Dobânzile la depozitele în lei cu scadenţa de o zi au urcat la nivelul ratei Lombard, de 9,25%

Dobânzile practicate de bănci pe piaţa monetară au urcat până la rata de facilitate de credite a BNR (Lombard), de 9,25%, chiar în ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii, în condiţiile în care MFP are programată o emisiune de titluri scadente la patru ani, afirmă dealerii.
Economica.net - joi, 23 aug. 2012, 13:07
Dobânzile la depozitele în lei cu scadenţa de o zi au urcat la nivelul ratei Lombard, de 9,25%

„De regula, activitatea este mai redusă în ultima zi a perioadei de rezervă, managerii de lichidiate optimizându-şi nivelurile la care se finanţează. Nu am mai văzut salturi ale ratelor de dobândă ca astăzi (joi, n.r), iar asta împreună cu licitaţiile foarte scăzute la titlurile de stat sugerează că cererea ar putea sa vină şi din parea Ministerului Finanţelor Publice”, a declarat pentru MEDIAFAX Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Astfel, pentru depozitele cu scadenţa la o zi băncile afişau dobânzi de 9,25 -9,5%, la dobânda pentru creditul Lombard – facilitate de finanţare acordată de BNR pe termen foarte scurt băncilor – de 9,25%.

Prin această operaţiune băncile atrag fonduri de la BNR cu scadenţa de o zi, iar această rată de dobândă constituie, în mod normal, un plafon al ratei dobânzii overnight în piaţa monetară.

Potrivit dealerilor deficitul de lei este cauzat şi de plafonările recente impuse de BNR la sumele pe care le împrumută băncilor prin operaţiuni repo (unde dobânda este egală cu rata de politică monetară, de 5,25% pe an), precum şi de frecventele împrumuturi solicitate de Ministerul Finanţelor Publice.

Mai mult, în şedinţa de joi MFP are programată o licitaţie de titluri de stat cu maturitate la 4 ani, a cărei valoare indicativă este de 200 de milioane de lei.

BNR a plafonat luni, pentru a treia săptămână consecutiv, suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo, de această dată la 4 miliarde lei (aproximativ 890 milioane de euro), după ce în ultimele două săptămâni a introdus praguri de 6 şi, respectiv, 5 miliarde lei.

Astfel, injecţiile de lichiditate sunt mult inferioare sumelor împrumutate anterior. Numărul băncilor şi fondurile atrase de aceastea au crescut vizibil începând cu luna iunie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară. O sumă record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost împrumutată la 25 iunie, de 11 bănci.

Un efect al acestor plafonări a fost creşterea randamentelor la titlurile de stat. La cea mai recentă operaţiuni, de luni, Finanţele au respins toate ofertele primite de la băncile comerciale pentru certificatele cu scadenţa la un an, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare. Aceasta a fost a doua operaţiune din luna august în care Trezoreria a respins ofertele băncilor.

MFP a anunţat însă pe 24 iulie că suma din buffer se ridică la 3,3 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro sub nivelul de la finele lunii aprilie.

Totodată, au crescut şi dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 5,21% – 5,71% pe an, la 5,53% – 6,03%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două săptămâni UPDATE
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două ...
Firmele din grupul UMB pot semna contractele pentru execuția celor trei loturi din Autostrada Focșani - Bacău, după ce nu a fost depusă nicio contestație, a anunțat marți Cătălin Urtoi,......
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ...
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Producătorul de zahăr Tereos a raportat marţi rezultate semestriale solide, inclusiv profit net şi o creştere semnificativă ...
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Marți, 6 decembrie, a fost desemnat câștigătorul contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii ...