Două vechi reactoare nucleare belgiene nu mai corespund noilor norme seismice – presă

Cele mai vechi două reactoare din Belgia nu corespund noilor norme seismice europene, stabilite după accidentul de la Fukushima, a relatat marţi jurnalul belgian Le Soir, deşi legea care le prelungeşte cu 10 ani existenţa urmează să fie ratificată în curând de parlament.
Economica.net - mie, 09 mart. 2016, 07:41
Două vechi reactoare nucleare belgiene nu mai corespund noilor norme seismice - presă

Opoziţia ecologistă şi centristă l-a interpelat marţi pe ministrul energiei, liberala Marie-Christine Marghem, în legătură cu rezistenţa la cutremure a acestor două reactoare, Doel 1 şi 2, situate în apropiere de Anvers, potrivit AFP.

‘Singurele lucrări prevăzute sunt ameliorări uşoare ale capacităţii de intervenţie dacă s-ar produce un seism. Nu este prevăzut nimic pentru întărirea ‘miezului dur’: pilonii fundaţiilor, incinta metalică, turnurile de răcire etc.’, s-a revoltat într-un comunicat deputatul ecologist Jean-Marc Nollet.

‘Cadrul securităţii impus pentru prelungirea funcţionării lui Doel 1 şi 2 este evolutiv’, a replicat dna Marghem în faţa comisiei parlamentare însărcinate să valideze legea prin care s-ar prelungi durata de viaţă a celor două reactoare până în 2025. ‘Dacă Agenţia Federală a Controlului Nuclear (AFCN) consideră că lucrări suplimentare trebuie realizate, guvernul va avea grijă ca Electrabel (societatea care exploatează centrala, filială a grupului francez Engie) să-şi respecte obligaţiile’, a adăugat ea.

În urma accidentului de la centrala de la Fukushima în 2011, Asociaţia Reglementatorilor Nucleari Europeni (WENRA) a stabilit norme de rezistenţă pentru centralele existente, a indicat Le Soir, adăugând că reactoarele nr. 1 şi 2 ale centralei de la Doel, puse în funcţiune în 1974 şi 1975, nu le corespund.

Autoritatea care răspunde de securitatea nucleară a autorizat totuşi la sfârşitul anului 2015 prelungirea activităţii acestor două reactoare, a căror închidere era prevăzută iniţial să aibă loc în 2015.

Agenţia şi-a condiţionat aprobarea de angajamentul Electrabel de a investi circa 700 de milioane de euro pentru a securiza cele două reactoare învechite, dar fără să ţină seama de noile norme seismice, a subliniat Le Soir.

Aceste norme mai exigente nu vor fi transpuse în legislaţia belgiană decât în 2017, a explicat AFCN, citată de Le Soir, precizând că ele se vor aplica reactoarelor Doel 1 şi 2.

Într-un comunicat publicat marţi, agenţia a asigurat că ea ‘începuse încă din 2015 – deci în mod proactiv şi fără să aştepte transpunerea în cadrul legal belgian – discuţiile cu Electrabel cu scopul ca societatea care exploatează centrala să poată pregăti un plan de acţiune care să răspundă normelor’ decise de WENRA.

Te-ar mai putea interesa și
Tren metropolitan București – Ilfov: proiectul prevede mai nou achiziția a 72 de trenuri, de 411 milioane euro
Tren metropolitan București – Ilfov: proiectul prevede mai nou achiziția a 72 de trenuri, de 411 milioane euro
Proiectul trenului metropolitan București - Ilfov prevede mai nou achiziția a 72 de trenuri, față de 50 câte anunța inițial primarul Capitalei Nicușor Dan. Valoarea proiectului ce urmează......
A treia doză de vaccin se poate face începând din 28 septembrie
A treia doză de vaccin se poate face începând din 28 septembrie
Persoanele care s-au imunizat cu ultima doză de vaccin anti-covid cu cel puțin șase luni în urmă pot face a treia doză ...
Scandalul City Insurance – Guvernul a aprobat OUG de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor
Scandalul City Insurance – Guvernul a aprobat OUG de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor
Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ...
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect de OUG
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect ...
Racordarea la rețelele de gaze și energie electrică va fi gratuită doar pentru consumatorii casnici și în anumite limite, ...