Debitul Dunării, la jumătate faţă de media multianuală a lunii august. Scădere până la 2.300 mc/s

Debitul fluviului Dunărea va fi în scădere în următoarele zile până la valoarea de 2.300 mc/s, la aproape jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), reiese din prognoza de specialitate, publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 23 aug. 2018, 06:58
Debitul Dunării, la jumătate faţă de media multianuală a lunii august. Scădere până la 2.300 mc/s

Conform hidrologilor, până pe 29 august, ora 7:00, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în scădere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele şi Hârşova – Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Zimnicea – Cernavodă, iar în a doua parte a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila – Tulcea.

Totodată, în intervalul 23 – 29 august 2018, pe râurile din România, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând a doua parte a intervalului de prognoză când vor fi în creştere pe majoritatea râurilor, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, mai însemnate cantitativ.

Hidrologii avertizează că pe toată durata intervalului de prognoză sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele râuri mici, în special din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă şi cu caracter torenţial.

Potrivit prognozei pe trei luni emisă de INHGA, debitele râurilor din ţară se vor situa în luna august la valori peste mediile multianuale lunare, iar în septembrie vor fi între 80% şi 100%, în timp ce în luna octombrie regimul hidrologic va consemna valori între 50 şi 80% şi debitul Dunării va fi între 2.200 şi 4.000 de metri cubi/secundă (mc/s).

În luna august 2018, regimul hidrologic se va situa în general la valori peste mediile multianuale lunare, mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera (80-100%) şi pe cele din bazinele hidrografice Cerna, Motru, Desnăţui şi Bârlad (50-80% din normalele lunare).

 

Nivelul redus al Dunării afectează navigaţia fluvială în Ungaria

Nivelul apelor Dunării a coborât miercuri la minime istorice pe trei secţiuni din Ungaria ca urmare a secetei din ultima perioadă, ceea ce afectează activitatea navelor de croazieră şi provoacă pierderi companiilor de shipping, transmite Reuters.

În Budapesta, nivelul Dunării a ajuns până la 0,61 metri, puţin peste minimul istoric de 0,51 metri înregistrat în anul 2003, a anunţat Administraţia Naţională pentru Ape din Ungaria.

Turiştii şi localnicii din Budapesta s-au îngrămădit pe pilonii de la baza podului Margareta pentru a putea surprinde o imagine unică a capitalei Ungariei. În schimb, transportatorii fluviali aşteaptă cu disperare ploile prognozate în zilele următoare în Austria şi Germania, în speranţa că acestea vor duce la creşterea nivelului apelor şi în Ungaria.

Ferenc Kruppa, directorul companiei de shipping Fluvius, a declarat că în primele opt luni ale acestui an se aşteaptă la venituri cu unu până la 1,5 milioane euro mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut, din cauza dificultăţilor de navigaţie. Kruppa a dezvăluit că barjele pot fi încărcate doar până la 25% din capacitate din cauza nivelului redus al apelor.

Gabor Spanyik, director la compania de shipping MAHART Passnave, la care acţionar majoritar este statul ungar, a dezvăluit că vasele care au o adâncime de scufundare de peste 1,6 metri trebuie să se oprească la Komarom, nord-estul Ungariei, deoarece nu pot naviga până la Budapesta. Spanyik a adăugat că autorităţile ungare au interzis navigaţia în intervalul 8 p.m. – 5 a.m. pentru marile nave de pasageri şi barje, în ideea de a limita riscul ca navele să eşueze.

„Sperăm că în următoarele patru-cinci zile vor cădea ploi în Austria şi Germania iar acestea ar putea creşte nivelul apelor cu 0,5-0,6 metri în Budapesta şi secţiunea din Ungaria a fluviului”, a spus Spanyik. Acesta a mai precizat că firma sa a pierdut profituri în valoare de 100 milioane forinţi (355.000 de dolari) din cauza restricţiilor de navigaţie care au afectat 50 din cele 60 de vase ale sale. Spanyik a mai spus şi că o parte din marile nave internaţionale de pasageri sunt blocate în Budapesta de două săptămâni.

Rinul este o rută importantă pentru transportul de materii prime precum cereale, minerale, cărbune şi produse petroliere. La rândul său, Dunărea este o rută majoră pentru exportul de cereale dinspre Europa de Est spre Europa Occidentală.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...