majoritar al grupului Rompetrol către compania naţională petrolieră din Kazahstan, KazMunaiGas, pentru 1,6 miliarde de dolari, tranzacţie care l-a propulsat pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români. În 2009, după ce a vândut şi restul pachetului de acţiuni, Rompetrol a părăsit şi boardul grupului petrolier.

După Rompetrol, Patriciu a vrut să revoluţioneze comerţul din România şi a lansat MIC.RO, un lanţ de magazine de cartier şi de puncte volante de vânzare, cu care a vrut să ia locul buticului de cartier. A dat însă faliment. Patriciu a mai investit în imobiliare (clădiri de birouri în Bucureşti şi alte proprietăţi în Germania), într-o reţea de case de pariuri, BET CAFE Arena (de altfel singura afacere care funcţionează şi acum), în energia regenerabilă şi chiar în banking: a cumpărat o bancă din Georgia.

Ştirea se actualizează

Episodul cu palma dată copilului de Traian Băsescu

Traian Băsescu a câştigat anul trecut procesul în care l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu şi a cerut despăgubiri de un leu pentru „minciună şi trucarea unor filmări”, după mediatizarea unor imagini în care preşedintele părea că loveşte un copil la un miting electoral din 2004.

Cotidianul Gardianul a publicat, în 26 noiembrie 2009, un film în care preşedintele Traian Băsescu pare a lovi un copil peste faţă, în timpul unui miting electoral din 2004. Omul de afaceri Dinu Patriciu declara, în aceeaşi zi, la Realitatea TV, că, de fapt, la mitingul de la Ploieşti, din 2004, Traian Băsescu a lovit copilul de două ori, prima dată în plex şi apoi peste faţă, aşa cum apare în imaginile difuzate în presă.

Omul de afaceri a ţinut să sublinieze că nu este el cel care a dat înregistrarea în presă. În 28 noiembrie 2009, Traian Băsescu anunţa că îl va da în judecată pe Dinu Patriciu şi cotidianul Gardianul pentru „minciună şi trucarea unor filmări” şi întreba conducerea ziarului de ce nu a făcut o expertiză a filmului.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Şeful Departamentuui pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna,......
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile totale efectuate, în anul 2021, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 5,616 miliarde lei, ...
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună ...
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi ...