1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Economia SUA, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 4 ani

Economia americană a înregistrat, în trimestrul doi din 2018, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape patru ani, pe fondul majorării cheltuielilor de consum şi al accelerării livrărilor de boabe de soia către China înaintea intrării în vigoare a tarifelor vamale, transmit DPA şi Reuters.

27 iul, 2018 | Agerpres

În prima săptămână din iulie, SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 4,1% în trimestrul doi din 2018, faţă de un avans de 2,2% în precedentele trei luni şi în linie cu estimările analiştilor. Este cea mai solidă performanţă din trimestrul trei din 2014 şi până în prezent.

În perioada aprilie-iunie 2018, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au înregistrat un avans de 4%, faţă de creşterea de 0,5% din primul trimestru. Majorarea livrărilor de boabe de soia şi alte bunuri au stimulat exporturile în trimestrul doi din 2018, care au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din trimestrul patru din 2013. Comerţul a contribuit cu 1,06 puncte procentuale la creşterea PIB-ului. În schimb, cheltuielile pentru echipamente au urcat cu 3,9% în perioada aprilie-iunie 2018, faţă de un avans de 8,5% în primul trimestru al anului.

În primul semestru din 2018, economia americană a crescut cu 3,1%, astfel încât obiectivul administraţiei Trump de a înregistra un avans anual de 3% poate fi realizat.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO