Dosar ICA: Avocatul lui Voiculescu cere audierea lui Băsescu, Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a solicitat luni judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti audierea, în calitate de martori, a lui Traian Băsescu, Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş, în cadrul procesului privind privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA).
Economica.net - lun, 04 aug. 2014, 14:15
Dosar ICA: Avocatul lui Voiculescu cere audierea lui Băsescu, Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş

Avocatul a explicat că doreşte audierea lui Traian Băsescu în legătură cu emiterea de către acesta, pe vremea când era primar general al Capitalei, a unei autorizaţii de construire pentru terenul unde se află ICA şi doreşte să afle dacă în momentul în care a semnat acea autorizaţie Traian Băsescu a fost influenţat de Dan Voiculescu.

De asemenea, Gheorghiţă Mateuţ a mai cerut audierea foştilor miniştri ai Agriculturii Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu, cu privire la o hotărâre de guvern din anul 2002, prin care s-a dispus transformarea ICA din institut aflat în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole în societate comercială în subordinea ADS.

Voiculescu a ieşit în sala de judecată, după câteva ore de la începerea procesului, susţinând că trebuie să se prezinte la Poliţia Ilfov, aşa cum prevede procedura controlului judiciar.

‘Eu să ştiţi că, dacă este ultimul cuvânt, ultimul cuvânt mi l-am cam spus şi dacă este vorba de o condamnare de către instanţă, îmi iau hainele şi mă duc, nu este nicio problemă. Sunt foarte mulţi oameni, despre care am o părere proastă, care se bucură când cineva este într-o dificultate. Din motive personale, din motive de competiţie, televiziuni concurente care s-ar dori eventual să fiu eu lovit, ca să fie lovit şi trustul de presă. Eu constat că în România este foarte rău că ne bucurăm de răul altuia. Poate ar fi momentul, dacă scăpăm şi de Băsescu în noiembrie, să ne bucurăm de bucuriile altora’, a declarat Dan Voiculescu.

Preşedintele fondator al PC a mai spus că prejudiciul de 60 milioane euro din dosarul ICA este unul ‘aberant’, deoarece a fost stabilit de un salariat al DNA şi nu de către un expert.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa în acest dosar, Dan Voiculescu fiind condamnat la cinci ani închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi a primit şase ani închisoare cu executare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Prețurile la energie și gaze pentru populație ar putea fi din nou reglementate, din primăvară
Prețurile la energie și gaze pentru populație ar putea fi din nou reglementate, din primăvară
Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, miercuri, despre anunţul lui Miarcel Ciolacu privind o posibilă revenire ...
DNA a extins urmărirea penală împotriva a cinci firme din București în dosarul în care Vanghelie e acuzat de fraudarea Economat Sector 5
DNA a extins urmărirea penală împotriva a cinci firme din București în dosarul în care Vanghelie e acuzat de fraudarea ...
Direcția Națională Anticorupție a anunțat miercuri prin intermediul unui comunicat de presă că, în dosarul în care ...
Anunț important pentru toți șoferii asigurați RCA! Mai mulți bani pentru sutele de mii de păgubiți din falimentul City Insurance. ASF aproape triplează contribuția firmelor de asigurare
Anunț important pentru toți șoferii asigurați RCA! Mai mulți bani pentru sutele de mii de păgubiți din falimentul ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a conceput un proiect de normă care crește contribuția firmelor de asigurare ...