Doi acţionari ai SIF Muntenia au solicitat revocarea Consiliului Reprezentanţilor

Doi acţionari ai SIF Muntenia au cerut revocarea Consiliului Reprezentanţilor şi au avansat 11 nominalizări pentru structura care supraveghează activitatea societăţii de administrare a investiţiilor, SAI Muntenia, pe listă figurând şi un membru al CA al Bursei, Robert Cosmin Pană.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 16:36
Doi acţionari ai SIF Muntenia au solicitat revocarea Consiliului Reprezentanţilor

Solicitarea a fost avansată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, care deţine 4,01% din capital, şi ING International Romanian Equity Fund, care are o participaţie de 0,99% din acţiuni.

Robert Cosmin Pană este consilier la firma de brokeraj Swiss Capital, membru în Consiliul de administraţie al Bursei şi fost angajat al operatorului pieţei de capital de la Bucureşti. Potrivit legislaţiei pieţei de capital, administratorii unei burse nu pot fi concomitent şi membri CA la o companie listată pe piaţa respectivă.

Pe lista înaintată de cei doi acţionari se găseşte şi omul de afaceri Adrian Andrici, acţionar SIF Muntenia şi membru în actualul Consiliu al Reprezentanţilor, care a contestat AGA din aprilie, susţinând că hotărârile sunt contrare celor comunicate în şedinţă.

Pentru funcţia de membru în Consiliul Reprezentanţilor au mai fost propuşi Florin Cazan (Raiffeisen Capital & Investment), Ştefan Cioga (Active International), Olimpiu Blăjuţ şi Răzvan Lefter (ambii angajaţi ai Swiss Capital), Daniel Pandele (asociat şi administrator Doraly Mall), Laviniu Dumitru Beze (preşedintele AIPC), avocatul Marcel Gheorghe, economistul Gabriel Vasile şi economistul Vlad Sabadus.

Consiliul Reprezentanţilor de la SIF Muntenia este format din 11 membrii, iar preşedintele este George Marian Dinu. SIF Muntenia este singura dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare administrată de o societate de administrare a investiţiilor – SAI Muntenia Invest, supravegheată de Consiliul Reprezentanţilor.

Cei doi acţionari au solicitat completarea ordinei de zi a şedinţei AGA din 6 iulie, când acţionarii vor discuta distribuirea unor dividende suplimentare de 98,45 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut şi constituite din sumele reprezentând dividende neridicate timp de trei.

La ultima şedinţă AGA, din aprilie, unii acţionari ai societăţii, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de profitul mic înregistrat de societatea de investiţii financiare şi faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, SAI Muntenia, triplarea dividendului pe anul trecut, varianta iniţială fiind de 65,3 milioane lei.

Rezultatul voturilor exprimate în AGA din aprilie a fost neclar imediat după şedinţă, astfel că deciziile au fost anunţate abia după o săptămână. Andrici a contestat AGA, susţinând că hotărârile sunt contrare celor comunicate în şedinţă şi consemnate în procesul verbal de şedinţă.

Atât timp cât un acţionar contestă la Registrul Comerţului hotărârile AGA, acestea nu se pot aplica fără decizia unui judecător. Tribunalul nu a stabilit încă un termen pentru această cauză.

La şedinţa AGA din 6 iulie, administratorii vor prezenta acţionarilor un nou program de administrare şi vor discuta un buget de venituri şi cheltuieli rectificat pentru acest an.

De asemenea, administratorii supun la vot schimbarea politicii contabile privind înregistrarea ajustărilor de valoare a activelor, prin înregistrarea acestora pe seama conturilor de rezerve şi nu în conturile de cheltuieli, potrivit regulamentelor CNVM.

Titlurile SIF Muntenia au închis sesiunea de joi în creştere cu 0,5%, la 0,799 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii este de 644,8 milioane lei (144,4 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...