Directorul AFER: Era obligaţia mea vizavi de dispoziţiile executorii ale Curţii de Conturi să intru în legalitate cu salariile

Curtea de Conturi a constatat, în urma unui control, menţinerea ilegal în plată a salariilor aferente perioadei 2015 - 2016 pentru tot personalul Autorităţii Feroviare Române (AFER), după modificarea legislaţiei în domeniu, şi a calculat un prejudiciu de circa două milioane de euro, fapt pentru care am fost obligat prin dispoziţiile executorii ale Curţii să intru în legalitate cu salariile, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, directorul general al instituţiei, Victor Badea.
Economica.net - mar, 03 oct. 2017, 18:42
Directorul AFER: Era obligaţia mea vizavi de dispoziţiile executorii ale Curţii de Conturi să intru în legalitate cu salariile

Salariile angajaţilor din Autoritatea Feroviară Română (AFER) au scăzut, începând cu data de 6 septembrie, cu până la 40%, aceştia pierzând sume cuprinse între 250 de lei şi 2.000 de lei.

‘Am preluat funcţia de director general din aprilie (2017 – n. r.). La două zile după ce am preluat-o, am avut închiderea unui control de la Curtea de Conturi, care a constatat nişte lucruri, printre care cele mai importante două aspecte: menţinerea în plată ilegală a salariilor în perioada 2015-2016 pentru tot personalul AFER, circa 480 – 500 de persoane. Măsura a fost contestată – era dreptul Autorităţii să o conteste – în schimb, la sfârşitul lunii august, s-a primit încheierea de la Curtea de Conturi, care a fost foarte fermă, nu a fost de acord cu contestaţia făcută. Atunci, inevitabil, măsura trebuia pusă în aplicare. După cum ştiţi, toate măsurile Curţii de Conturi sunt executorii din momentul în care ţi se transmite încheierea Curţii de Conturi. Devenind o măsură executorie, a trebuit să intru pe lege’, a spus Badea.

Potrivit acestuia, cauzele care au dus la micşorarea, în unele cazuri drastică, a salariilor în AFER a fost schimbarea legislaţiei în domeniu, respectiv apariţia Legii 284 a salarizării instituţiilor publice.

‘Cu ani în urmă, plecând din anul 2012, AFER a avut un contract colectiv de muncă. A apărut o lege – 284/2010 – Legea salarizării instituţiilor publice, care prevedea că la expirarea contractului colectiv de muncă autorităţile sau instituţiile publice trebuie să intre automat pe lege, având şi o anexă 8, care spunea în ce condiţii se preiau. Ori, în momentul în care contractul colectiv de muncă a încetat, intratul pe lege nu s-a făcut conform cerinţelor legii şi s-a încercat păstrarea salariilor avute, ca şi un drept câştigat. Legiuitorul spune altfel, ceea ce a dovedit şi Curtea de Conturi. Procesul a continuat, 2013-2014, s-au judecat cu Curtea – norocul a fost că a intervenit o amnistie şi a şters din datoriile anterioare – numai că în 2015 – 2016 Curtea îmi spune: ‘Vei calcula şi vei stabili un prejudiciu’ – pe care Curtea îl estimează la circa 2 milioane de euro – ‘şi te vei îndrepta să recuperezi acest prejudiciu adus statului’. Deci, sunt două măsuri într-una singură: odată recuperarea prejudiciului în perioada 2015 – 2016 pentru aceste salarii, cum spune Curtea ‘menţinute nelegal în plată’, iar a doua măsură care mi s-a impus a fost intrarea cu salariile în lege. Asta e ceea ce s-a întâmplat. Era obligaţia mea vizavi de dispoziţiile executorii ale Curţii de Conturi să intru în legalitate cu salariile’, a explicat şeful AFER.

Întrebat dacă angajaţii ar putea fi obligaţi să dea bani înapoi, în vederea recuperării prejudiciului, Victor Badea a precizat că autoritatea a dat în judecată Curtea de Conturi pentru aceste măsuri.

