Electrica va acorda împrumuturi intragrup în valoare de 520 milioane lei

Consiliul de Administraţie al Electrica a aprobat acordarea de împrumuturi intragrup în valoare de 520 milioane lei, pentru finanţarea planului de investiţii al anului 2018, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Economica.net - joi, 08 mart. 2018, 14:11
Electrica va acorda împrumuturi intragrup în valoare de 520 milioane lei

‘Consiliul de Administraţie al Electrica a aprobat acordarea de către Electrica de împrumuturi intragrup către filialele de distribuţie în sumă totală de cel mult 520 milioane lei, pentru finanţarea planului de investiţii al anului 2018 şi a împuternicit conducerea executivă să decidă împărţirea acestei sume totale pe fiecare din cele trei filiale de distribuţie (SDEE Distribuţie Muntenia Nord S.A., SDEE Distribuţie Transilvania Sud S.A., SDEE Distribuţie Transilvania Nord S.A.), în funcţie de necesităţi’, se arată în document.

Grupul Electrica a înregistrat anul trecut un profit net consolidat de 172 milioane lei. Profitul net individual a fost de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de 2016, în baza situaţiilor financiare individuale întocmite în conformitate cu IFRS-UE. Acest profit individual include veniturile din dividendele distribuite de filiale, aferente profiturilor înregistrate în anul 2016.

Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în anul 2017, s-au ridicat la valoarea de 5,777 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 0,27% faţă de 2016.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 7%, în contextul creşterii cantităţii distribuite cu 1,7% pentru cei trei operatori de distribuţie din cadrul Grupului.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile nete s-au diminuat cu 4,7%, în principal ca efect al scăderii cu 9,7% a cantităţii furnizate.

‘Este de aşteptat ca, pentru piaţa reglementată, pierderile şi nerealizările din anul 2017 să fie, cel puţin parţial, recuperate eşalonat în anul 2018’, se precizează în comunicat.

Astfel, în anul 2017, Grupul Electrica a obţinut un profit net consolidat de 172 milioane lei, în scădere cu 63% faţă de 2016, pe baza situaţiilor financiare consolidate întocmite în conformitate cu IFRS-UE. Acest lucru a fost cauzat, în principal, de creşterile semnificative ale cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică, în contextul unor condiţii meteo severe şi al producerii unor dezechilibre majore în piaţa de energie electrică, în special în primele două trimestre ale anului, atât pentru segmentul de furnizare, cât şi pentru pierderile din reţea din segmentul de distribuţie a energiei electrice.

‘În ciuda faptului că anul 2017 a fost unul foarte dificil pentru toate companiile de furnizare şi de distribuţie din domeniul energiei electrice, este de remarcat că, în ultimele două trimestre din 2017, Grupul Electrica a înregistrat niveluri rezonabile de profitabilitate. Profitul net individual înregistrat în anul 2017, în sumă de 258 milioane lei, asigură pentru acţionarii noştri un dividend destul de stabil pe acţiune şi un randament atractiv al dividendului. Dezechilibrele majore din piaţa de energie din prima parte a lui 2017, care au afectat întreaga industrie, au marcat semnificativ şi rezultatele financiare ale Electrica. Această experienţă ne-a determinat să revizuim procedurile de risc şi să regândim modelul de afaceri. În plus, am lansat programe ambiţioase având ca scop optimizarea şi transformarea proceselor atât în distribuţie, cât şi în furnizare, măsuri care deja încep să dea rezultate’, a declarat directorul general Cătălin Stancu, director General Electrica.

Grupul Electrica a distribuit anul trecut aproximativ 17,8 TWh (în creştere cu 1,7% faţă de 2016) către un număr de aproximativ 3,7 milioane de utilizatori.

Operatorii de distribuţie din cadrul Grupului au distribuit aproximativ 40% din energia electrică totală distribuită la nivel naţional.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 19,05%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de piaţă de 40,30%, iar pe cea concurenţială are o cotă de 11,67% (conform raportului ANRE pentru primele 10 luni din 2017).

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Compania oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...