Echo Investment schimbă conceptul Korona Mall Braşov şi vrea să cumpere proiecte existente în ţară

Compania poloneză Echo Investment a modificat structura mall-ului Korona pe care vrea să-l dezvolte începând din 2014 în Braşov şi plănuieşte să cumpere proiecte de retail deja existente din ţară, având în vedere că presiunea mare pe chirii face dificilă construcţia unor clădiri noi.
Economica.net - lun, 16 sept. 2013, 07:42
Echo Investment schimbă conceptul Korona Mall Braşov şi vrea să cumpere proiecte existente în ţară

„Ne uităm la câteva proiecte pentru achiziţie, la centre comerciale existente. În ceea ce priveşte eventuale dezvoltări noi încă nu am luat o hotărâre. Am vrea mai întâi să vedem cum va funcţiona Korona şi când va deveni centrul profitabil. Sunt multe proiecte de vânzare în ţară, şi ne uităm în special la centre comerciale care pot fi extinse. Astfel de proiecte reprezintă o oportunitate pe piaţa din România. Dezvoltarea de proiecte de la zero a devenit o provocare, din cauză că retailerii oferă chirii foarte mici, iar cerinţele privind investiţiile pe care dezvoltatorii trebuie să le facă pentru amenajarea magazinelor sunt foarte mari”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Roxana Stănciulescu, care din toamna anului trecut ocupă poziţia de senior leasing manager al companiei Echo Investment.

Ea a arătat că nivelul chiriilor s-a redus în urmă cu trei ani cu 20-30% şi a rămas de atunci la un nivel similar, în timp ce investiţiile impuse de retaileri dezvoltatorilor pentru a le amenaja spaţiile au crescut cu cel puţin 30%.

„Retailerii vor un risc cât mai mic şi pentru că au avut experienţe neplăcute şi rezultate foarte slabe în unele centre comerciale mai ales din afara Bucureştiului”, a adăugat Stănciulescu.

Presiunea pe chirii şi competiţia din Braşov au determinat Echo Invesment să modifice conceptul centrului comercial Korona, care iniţial prevedea dezvoltarea pe două etaje, plus un nivel subteran de parcare.

„Din discuţiile pe care le-am avut în prima jumătate a anului cu retailerii pentru închirierea centrului comercial mi-am dat seama că ceva era în neregulă şi că proiectul n-ar fi fost funcţional în condiţiile actuale de piaţă. Atunci am început să mă gândesc la un proiect adaptat condiţiilor pieţei şi nevoilor chiriaşilor. Trebuia să venim în întâmpinarea cererilor partenerilor noştri. Aşa că am decis să schimbăm conceptul”, a spus Stănciulescu, fostul consultant în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle .

Noul concept prevede utilizarea întregii suprafeţe de teren şi construcţia centrului comercial doar pe un nivel, şi nu pe două aşa cum se dorea iniţial. Echo Investment intenţiona iniţial să construiască centrul comercial doar pe o parte din terenul de cinci hectare din nordul Braşovului şi să realizeze ulterior o extindere a proiectului de 10.000 de metri pătraţi.

Korona va avea 35.000 de metri pătraţi, respectiv 120 de spaţii de retail, restaurante, precum şi o zonă de entertainment, cu şapte săli de cinema. Totodată, centrul va avea o parcare suberană. Investiţia pentru construcţia centrului comercial se situează în jurul a 100 de milioane de euro.

Construcţia va începe în primăvara anului viitor şi va dura maxim 18 luni.

Echo Investment a încheiat deja un contract de închiriere cu Carrefour şi este în discuţii cu retaileri precum C&A, LLP Reserved (pentru brandurile Sinsay şi Mohito – reprezentând intrări noi pe piaţa românească, Reserved, Cropp Town şi House), Deichmann şi dm.

„Mixul de chiriaşi propus vine cu branduri si magazine mai sofisticate, adresate celor cu venituri uşor mai ridicate, dar şi conceptele de masă deja consacrate. Credem ca oraşul are nevoie de un centru comercial compact şi echilibrat, care la deschidere să aibă un grad de ocupare de cel putin 90% şi care să funcţioneze încă de la început”, a reprezentantul Echo Investment, companie deţinută de al trei­lea cel mai bogat polonez, Michal Solowow.

În Braşov au mai fost anunţate încă două proiecte, unul pe platforma Tractorul, dezvoltat de companiile franceze Immochan şi Auchan, iar altul, în sudul oraşului, aparţinând fondului NEPI, în jurul hipermarketului Carrefour existent, programat spre finalizare în primăvara anului 2014. Niciunul dintre aceste proiecte nu a fost început încă.

„Cred că două centre comerciale vor funcţiona corect în Braşov, unul în sud şi unul în nord”, a afirmat Stăncilescu.

În opinia sa, anul viitor va creşte considerabil cererea din partea retailerilor pentru oraşele unde nu există competiţie, precum Timişoara, Sibiu, Craiova, deoarece nu va fi livrat niciun proiect important pe piaţă. De asemenea, Stănciulescu apreciază că mall-urile cu probleme vor avea şanse să se reabiliteze. În acelaşi timp vor avea loc şi extensii de proiecte, dar mai puţine investiţii noi.

Te-ar mai putea interesa și
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă expresie a pieței spune "Sell in May and go away" sau Vinde în mai și......
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...