Doar 10,7% dintre operatorii HoReCa se declară mulţumiţi de măsurile anti-pandemie luate de autorităţi – studiu

Peste 85% din restaurante și-au deschis terasele odată cu ridicarea Stării de Urgență, la 1 iunie. Dintre acestea, mai mult de jumătate au înregistrat pierderi de minimum 80% din cifra de afaceri a anului 2019, potrivit unui studiu de piață realizat de Restograf în parteneriat cu HORA.
Răzvan Zamfir - mar, 28 iul. 2020, 18:25
Doar 10,7% dintre operatorii HoReCa se declară mulţumiţi de măsurile anti-pandemie luate de autorităţi - studiu

Terasele s-au redeschis de la 1 iunie și toți cei din industrie sperau la reluarea completă a activității, cât mai rapid. Din păcate însă, măsurile de relaxare au întârziat să apară iar acum, când numărul cazurilor de COVID-19 se află pe o pantă ascendentă, sunt slabe șanse ca spațiile interioare ale localurilor să se redeschidă pentru oaspeți.

Însă regulile de distanțare socială și de prevenire a răspândirii virusului COVID-19 au însemnat o activitate redusă, un număr mai mic de oaspeți și, implicit, venituri mai mici. În aceste condiții, sprijinul așteptat din partea statului era una din pârghiile de bază pentru ca afacerile să poată supraviețui. 

Citeşte şi: Banii de la Bruxelles nu sunt în cont. Va trebui să facem un blitzkrieg ca să-i luăm

Majoritatea celor care au răspuns în cadrul studiului administrează unul sau două restaurante (61,4%), iar 32% dețin cel puțin 3 restaurante. Dintre acestea, 85,3% dintre unități s-au redeschis odată cu ridicarea Stării de Urgență, la 1 iunie. Dintre cele închise de lanțurile de restaurante 48,3% au fost închise parțial, în timp ce 39,7% au rămas deschise.

Vechimea medie a localurilor este de peste 8 ani (aproape 50% au o activitate de peste 9-10 ani, iar 18,7% sunt pe piață de peste 5-6 ani). Cu alte cuvinte, vorbim de specialiști HoReCa, oameni cu experiență în administrarea afacerii. Chiar și în aceste condiții, 54,7% din respondenți au înregistrat pierderi de minim 80% din cifra de afaceri a anului 2019. Astfel 17,8% spun că au înregistrat pierderi de 100%, 20,5% din respondenți spun că cifra de afaceri a scăzut cu 90 de procente, iar 16,4% estimează o scădere de 80%. Doar 2,9% din respondenți spun că nu au înregistrat pierderi în această perioadă!

În aceste condiții, 43% din respondenți cred că va dura undeva între 6-12 luni pentru ca cifra de afaceri să revină la nivelul din 2019.

Industria HoReCa era un segment în care activau peste 300.000 de angajați, cu un număr mediu de 88 de angajați pe unitate înainte de pandemia COVID-19. Dintre aceștia, în medie, au fost trimiși în șomaj tehnic 71 de angajați, iar 14 au fost disponibilizați.

Principalele măsuri luate de operatori

Cele mai populare măsuri luate de operatori au fost de amânare a obligațiilor fiscale aferente Stării de Urgență, precum și obținerea unui Certificat de Urgență și a indemnizației de 75% din salariul angajaților trimiși în șomaj tehnic. Astfel:

  • 83,8% dintre operatori au solicitat indemnizația de 75% din salariu;
  • 74,3% au solicitat Certificatul de Urgență;
  • 59,2% dintre operatori au solicitat un credit prin IMM Invest;
  • 58,1% au cerut amânarea obligațiilor fiscale scadente;
  • 4,1% au decis să amâne ratele la bănci.

Deși multe dintre restaurante s-au orientat în perioada de carantină către sistemul de home delivery, acum doar 1,4% spun că livrările reprezintă una din principalele măsuri pe care le-au luat. Asta deoarece procentul încasat din livrările de mâncare abia ajunge la 10%-30% din cifra de afaceri în cazul celor mai multe dintre localuri (76%).

Citeşte şi: Preţurile cerute pentru locuinţe au scăzut cu 1,7% în trimestrul al doilea

În momentul în care a fost evident că industria HoReCa este una dintre cele mai grav afectate de criza provocată de coronavirus, statul a promis o serie de măsuri menite să sprijine acest sector. Din păcate însă, doar 23,9% din respondenți au primit TVA-ul și alte restanțe fiscale din partea autorităților, în timp ce 64,8% din ei NU au beneficiat de rambursări.

În schimb, operatorii din HoReCa susțin că impactul deciziilor luate de autorități a dus la:

  • Activitate redusă cu peste 50% (60% dintre respondenți);
  • Venituri reduse (57,3%);
  • Reducerea numărului de angajați (49,3%);
  • Activitate suspendată / Locații complet închise (42,7%);
  • Insolvență (1,3%).

Nu este astfel de mirare că 46,7% dintre respondenți se declară nemulțumiți față de măsurile de ajutor luate de stat, iar 40% spun chiar că sunt foarte nemulțumiți. Doar 10,7% se declară mulțumiți.

Studiul realizat de Restograf în parteneriat cu HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) s-a desfășurat în rândul proprietarilor și managerilor de localuri, în perioada 07-22 iulie, și a colectat date de la 423 de respondenți.

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi......
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil să nu poată să facă asta
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil ...
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, ...