Directorul Băncii Carpatica îi cere patronului să o vândă

Banca Comercială Carpatica (BCC) a înregistrat o pierdere netă de peste 169 milioane de lei, anul trecut, din cauza provizioanelor pentru credite neperformante. Johan Gabriëls, directorul general al băncii, avertizează că provizionarea nu va mai fi suficientă pentru supravieţuirea BCC, dacă Ilie Carabulea nu va fi de acord cu "modificări în structura acţionariatului", care să facă posibilă atragerea de capital. Carabulea controlează majoritatea acţiunilor BCC.
Adrian N. Ionescu - vin, 13 feb. 2015, 08:17
Directorul Băncii Carpatica îi cere patronului să o vândă

„Deşi în prezent creditele neperformante sunt acoperite de ajustări pentru depreciere, banca are nevoie de modificări în structura acţionariatului şi să atragă capital în vederea atingerii obiectivelor strategice de creştere”, scrie Johan Gabriëls, directorul general al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), în raportul prin care sunt anunţate rezultatele preliminare ale băncii pe 2014.

Acţiunile BCC au scăzut cu 3,23% în primul sfert de oră de la deschiderea sesiuni de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În urma mandatului primit de a atrage capital nou pentru bancă, Directoratul  a prezentat o serie de propuneri, care „au fost analizate împreună cu acţionarii Băncii”, dar este nevoie de „opţiuni noi în AGA din 28 aprilie 2015”.

„Atragerea de capital suplimentar poate fi realizată cu succes doar în condiţiile unei noi structuri a acţionariatului”, spune Gabriëls, adresând, în fapt, lui Ilie Carabulea, care controlează majoritatea acţiunilor băncii, invitaţia de a-şi vinde o parte din pachetul de 41% din acţiunile băncii.

Rezultate 2014

Anul trecut, BCC a obţinut un profit operaţional de peste 58 de milioane de lei, cu 45% mai mare decât cel bugetat şi cu 3,6% mai mare decât cel înregistrat în 2013.

„În prezent, banca se afla într-o poziţie considerabil mai bună comparativ cu anii precedenţi, reuşind să gestioneze portofoliul istoric de credite, să creasc profitul operaţional şi să beneficieze de un exces de lichiditate cu o rată a solvabilitatii de peste 10%. Ceea ce îmi dă încredere în perspectivele Băncii şi în acţiunile viitoare ale acţionarilor”, conchide directorul general al BCC.

Provizioanele de peste 231 milioane de lei, înregistrate în legătura cu portofoliul de credite neperformante, au fost de peste şase ori mai mari decât în 2013, au afectat profitabilitatea generală a băncii şi au adus-o pe pierdere.

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante era de peste 73% în decembrie 2014. Banca are o rată a creditelor neperformante de 38%.

„În urma discuţiilor cu auditorii băncii şi cu Banca Naţională a României, banca a decis să înregistreze provizioane suplimentare (IFRS), pentru a egala provizioanele înregistrate conform standardelor locale (RAS) de contabilitate”, se mai spune în raportul citat.

O bancă de salvat

Omul de afaceri Ilie Carabulea şi partenerii săi deţin 57,1% din acţiunile BCC. Ei au fost de acord în decembrie să-şi vândă o parte din participaţii şi să aprobe fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului social. Carabulea a vândut numai 300.000 de acţiuni din cele 1.299 milioane pe care le avea.

Nextebank a înaintat în luna noiembrie o ofertă fermă revizuită pentru fuziunea prin absorbţie cu BCC, dar acţionarii au respins termenii ofertei. În schimb, Carabulea şi asociaţii săi au mandatat Direcoratul băncii să facă demersurile necesare pentru majorarea capitalului social cu 155 de milioane de lei printr-o emisiune de acţiuni, în care să se convertească un eventual împrumut pentru acoperirea nevoilor băncii.

Johan Gabriels îl avertizează, în fapt, pe Carabulea că nu poate găsi un creditor pentru bancă, atâta vreme cât acesta este principalul acţionar, şi că aceasta are nevoie direct de capital nou. Cum Carabulea nu are forţa de a-l aduce, ar trebui să accepte reducerea ponderii deţinerii sale în structura acţionariatului, potrivit lui Gabriels.

Directorul BCC face aluzie la, şi acuză inclusiv modul lui Carabulea de a influenţa activitatea băncii. „Transformarea organizaţiei într-o afacere viabilă şi profitabilă pe termen lung necesită o schimbare semnificativă atât din punct de vedere operaţional, cât şi cultural (s.n.)”, spune Gabriels.

Ilie Carabulea este patronul unui conglomerat de afaceri financiare (bancă, asigirări) şi în transport (o linie de transport internaţional, Atlassib) şi de circa doi ani încoace are serioase probleme cu justiţia, în legătură cu firma de asigurări Carpatica Asig. 

La începutul lunii decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revocat măsura arestului preventiv în cazul omului de afaceri Ilie Carabulea, urmând ca acesta să fie judecat în arest la domiciliu, în dosarul ASF-Carpatica.

 

Te-ar mai putea interesa și
Sergio Mattarella: Italia ţine foarte mult ca România să intre pe deplin în spaţiul Schengen
Sergio Mattarella: Italia ţine foarte mult ca România să intre pe deplin în spaţiul Schengen
România este pentru Italia un partener extrem de important în plan bilateral, european şi internaţional şi ne dorim ca România să intre deplin în spaţiul Schengen, a declarat preşedintele......
Eurostat: România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum
Eurostat: România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum
Consumul individual efectiv (AIC - un indicator al nivelului bunăstării gospodăriilor) per capita, exprimat în paritatea ...
CE: România se confruntă cu dezechilibre excesive, pe fondul deficitelor guvernamentale mari şi în creştere
CE: România se confruntă cu dezechilibre excesive, pe fondul deficitelor guvernamentale mari şi în creştere
Conform pachetului de primăvară din cadrul semestrului european 2024, pregătit de Comisia Europeană, România se confruntă ...
Bosch Tech Day 2024: Îmbinarea hardware – software definește mobilitatea viitorului
Bosch Tech Day 2024: Îmbinarea hardware – software definește mobilitatea viitorului
Sistemele de frânare și de direcție „by wire”, serviciile bazate pe date sau controlul electronic avansat al suspensiilor, ...