‘Deocamdată – era şi obligaţia noastră – ne aflăm în faza de instanţă. Am dat în judecată Curtea de Conturi pentru aceste măsuri. Când va fi o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată, voi executa acest dispozitiv. Până atunci, nu ştiu. În principiu, ce s-a întâmplat cu ani în urmă, conducerea s-a îndreptat împotriva salariaţilor, pentru că spune că este beneficiarul primar al acestor drepturi’, a răspuns el.

Nici vinovatul pentru crearea acestei situaţii nu poate fi indicat deocamdată, întrucât procesul este în curs, a subliniat Badea.

‘Numai o instanţă poate să spună lucrul acesta (cine este vinovat – n. r.). Procesele anterioare nu s-au terminat. Procesul s-a întors de la Curtea de Apel spre judecată la fond, iar celălalt nou nu a primit nici termen. Eu am cerut şi suspendarea, dar nu mi s-au acordat nici termen, nici suspendarea’, a subliniat directorul.

Pentru dezamorsarea situaţiei din AFER, întrucât salariaţii ameninţă cu încetarea lucrului, Victor Badea a spus că va promova cât de repede un proiect de act normativ pentru scoaterea instituţiei de sub incidenţa noii Legii a salarizării 153/2017 şi intrarea acesteia pe Codul Muncii.

‘A fost o grevă, încercăm să o dezamorsăm. Aici este şi o caracteristică ciudată a instituţiei. Suntem instituţie publică, dar nu suntem funcţionari publici. Noi suntem pe contract individual de muncă (CIM – n. r.). Fiecare dintre noi, inclusiv eu, a încheiat CIM, deci nu suntem după Legea 188 a funcţionarilor publici. Încercăm să promovăm pentru salariaţi – asta este şi datoria mea – un proiect de act normativ – nu ştiu dacă va fi lege, nu ştiu dacă va fi ordonanţă de urgenţă – astfel încât, aşa cum şi alte instituţii fac excepţie de la noua Lege a salarizării 153, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2017, să facem excepţie de la lege. Făcând excepţie de la lege, automat mă duc pe Legea 53 – Codul Muncii. Ducându-mă pe Legea 53, am voie prin contractul colectiv de muncă să-mi negociez împreună cu partenerul de dialog social, cu sindicatele, noua grilă de salarizare, pentru că, vă repet, contractele noastre sunt prin lege, nu sunt prin contractul colectiv de muncă. Şi, atunci, având bani în buget, fiindcă oricum banii există în buget, pot să le acord salariile în continuare măcar la nivelul la care a fost anterior stabilit de Curtea de Conturi că au fost menţinute ilegal în plată’, a indicat el.

Victor Badea a dat asigurări că vrea să facă acest lucru cât mai repede.

‘Eu vreau să fac cât mai repede, pentru că e de datoria mea vizavi de oameni. Am stat în curte şi cred că o să mai stau. Cel puţin anul ăsta fac 40 de ani de când sunt în curtea aia, cu mici întreruperi – am lucrat mult şi în sistemul feroviar extern, mă refer la CFR infrastructură. Am o datorie morală faţă de toţi salariaţii, care majoritatea mi-au fost colegi şi îmi sunt în continuare colegi’, a adăugat oficialul AFER.

Peste 150 de angajaţi ai Autorităţii Feroviare Române, membri ai Sindicatului Feroviar AFER, au protestat, luni, în faţa Ministerului Transporturilor, aceştia fiind nemulţumiţi de condiţiile de salarizare.

‘Nu se poate continua cu asemenea salarii şi o asemenea bătaie de joc. S-au redus salariile. După 40 de ani de muncă, salariaţii AFER au ajuns să primească 1.100 de lei, salariu net, motiv pentru care consider că siguranţa feroviară va fi afectată prin încetarea activităţii Autorităţii Feroviare’, a declarat, pentru AGERPRES, Alexa Ioneta, preşedintele Sindicatului Feroviar AFER.

