Draghi, BCE: Există riscul ca recuperarea economică a zonei euro să eşueze

Preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat, miercuri, că există riscul ca recuperarea economică a zonei euro să eşueze, în timp ce perspectiva inflaţiei, care arată că ar putea coborî sub ţinta de 2% abia anul următor, nu face necesară renunţarea la politicile monetare relaxate.
Economica.net - mie, 04 apr. 2012, 14:30
Draghi, BCE: Există riscul ca recuperarea economică a zonei euro să eşueze

„Perspectiva economică rămâne sub presiune. Riscurile pentru perspectiva economică predomină”, a declarat Draghi în deschiderea unei conferinţe de presă, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%.

Evaluarea BCE privind economia a rămas similară cu cea din luna precedentă, după câteva luni în care limbajul a devenit mai pozitiv.

Estimările privind inflaţia nu impun o renunţare la măsurile mai relaxate de politcă monetară, având în vedere starea economiei, a spus preşedintle BCE.

„Există presiuni inflaţioniste din partea preţurilor mai ridicate la petrol şi taxelor indirecte mai ridicate pe termen scurt, dar aşteptările de inflaţie sunt bine ancorate pe termen mediu. Având în vedere actuala situaţie a producţiei şi şomajului, aflat la un nivel istoric ridicat, orice discuţie de retragere (a politicilor monetare relaxate, n.r.) este prematură”, a afirmat el.

Măsurile neconvenţionale ale băncii, între care şi lichidităţile de circa 1.000 de miliarde de euro introduse în sistemul financiar, sunt temporare, a declarat Draghi, fără a menţiona când va începe retragerea acestora.

Mai mulţi guvernatori de bănci centrale din zona euro, conduşi de şeful Bundesbank, Jens Weidmann, vor pregătirea retragerii măsurilor de combatere a crizei în urma cărora au fost relaxate regulile la accesarea de fonduri.

Grupul de bancheri condus de Germania se teme că lichidităţile foarte mari intoduse în sistemul financiar riscă amplificarea presiunilor inflaţioniste.

Inflaţia din zona euro s-a redus în martie la 2,6%, peste ţinta BCE de sub 2%, însă reluarea temerilor legate de Spania înseamnă că BCE nu-şi poate permite să semnaleze o majorare de dobândă sau retragerea măurilor de finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...