1EUR = 4.8316 RON | Bucureşti 33 º

Extern

E oficial. Economia Italiei a scăzut în 2014 pentru cel de-al treilea an consecutiv

Economia Italiei s-a contractat în 2014 cu 0,4%, acesta fiind al treilea an consecutiv de declin, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (Istat), transmit Ansa şi Xinhua.

05 mar, 2015 | Agerpres

În trimestrul patru din 2014, a treia mare economie a zonei a înregistrat o creştere zero, comparativ cu un declin de 0,1% în precedentele trei luni. Cheltuielile gospodăriilor au crescut cu 0,5%, în perioada octombrie - decembrie 2014, comparativ cu trimestrul patru din 2013. Importurile şi exporturile au crescut cu 0,3% şi, respectiv, cu 1,6%.

Totuşi, cele mai recente date indică o redresare a PIB-ului Italiei în 2015, reflectând impactul măsurilor de politică monetară anunţate de BCE.

Specialiştii susţin că economia zonei euro arată semne de redresare datorită creşterii încrederii în urma anunţării noului program BCE de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să evite riscul unei spirale deflaţioniste. De asemenea, scăderea preţului la ţiţei şi deprecierea monedei europene sprijină evoluţia economiilor celor 19 state din zona euro.

Istat estimează că majorarea exporturilor va sprijini creşterea economiei Italiei cu 0,1% în primul trimestru din acest an.

Comparativ cu trimestrul patru din 2013, PIB-ul Italiei s-a contractat cu 0,5% în perioada octombrie - decembrie 2014, similar cu nivelul înregistrat în trimestrul trei din 2014.

Luna trecută, Banca Centrală a Italiei a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în acest an la 0,4%, faţă de estimarea de 1,3% din iulie, apreciind că măsurile de consolidare fiscală au ajutat ţara să reducă dimensiunile recesiunii.

În 2016, creşterea PIB-ului Italiei ar urma să accelereze la 1,2%, deşi se menţin incertitudini considerabile şi revenirea investiţiilor în afaceri trebuie încurajată pentru a se stimula avansul economiei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO