Doi acţionari ai SIF Muntenia au solicitat revocarea Consiliului Reprezentanţilor

Doi acţionari ai SIF Muntenia au cerut revocarea Consiliului Reprezentanţilor şi au avansat 11 nominalizări pentru structura care supraveghează activitatea societăţii de administrare a investiţiilor, SAI Muntenia, pe listă figurând şi un membru al CA al Bursei, Robert Cosmin Pană.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 16:36
Doi acţionari ai SIF Muntenia au solicitat revocarea Consiliului Reprezentanţilor

Solicitarea a fost avansată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, care deţine 4,01% din capital, şi ING International Romanian Equity Fund, care are o participaţie de 0,99% din acţiuni.

Robert Cosmin Pană este consilier la firma de brokeraj Swiss Capital, membru în Consiliul de administraţie al Bursei şi fost angajat al operatorului pieţei de capital de la Bucureşti. Potrivit legislaţiei pieţei de capital, administratorii unei burse nu pot fi concomitent şi membri CA la o companie listată pe piaţa respectivă.

Pe lista înaintată de cei doi acţionari se găseşte şi omul de afaceri Adrian Andrici, acţionar SIF Muntenia şi membru în actualul Consiliu al Reprezentanţilor, care a contestat AGA din aprilie, susţinând că hotărârile sunt contrare celor comunicate în şedinţă.

Pentru funcţia de membru în Consiliul Reprezentanţilor au mai fost propuşi Florin Cazan (Raiffeisen Capital & Investment), Ştefan Cioga (Active International), Olimpiu Blăjuţ şi Răzvan Lefter (ambii angajaţi ai Swiss Capital), Daniel Pandele (asociat şi administrator Doraly Mall), Laviniu Dumitru Beze (preşedintele AIPC), avocatul Marcel Gheorghe, economistul Gabriel Vasile şi economistul Vlad Sabadus.

Consiliul Reprezentanţilor de la SIF Muntenia este format din 11 membrii, iar preşedintele este George Marian Dinu. SIF Muntenia este singura dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare administrată de o societate de administrare a investiţiilor – SAI Muntenia Invest, supravegheată de Consiliul Reprezentanţilor.

Cei doi acţionari au solicitat completarea ordinei de zi a şedinţei AGA din 6 iulie, când acţionarii vor discuta distribuirea unor dividende suplimentare de 98,45 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut şi constituite din sumele reprezentând dividende neridicate timp de trei.

La ultima şedinţă AGA, din aprilie, unii acţionari ai societăţii, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de profitul mic înregistrat de societatea de investiţii financiare şi faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, SAI Muntenia, triplarea dividendului pe anul trecut, varianta iniţială fiind de 65,3 milioane lei.

Rezultatul voturilor exprimate în AGA din aprilie a fost neclar imediat după şedinţă, astfel că deciziile au fost anunţate abia după o săptămână. Andrici a contestat AGA, susţinând că hotărârile sunt contrare celor comunicate în şedinţă şi consemnate în procesul verbal de şedinţă.

Atât timp cât un acţionar contestă la Registrul Comerţului hotărârile AGA, acestea nu se pot aplica fără decizia unui judecător. Tribunalul nu a stabilit încă un termen pentru această cauză.

La şedinţa AGA din 6 iulie, administratorii vor prezenta acţionarilor un nou program de administrare şi vor discuta un buget de venituri şi cheltuieli rectificat pentru acest an.

De asemenea, administratorii supun la vot schimbarea politicii contabile privind înregistrarea ajustărilor de valoare a activelor, prin înregistrarea acestora pe seama conturilor de rezerve şi nu în conturile de cheltuieli, potrivit regulamentelor CNVM.

Titlurile SIF Muntenia au închis sesiunea de joi în creştere cu 0,5%, la 0,799 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii este de 644,8 milioane lei (144,4 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...