Aceasta a afirmat că scăderile salariale au avut loc ca urmare a emiterii a cinci decizii de către noul director general al autorităţii.

‘De luni de zile, de când avem un nou director general, angajaţii AFER lucrează într-un stres general, datorită faptului că acesta a emis cinci decizii, care mai de care mai controversate, prin care dorea – şi în final a şi reuşit – să ne scadă salariile. Ultima decizie care a fost întocmită pe 6 septembrie este o decizie unilaterală, colectivă şi generală. Pe lângă acest fapt, prin această decizie ne-au redus salariile retroactiv, adică începând cu luna august. Considerăm corect, conform Legii 5, respectiv Codul Muncii, să ni se fi întocmit acte adiţionale la contractele individuale de muncă, nu să ni se ia o cotă din salarii, fără accept. În acelaşi timp, o considerăm o măsură ilegală’, a spus Alexa Ioneta.

Întrebată ce va urma dacă nu se rezolvă problema salariilor, liderul sindical a afirmat: ‘Nu rămâne decât să punem pixurile pe masă şi să încetăm munca’.

Salariile angajaţilor din Autoritatea Feroviară Română (AFER) au scăzut, începând cu data de 6 septembrie, cu până la 40%, aceştia pierzând sume cuprinse între 250 de lei şi 2.000 de lei, a declarat, pe 12 septembrie, pentru AGERPRES, liderul sindical din AFER, Ioneta Alexe.

”Situaţia ingrată în care a ajuns AFER-ul, instituţie publică finanţată integral din venituri proprii, constituie efectul unei probleme pe termen lung, de cadru legislativ şi de interferenţă a unor diverse interese. La momentul apariţiei Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice salariaţii instituţiei aveau un contract colectiv de muncă în vigoare, drept pentru care au fost menţinute în plată salariile stabilite. Începând cu anul 2012, la încetarea contractului colectiv de muncă au fost menţinute salariile în plată conform completărilor şi modificărilor Legii nr. 284/2010 care prevedeau ‘menţinerea în plată’ a salariilor. Menţionăm faptul că în AFER nu au mai avut loc majorări salariale din anul 2008. De aici au apărut problemele AFER, care, în urma controalelor Curţii de Conturi, a fost atrasă în procese care sunt şi în prezent pe rol’, a explicat Ioneta Alexe.

Potrivit sursei citate, de la apariţia acestor probleme, nu au fost diminuate salariile angajaţilor AFER, până la data de 6 septembrie anul curent, moment în care conducerea instituţiei a hotărât şi a dispus diminuarea salariilor în cuantumuri diferenţiate pe funcţii de până la 40%, în lipsa unei hotărâri definitive şi irevocabile a unei instanţe, cu privire la procesele aflate pe rol.

‘Această măsură de diminuare a salariilor a condus la o situaţie în care salariaţii AFER, care deja aveau venituri salariale mai mici în comparaţie cu alte unităţi din sectorul feroviar din România, a cărui autoritate o constituie, au ajuns în situaţia disperată de să dorească declanşarea conflictului de muncă. În acest sens, ieri (luni – n. r.), la Adunarea Generală Extraordinară, membrii de sindicat au solicitat declanşarea conflictului de muncă, în condiţiile prevăzute de lege. Am anunţat Federaţia Mecanicilor de Locomotivă, din care facem parte, şi mâine vom avea o întâlnire cu reprezentanţii acesteia, care cunosc de mult timp problemele cu care se confruntă AFER-ul, pentru a vedea care sunt paşii următori’, a adăugat liderul de sindicat.

Conform sursei citate, problemele menţionate mai sus au fost aduse deja la cunoştinţa factorilor decizionali administrativi şi politici (Ministerul Transporturilor, Guvernului României, Camera Deputaţilor şi Senatului României), care până în prezent nu au luat nicio poziţie.

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...