Şedinţă fulger azi la Telekom: sindicaliştii vor afla de la management planul exitului şi cum vor fi concediaţi 1.800 de angajaţi

Surse din interiorul Telekom România ne-au declarat că pe 18 iulie la ora 11 va avea loc o şedinţă a managementului Telekom în care vor fi anunţate planurile companiei germane pe termen scurt, probabil inclusiv cele de vânzare a companiei. La ora 12.00 va avea loc o a doua şedinţă cu membrii tuturor sindicatelor din Telekom pentru a fi stabilită, propusă sau negociată modalitatea de concediere a circa 1.800 de angajaţi, conform surselor citate. Oferta angajantă a ruşilor merge către o tranzacţie majoră şi nu una pe bucăţi cum s-a vehiculat până acum. Ulterior, compania a anunţat că este vorba despre concedierea a 692 de angajaţi.
Gabriela Ţinteanu - joi, 18 iul. 2019, 03:17
Şedinţă fulger azi la Telekom: sindicaliştii vor afla de la management planul exitului şi cum vor fi concediaţi 1.800 de angajaţi

Pe 18 iulie la ora 11.00 la sediul din Băneasa al Romtelecom a fost convocată o şedinţă restrânsă a top managementului cu managementul restrâns al celor două companii în care conducerea va prezenta o formă relativ finală a unei eventuale tranzacţii Telekom către terţi investitori, potrivit unor surse din interiorul Telekom.

În aceeaşi zi, la ora 12.00, în acelaşi loc, au fost convocate sindicatele din cele două companii: Cosmote şi Romtelecom, ambele aflate sub brandul Telekom, la discuţii cu managementul companiei. Surse din interiorul instituţiei spun că este vorba de concedierea a 1.800 de salariaţi ai Telekom, dar că nu se ştie exact forma de concediere care va fi propusă de conducere: cu acordul părţilor, în schimbul unei bonificaţii, pe legea 79 sau concediere efectivă.

După cum a explicat una din sursele citate, conform articolului 2, aliniatul 3 din Contractul Colectiv de Muncă, atunci când angajatorul ia decizia diminuării locurilor de muncă este obligat să anunţe sindicatul cu 20 de zile înainte de comunicarea efectivă a listei posturilor disponibilizate.

După cum explică aceeaşi sursă, dacă anunţul va fi făcut pe 18 iulie, există timpul fizic necesar ca până la data de 1 septembrie 2019, Telekom să fie perfect curată pentru realizarea unei tranzacţii de vânzare cumpărare: cu datoriile achitate la zi, prin majorarea de capital operată zilele trecute de acţionarul austriac şi cu personalul total redimensionat.

Pe de altă parte, săptămâna trecută ar fi fost depusă oferta angajantă a omului de afaceri bugar Spas Roussev, în spatele căruia s-ar afla fonduri de investiţii ruseşti. Potrivit unor surse din piaţă, ambiţia lui Roussev merge către achiziţionarea integrală a pachetului de acţiuni deţinut de Telekom şi eventual fuziunea celor două companii reunite sub brandul Telekom, ceea ce i-ar permite o mai bună operare în piaţă.

Iniţial, presa de specialitate scria că negocierile pentru vânzarea Telekom sunt foarte avansate, şi ar cuprinde trei tranzacţii: televiziunea Dolce să fie cumpărată de RCS&RDS, partea de telefonie mobilă de Orange, iar reteaua fixă şi cea de internet urmând să revină lui Spas Roussev, reprezentantul bulgar al unui fond de investiţii rusesc, dacă negocierile se finalizează aşa cum s-au structurat acum.

Majorarea cu 800 de milioane de euro a capitalului social al companiei de telefonie mobilă din grupul Telekom România, decisă în luna aprilie şi realizată efectiv săptămâna aceasta, a fost realizată cu scopul de a şterge datoriile istorice ale companiei de comunicaţii către acţionarul majoritar – grupul elen OTE.

Conform celor agreate între acţionari (Grupul OTE şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale), majorarea capitalului social al Telekom România Comunication (fosta Cosmote) rezultă în păstrarea aceleiaşi structuri de acţionariat respectiv – grupul OTE 70% şi Telekom România 30% – dar cu eliminarea datoriilor pe care Telekom Mobile Comunication le avea faţă de grupul OTE.

Curăţarea de datorii a companiei şi în curând şi de angajaţii nedoriţi arată că tranzacţia Telekom va avea loc mai devreme chiar decât s-ar fi aşteptat piaţa, în ciuda elementelor total netransparente ale unei astfel de tranzacţii, şi a faptului că vânzarea comunicaţiilor fixe este una de interes naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024. Trei modele „made in Romania” sunt în......
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...