1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Economia României a crescut cu 1,8% în trimestrul III. Faţă de anul trecut, PIB a fost mai mare cu 3,1%, la nouă luni

Produsul intern brut în trimestrul al treilea 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul al doilea din 2014. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,0% pe seria ajustată sezonier, conform datelor INS.

03 dec, 2014 | ECONOMICA.net
(update 03 dec, 2014 12:14) Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetară este ilegală şi nu reduce presiunile pe bugetul pentru 2015
Rectificarea bugetară încalcă mai multe prevederi legale şi arată incapacitatea Guvernului de programare şi execuţie a bugetului, privind în special investiţiile, potrivit Consiliului Fiscal, care arată totodată că plata în avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015, scrie MEDIAFAX"Consiliul fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încâlcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi executie a bugetului, în special a cheltuielor de investitii. În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcări ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare, în condiţiile în care apare drept puţin probabil ca aceasta să uşureze construcţia bugetară pentru anul 2015 din perspectiva SEC 2010, relevantă din perspectiva angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi din prevederile Pactului de Creştere şi Stabilitate şi Compactului Fiscal", arată Consiliul Fiscal. Citeşte mai departe aici
(update 03 dec, 2014 11:48) Industria, agricultura şi comunicaţiile, cea mai mare contribuţie la creşterea PIB, atât în T3, cât şi la 9 luni
Industria, agricultura şi sectorul comunicaţiilor au contribuit cel mai mult la creşterea Produsului Intern Brut /PIB/ atât la nivelul trimestrului III, cât şi în primele nouă luni, a declarat, miercuri, preşedintele Institutului Naţional de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă."Prima caracteristică a economiei în primul trimestru se referă la industrie, cu o pondere de peste 30% în PIB. Lucrul foarte bun este că aceasta s-a menţinut la nivelul ultimelor trimestre. Industria, atât la nivelul trimestrului III, cât şi în primele nouă luni, are contribuţia cea mai mare la creşterea PIB, adică aproape jumătate din PIB în această perioadă. De asemenea, agricultura, după ce semestrul trecut a avut o contribuţie negativă, în acest moment are o contribuţie pozitivă, de 0,2%", a explicat Andrei.Potrivit oficialului INS, în sectorul tranzacţiilor imobiliare a existat o menţinere a activităţii, iar în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor contribuţia în PIB s-a situat la 25%. Citeşte mai departe Citeşte mai departe aici
(update 03 dec, 2014 11:42) INS: Diferenţele apărute în datele PIB, cauzate de introducerea unei noi valori în cadrul seriei de date
Diferenţele apărute în datele referitoare la Produsul Intern Brut /PIB/, atât de discutate, au apărut, deoarece la momentul 14 noiembrie am introdus o nouă valoare pe serie brută în cadrul seriei de date, a declarat, miercuri, preşedintele Institutului Naţional de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă."La momentul 14 noiembrie am introdus o nouă valoare pe serie brută în cadrul seriei de date. Aplicăm o metodă econometrică care vine să schimbe o valoare. În această perioadă am avut două elemente importante: sezonalitatea, pe care o avem la nivelul economiei, respectiv creşterea pe care am avut-o în T4 din 2013. Dacă în loc de 5,4% pe serie brută am fi avut creştere de 4,8%, nu am fi avut această volatilitate. În august, când au fost atâtea suspiciuni - şi vă asigur că nu au fost intervenţii - am spus că trebuie să fim foarte atenţi, pentru că aceşti indici sunt foarte volatili. Am luat datele pe care le aveam la îndemână şi am adăugat estimările Comisiei Europene. S-au recalculat acei indici, ceea ce reprezintă o chestiune elementară de teorie economică. Sezonalitatea oferă noile valori abstracte fără ca cineva să le simtă efectiv. Calitatea acestor ajustări este dată de modelul folosit, dar şi de sezonalitate la nivelul economiei. Diferenţe mari pe valorile trecute avem dacă introducem o nouă valoare. Acum sunt diferenţe mici între datele publicate în noiembrie şi cele din decembrie", a menţionat Andrei.La rândul său, vicepreşedintele INS, Dan Gherguţ, a afirmat că diferenţele mari au fost pe sezonalitate, iar calculul aplicat este unul care reajustează datele în permanenţă. Citeşte mai departe aici

În primele nouă luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.

În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi  (SEC) 2010) şi a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,4% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2013.

Produsul intern brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2014 a fost de 167.070,3 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,8% faţă de trimestrul II 2014 şi 3,0% faţă de trimestrul III 2013.

Produsul intern brut estimat pentru primele 9 luni ale anului 2014 a fost de 496.298,9 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,1% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2013.

Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în perioada 1.I-30.IX 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2013, le-au avut următoarele ramuri:

- Industria (+1,3%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,2%;
- Informaţiile şi comunicaţiile (+0,7%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 15,3%.

O contribuţie pozitivă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,3%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 12,0% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor cu 2,6%.

Reducerea volumului de activitate din construcţii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea PIB fiind de -0,2%.
Intermedierile financiare şi asigurările au avut, şi ele, o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,1%) ca urmare a scăderii volumului de activitate cu 2,8%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea Produsului intern brut în primele 9 luni ale anului 2014 le-au înregistrat următoarele componente:

- Cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+3,0%), cu o pondere de 62,5% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 4,8%;
- Exportul net (+1,0%), consecinţă a creşterii cu 8,1% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu creşterea mai redusă a volumulului importurilor de bunuri şi servicii, cu 5,7%.

Ca urmare a scăderii semnificative a volumului formării brute de capital fix cu 7,3%, aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -1,8%.

Serie brută

Produsul intern brut estimat pentru trimestrul III 2014 a fost de 183.594,6 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,2% faţă de trimestrul III 2013.

Produsul intern brut estimat pentru primele 9 luni ale anului 2014 a fost de 469.213,1 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,8% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2013.

Ca urmare a revizuirii seriei brute trimestriale pentru perioada 1995 – 2014, în vederea implementării cerinţelor Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a reconcilierii cu datele anuale revizuite conform SEC 2010, precum şi a modificării estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de varianta „semnal” a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014, publicată în comunicatul de presă nr. 278 din 14 noiembrie 2014.

Astfel, rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la 100,5% la 100,7%, iar cele ale trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul anterior, au fost revizuite de la 99,7% la 99,6%.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO