Dragu: Proiectul de buget pe 2016 se bazează pe un deficit de 2,95% şi o creştere economică de 4,1%

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat, joi, proiecţiile macroeconomice ale bugetului de stat pe 2016, arătând că deficitul ESA este de 2,95%, o creştere economică de 4,1% a PIB şi un produs intern brut nominal de 746,6 miliarde de lei, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 03 dec. 2015, 14:38
Dragu: Proiectul de buget pe 2016 se bazează pe un deficit de 2,95% şi o creştere economică de 4,1%

 

‘Deficitul ESA pentru anul viitor îl estimăm la 2,95% din PIB, corespunzător unui deficit cash de 2,8% din PIB şi a unui deficit structural de 2,73% din PIB, aceste cifre sunt calculate într-un cadru macroeconomic pornind de la o creştere economică de 4,1% a PIB şi un PIB nominal de 746, 6 miliarde lei’, a precizat Anca Dragu, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

Dragu a spus că bugetul porneşte de la o estimare a veniturilor pentru anul următor, astfel încât să fie o creştere nominală a veniturilor cu 1,6%, adăugând că proiecţia veniturilor bugetului general consolidat s-a realizat pe baza indicatorilor macroeconomici calculaţi de Comisia Naţională de Prognoză.

‘La estimarea cheltuielilor s-au avut în vedere măsurile care au fost adoptate de Parlament şi de Guvern în anul 2015 pentru anul 2016 şi au ca efect majorarea cheltuielilor cu 13 miliarde de lei’, a menţionat ministrul Finanţelor.

Ea a mai arătat, referitor la principalele categorii de cheltuieli cuprinse în bugetul consolidat pe 2016, că investiţiile înregistrează o creştere ajungând la 5,1% din PIB, faţă de 4,7% din PIB estimat pentru anul 2015, cheltuielile de asistenţă socială sunt aproximativ constante, iar cheltuielile de personal înregistrează o creştere de la 7,3% la 7,7% PIB ca urmare a numeroaselor creşteri salariale care au avut loc.

Potrivit acesteia, în privinţa cheltuielilor cu sănătatea, va fi o creştere de 3,1 miliarde de lei atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la CNAS, o creştere a cheltuielilor cu educaţia cu 9,6% faţă de 2015, precum şi o creştere semnificativă pe zona cercetare-dezvoltare cu 23%.

Ea a spus că abordarea fiscal-bugetară la întocmirea bugetului cuprinde ‘asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale pentru creşterea încrederii mediului de afaceri şi stimularea investiţiilor private’, ‘creşterea eficienţei folosirii resurselor bugetare, creşterea transparenţei în conducerea politicii fiscal-bugetare’.

‘Avem în vedere supunerea proiectelor pentru anul următor dezbaterilor publice, precum şi o monitorizare atentă a implementării acestor proiecte şi schimbarea paradigmei contribuabil-stat printr-o atitudine mai prietenoasă faţă de contribuabil, astfel încât statul să fie în slujba contribuabilului. Ne gândim la o serie de măsuri de introducere a plăţii cu cardul şi a plăţilor online, conectarea tuturor bazelor de date din interiorul ANAF, dar şi între diferite instituţii ale statului astfel încât să reducem birocraţia şi drumurile pe care contribuabilii le fac de la un ghişeu la altul’, a explicat Dragu.

Proiectul de buget urmează să fie pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor începând de vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineaţă, iar săptămâna viitoare să fie adoptat de Guvern şi trimis la Parlament, astfel încât forul legislativ să îl adopte până în 17 decembrie, a mai spus Dragu.

Te-ar mai putea interesa și
Superbrands România 2021: Netflix ocupă primul loc în topul 20 branduri
Superbrands România 2021: Netflix ocupă primul loc în topul 20 branduri
Superbrands, reprezentată pe piața locală de agenția de comunicare strategică BDR Associates, anunță rezultatele finale ale cercetării derulate în cadrul ediției 2021 a programului pentru......
Maşinile Tesla nu mai pot fi achiziţionate cu bitcoin
Maşinile Tesla nu mai pot fi achiziţionate cu bitcoin
Tesla Inc a suspendat folosirea bitcoin pentru achiziţionarea de vehicule, a anunţat miercuri, pe Twitter, şeful producătorului ...
Oil Terminal – profit net în creştere cu 58,5% în primul trimestru, până la 6,3 milioane de lei
Oil Terminal – profit net în creştere cu 58,5% în primul trimestru, până la 6,3 milioane de lei
Oil Terminal a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 6,341 milioane lei, cu 58,5% mai mare faţă ...
Google, amendă de 102 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în Italia
Google, amendă de 102 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în Italia
Autoritatea de Reglementare a Concurenţei din Italia a anunţat joi că a amendat gigantul american Google cu 102 milioane ...