Dumitru: Românii nu vor plăti taxele nici dacă scad la jumătate, dacă nu primesc servicii sociale de calitate

Gradul de conformare voluntară la plata taxelor nu va creşte în România nici dacă acestea scad la jumătate, dacă nu se vede o îmbunătăţire în serviciile publice primite în schimbul acestor taxe, în condiţiile în care infrastructura, educaţia şi sănătatea sunt deficitare în România, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Economica.net - joi, 29 oct. 2015, 11:28
Dumitru: Românii nu vor plăti taxele nici dacă scad la jumătate, dacă nu primesc servicii sociale de calitate

‘Lucrurile acestea contează foarte mult în procesul de îmbunătăţire a conformării voluntare. Dacă oamenii văd că nu primesc servicii sociale de calitate atunci când se duc la medic sau când îşi duc copiii la şcoală sau când circulă pe şoselele patriei şi mor oameni nevinovaţi, nu vor plăti taxele, chiar dacă ele sunt la jumătate faţă de cât sunt acum. Nu vom avea conformare voluntară’, a declarat joi Dumitru în cadrul unei conferinţe pe teme de conformare voluntară.

El a reamintit, în acest context, că din 2000 până în prezent nivelul veniturilor încasate în PIB nu a depăşit 33% din PIB, iar încasările fiscale, din taxe şi impozite, s-au plasat la 27% din PIB.

‘Venituri colectate, ca procent din PIB, avem doar 33% anul trecut, venituri bugetare totale, iar venituri fiscale, din taxe şi impozite, inclusiv CAS, doar 27,6%, cu mai mult de 10 – 12 puncte procentuale sub mediile europene. Mai mult decât atât, nu numai că veniturile sunt mici, ele au fost mici întotdeauna, cu foarte puţine excepţii. Indiferent de de sistemul fiscal: cotă unică, impozit progresiv, sau nivelul taxelor, pare-se că, în România, contribuabilii cam atât sunt dispuşi să plătească, şi ar trebui să înţelegem de ce’, a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal.

Printre cauze, Dumitru a menţionat povara taxelor şi impozitelor care este încă mare în România, în special pe muncă, slaba calitate a infrastructurii şi serviciilor sociale, lipsa de transparenţă în cheltuielile bugetare.

‘Cei de la FMI au încercat să calculeze un indicator sintetic de eficienţă al cheltuielilor bugetare şi România se plasează, conform acelui indicator, mult sub mediile europene, deci avem foarte mult de lucru în materie de îmbunătăţire a calităţii şi eficienţei cheltuielilor bugetare’, a subliniat Ionuţ Dumitru.

Un alt motiv de reticenţă în conformarea voluntară este legat de ‘contractul social’, dintre contribuabil şi stat, care are drepturi şi obligaţii de ambele părţi. ‘Evident că atâta timp cât calitatea serviciilor oferite cetăţenilor este mai bună şi tratamentul primit din partea autorităţilor fiscale este unul corect, de parteneriat, şi nu unul de subordonare (creşte şi conformarea – n.r.). Însă contribuabilul trebuie îndrumat. Cu regret spun că, în momentul de faţă, partea de asistenţă contribuabili în România este foarte deficitară’, a mai spus preşedintele Consiliului Fiscal.

În concluzie, Dumitru a subliniat că, pentru o conformare voluntară mai mare, cel mai important lucru este transparentizarea totală a cheltuielilor bugetare, astfel încât contribuabilul să perceapă că banii lui sunt cheltuiţi eficient, şi că se întâmplă ceva cu adevărat în materie de servicii publice, să vadă în viaţa de zi cu zi că atunci când se duce la spital, la doctor s-a îmbunătăţit ceva, că atunci când se duce la şcoală cu copilul nu mai trebuie să scoată bani din buzunar pentru manuale sau altceva. ‘Atunci contribuabilul, evident ajutat şi cu o educaţie financiară mai mare din partea tuturor, va plăti taxele în mod corect’, a precizat preşedintele Consiliului Fiscal.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Autostrada Lugoj – Deva: E oficial. Șase ofertanți rămași în cursa pentru secțiunea „tunelurilor urșilor”
Autostrada Lugoj – Deva: E oficial. Șase ofertanți rămași în cursa pentru secțiunea „tunelurilor urșilor”
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat miercuri lista celor șase ofertanți rămași ...
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi și recrutează zeci de specialiști IT
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi și recrutează zeci de specialiști IT
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi. Compania va asigura dezvoltarea de software ...
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky achiziţionează dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net, prin care îşi propune, printre altele, ...