1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Dragnea, despre aducerea în ţară a aurului BNR: De ce să stea bogăţiile noastre afară

Liviu Dragnea a criticat luni ziariștii care l-au întrebat de ce a semnat alături de Șerban Nicolae un proiect de lege prin care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține, invocând primul Război Mondial când țara noastră a transferat Tezaurul BNR în Rusia, pentru a rămâne fără cvasitotalitatea acestuia, relatează Hotnews.ro

04 mar, 2019 | Hotnews.ro

"Știți ce nu înțeleg la voi? Toți sunteți copii tineri" dar „cu atâta ușurință criticați o măsură de a aduce o bogăție a României în țară. Rezerva de aur a fiecărei țări e cea mai puternică garanție și cred că e normal să fie la tine în țară. Poate așa s-a pus problema și acum câteva zeci de ani și 90, 60 și ceva de tone nu mai sunt la noi în țară", a răspuns Dragnea.

Când a fost întrebat de ziariști despre acest proiect de lege, depus la Senat la sfârșitul lunii februarie, șeful PSD a răspuns: "Aurul țării să vină acasă! De ce trebuie să stea în continuare în afara țării aurul României? De ce să stea bogățiile noastre afară?", potrivit Hotnews.ro

Pe de altă parte, Banca Naţională a României face un apel către toţi cei care abordează subiecte legate de rezerva internaţională a României să consulte documentele oficiale al băncii, arată purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dan Suciu, care afirmă, în context, că acuzaţiile europarlamentarului Norica Nicolai în legătură cu administrarea rezervei internaţionale a României sunt complet nefondate.

"Într-o intervenţie recentă, doamna Norica Nicolai, membru al Parlamentului European, a acuzat lipsa de transparenţă a BNR în legătură cu administrarea rezervei internaţionale a României, cu deosebire a rezervei de aur. Banca Naţională a României respinge ferm aceste acuzaţii ca fiind complet nefondate. Rapoartele anuale ale băncii, prezentate public începând cu anul 1991, au prezentat în detaliu, în capitole separate, situaţia rezervelor internaţionale ale Românei şi, în cadrul acestora, administrarea rezervei de aur. De mai multe ori în această perioadă, BNR a prezentat public rapoarte speciale privind rezervele internaţionale ale României", precizează Suciu într-un comunicat.

Conform documentului, ultimul Raport anual, aferent anului 2017, depus la Parlamentul României în iunie 2018, are un capitol dedicat - Administrarea rezervelor internaţionale. Pe parcursul acestor pagini sunt prezentate operaţiunile specifice legate de administrarea rezervei (compoziţia valutară, tipurile de operaţiuni, limitele de expunere etc.) şi modul de realizare a obiectivelor strategice. În acest raport există şi un capitol special despre Evoluţia stocului de aur în perioada 1990 - 2017, care prezintă sintetic toate detaliile legate de evoluţia rezervei internaţionale de aur în această perioadă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO