Dragoş Damian, PRIMER: Nu există în acest moment un medicament generic pe care să nu-l putem fabrica în România

"Nu există practic în acest moment un medicament generic, indiferent de forma de administrare, pe care să nu-l putem fabrica în România, în aşa fel încât pacienţii să nu mai reclame dispariţia medicamentelor ieftine din farmacii", a declarat Dragoş Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), într-o luare de poziţie remisă azi Economica. 
Cristina Şomănescu - joi, 26 oct. 2017, 11:29
Dragoş Damian, PRIMER: Nu există în acest moment un medicament generic pe care să nu-l putem fabrica în România

Producătorii de medicamente generice care fac parte din Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) au 16 fabrici de medicamente în ţară, unde se fac peste 1.500 de medicamente la standarde internaţionale, dovadă – certificatele GMP obţinute de la autorităţile competente din zeci de ţări, spun reprezentanţii Primer într-o luare de poziţie trimisă azi Economica.

Unităţile de fabricaţie de medicamente, aflate în Bucureşti, Tîrgu-Mureş, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Sibiu, Braşov şi Baia-Mare, au făcut în ultimii 10 ani investiţii de peste 500 de milioane euro.

„Sectorul manufacturierii produselor farmaceutice este strategic, plăteşte taxe şi impozite în România, a creat mii de locuri de muncă pentru personal de înaltă calificare şi asigură medicamente esenţiale pentru pacienţii români, în ciuda unui mediu concurenţial care îi este potrivnic şi în care nu găseşte niciun sprijin din partea autorităţilor de resort. Medicamentul „Made in Romania” este respectat în peste 100 de ţări în care este exportat, mai puţin în ţara lui de origine”, a adăugat Dragoş Damian.

Reprezentantii PRIMER îl invită pe prim-ministrul Mihai Tudose să viziteze oricare dintre fabricile de medicamente generice din România.
„Salutăm susţinerea pe care Guvernul o dă fabricilor de autovehicule şi aşteptăm aceeaşi susţinere şi pentru industria de medicamente. Îl invităm pe domnul Tudose să viziteze secţiile de fabricaţie, laboratoarele de calitate şi centrele de cercetare-dezvoltare şi studii clinice şi de bioechivalenţă pentru a se convinge de investiţiile şi progresul făcut de industria farmaceutica din România ultimilor ani. De altfel, un dialog deschis cu fabricile de medicamente din ţară poate rezolva inclusiv pe termen lung problemele aprovizionării cu medicamente a pacienţilor români, site-urile de manufacturiere din Romania fiind capabile să introducă rapid în fabricaţie multe medicamente deficitare”, a mai spus Dragoş Damian.

Din Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) fac parte: AC Helcor, Antibiotice, B. Braun, Bioeel, Biofarm, Gedeon Richter, Labormed Alvogen, Laropharm, Magistra C&C, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia Sun Pharma, Vim Spectrum.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor Publice: Peste 1,292 de posturi erau ocupate în instituțiile și autoritățile publice, în decembrie 2023
Ministerul Finanțelor Publice: Peste 1,292 de posturi erau ocupate în instituțiile și autoritățile publice, în decembrie ...
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în decembrie 2023, de 1.292.559, cu 13.564 mai multe comparativ cu ianuarie 2023, 64% dintre acestea fiind......
AlegeriSUA2024: Val de critici după declaraţii ale lui Trump considerate ”rasiste” la adresa alegătorilor de culoare
AlegeriSUA2024: Val de critici după declaraţii ale lui Trump considerate ”rasiste” la adresa alegătorilor ...
Donald Trump a declanşat un val de critici sâmbătă după ce a făcut mai multe declaraţii în legătură cu alegătorii ...
Ray F. Iunius: Revenirea la inteligenţa mâinii combinată cu cea a creierului – baza pe care se poate construi o educaţie care să dea o meserie „brățară de aur” unui tânăr
Ray F. Iunius: Revenirea la inteligenţa mâinii combinată cu cea a creierului – baza pe care se poate construi o ...
"Revenirea (și chiar acest cuvânt deranjează!) la inteligența mâinii combinată cu cea a creierului, dar și cu cea ...
Yemen: Noi lovituri americano-britanice împotriva rebelilor houthi
Yemen: Noi lovituri americano-britanice împotriva rebelilor houthi
Statele Unite şi Marea Britanie au efectuat sâmbătă lovituri vizând 18 ţinte ale houthi în opt locaţii distincte ...