Dragu: Proiectul de buget pe 2016 se bazează pe un deficit de 2,95% şi o creştere economică de 4,1%

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat, joi, proiecţiile macroeconomice ale bugetului de stat pe 2016, arătând că deficitul ESA este de 2,95%, o creştere economică de 4,1% a PIB şi un produs intern brut nominal de 746,6 miliarde de lei, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 03 dec. 2015, 14:38
Dragu: Proiectul de buget pe 2016 se bazează pe un deficit de 2,95% şi o creştere economică de 4,1%

 

‘Deficitul ESA pentru anul viitor îl estimăm la 2,95% din PIB, corespunzător unui deficit cash de 2,8% din PIB şi a unui deficit structural de 2,73% din PIB, aceste cifre sunt calculate într-un cadru macroeconomic pornind de la o creştere economică de 4,1% a PIB şi un PIB nominal de 746, 6 miliarde lei’, a precizat Anca Dragu, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

Dragu a spus că bugetul porneşte de la o estimare a veniturilor pentru anul următor, astfel încât să fie o creştere nominală a veniturilor cu 1,6%, adăugând că proiecţia veniturilor bugetului general consolidat s-a realizat pe baza indicatorilor macroeconomici calculaţi de Comisia Naţională de Prognoză.

‘La estimarea cheltuielilor s-au avut în vedere măsurile care au fost adoptate de Parlament şi de Guvern în anul 2015 pentru anul 2016 şi au ca efect majorarea cheltuielilor cu 13 miliarde de lei’, a menţionat ministrul Finanţelor.

Ea a mai arătat, referitor la principalele categorii de cheltuieli cuprinse în bugetul consolidat pe 2016, că investiţiile înregistrează o creştere ajungând la 5,1% din PIB, faţă de 4,7% din PIB estimat pentru anul 2015, cheltuielile de asistenţă socială sunt aproximativ constante, iar cheltuielile de personal înregistrează o creştere de la 7,3% la 7,7% PIB ca urmare a numeroaselor creşteri salariale care au avut loc.

Potrivit acesteia, în privinţa cheltuielilor cu sănătatea, va fi o creştere de 3,1 miliarde de lei atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la CNAS, o creştere a cheltuielilor cu educaţia cu 9,6% faţă de 2015, precum şi o creştere semnificativă pe zona cercetare-dezvoltare cu 23%.

Ea a spus că abordarea fiscal-bugetară la întocmirea bugetului cuprinde ‘asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale pentru creşterea încrederii mediului de afaceri şi stimularea investiţiilor private’, ‘creşterea eficienţei folosirii resurselor bugetare, creşterea transparenţei în conducerea politicii fiscal-bugetare’.

‘Avem în vedere supunerea proiectelor pentru anul următor dezbaterilor publice, precum şi o monitorizare atentă a implementării acestor proiecte şi schimbarea paradigmei contribuabil-stat printr-o atitudine mai prietenoasă faţă de contribuabil, astfel încât statul să fie în slujba contribuabilului. Ne gândim la o serie de măsuri de introducere a plăţii cu cardul şi a plăţilor online, conectarea tuturor bazelor de date din interiorul ANAF, dar şi între diferite instituţii ale statului astfel încât să reducem birocraţia şi drumurile pe care contribuabilii le fac de la un ghişeu la altul’, a explicat Dragu.

Proiectul de buget urmează să fie pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor începând de vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineaţă, iar săptămâna viitoare să fie adoptat de Guvern şi trimis la Parlament, astfel încât forul legislativ să îl adopte până în 17 decembrie, a mai spus Dragu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Romgaz anunță preluarea participației Exxon din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră
Romgaz anunță preluarea participației Exxon din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră
Romgaz a finalizat negocierile exclusive cu Exxon Mobil, iar ambele companii au  ajuns la un acord cu privire la achiziția ...
Monica Hodor, E-Distribuție: Ne dorim o implicare mai mare a prosumatorilor
Monica Hodor, E-Distribuție: Ne dorim o implicare mai mare a prosumatorilor
Monica Hodor, directorul celor trei companii de distribuție controlate de grupul Enel în România, a declarat că strategia ...
Spania atenuează taxa claw-back pe profiturile companiilor de utilităţi
Spania atenuează taxa claw-back pe profiturile companiilor de utilităţi
Autorităţile spaniole au decis să atenueze o taxă claw-back pe profiturile companiilor de utilităţi, destinată să ...