Dumitru: Românii nu vor plăti taxele nici dacă scad la jumătate, dacă nu primesc servicii sociale de calitate

Gradul de conformare voluntară la plata taxelor nu va creşte în România nici dacă acestea scad la jumătate, dacă nu se vede o îmbunătăţire în serviciile publice primite în schimbul acestor taxe, în condiţiile în care infrastructura, educaţia şi sănătatea sunt deficitare în România, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Economica.net - joi, 29 oct. 2015, 11:28
Dumitru: Românii nu vor plăti taxele nici dacă scad la jumătate, dacă nu primesc servicii sociale de calitate

‘Lucrurile acestea contează foarte mult în procesul de îmbunătăţire a conformării voluntare. Dacă oamenii văd că nu primesc servicii sociale de calitate atunci când se duc la medic sau când îşi duc copiii la şcoală sau când circulă pe şoselele patriei şi mor oameni nevinovaţi, nu vor plăti taxele, chiar dacă ele sunt la jumătate faţă de cât sunt acum. Nu vom avea conformare voluntară’, a declarat joi Dumitru în cadrul unei conferinţe pe teme de conformare voluntară.

El a reamintit, în acest context, că din 2000 până în prezent nivelul veniturilor încasate în PIB nu a depăşit 33% din PIB, iar încasările fiscale, din taxe şi impozite, s-au plasat la 27% din PIB.

‘Venituri colectate, ca procent din PIB, avem doar 33% anul trecut, venituri bugetare totale, iar venituri fiscale, din taxe şi impozite, inclusiv CAS, doar 27,6%, cu mai mult de 10 – 12 puncte procentuale sub mediile europene. Mai mult decât atât, nu numai că veniturile sunt mici, ele au fost mici întotdeauna, cu foarte puţine excepţii. Indiferent de de sistemul fiscal: cotă unică, impozit progresiv, sau nivelul taxelor, pare-se că, în România, contribuabilii cam atât sunt dispuşi să plătească, şi ar trebui să înţelegem de ce’, a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal.

Printre cauze, Dumitru a menţionat povara taxelor şi impozitelor care este încă mare în România, în special pe muncă, slaba calitate a infrastructurii şi serviciilor sociale, lipsa de transparenţă în cheltuielile bugetare.

‘Cei de la FMI au încercat să calculeze un indicator sintetic de eficienţă al cheltuielilor bugetare şi România se plasează, conform acelui indicator, mult sub mediile europene, deci avem foarte mult de lucru în materie de îmbunătăţire a calităţii şi eficienţei cheltuielilor bugetare’, a subliniat Ionuţ Dumitru.

Un alt motiv de reticenţă în conformarea voluntară este legat de ‘contractul social’, dintre contribuabil şi stat, care are drepturi şi obligaţii de ambele părţi. ‘Evident că atâta timp cât calitatea serviciilor oferite cetăţenilor este mai bună şi tratamentul primit din partea autorităţilor fiscale este unul corect, de parteneriat, şi nu unul de subordonare (creşte şi conformarea – n.r.). Însă contribuabilul trebuie îndrumat. Cu regret spun că, în momentul de faţă, partea de asistenţă contribuabili în România este foarte deficitară’, a mai spus preşedintele Consiliului Fiscal.

În concluzie, Dumitru a subliniat că, pentru o conformare voluntară mai mare, cel mai important lucru este transparentizarea totală a cheltuielilor bugetare, astfel încât contribuabilul să perceapă că banii lui sunt cheltuiţi eficient, şi că se întâmplă ceva cu adevărat în materie de servicii publice, să vadă în viaţa de zi cu zi că atunci când se duce la spital, la doctor s-a îmbunătăţit ceva, că atunci când se duce la şcoală cu copilul nu mai trebuie să scoată bani din buzunar pentru manuale sau altceva. ‘Atunci contribuabilul, evident ajutat şi cu o educaţie financiară mai mare din partea tuturor, va plăti taxele în mod corect’, a precizat preşedintele Consiliului Fiscal.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane de lei, în 2021
Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane de lei, în 2021
 Cea mai mare despăgubire plătită în România anul trecut pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane lei, în timp ce valoarea celor mai mari cinci indemnizaţii plătite......
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări ...
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Banca italiană UniCredit SpA şi cea germană Commerzbank erau pe punctul de a demara discuţiile cu privire la o posibilă ...
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Oficialii Skoda pun presiune pe grupul Volkswagen pentru ca decizia privind uzina de baterii din Europa Centrală și de ...