Enel a intensificat în 2015 acţiunile pentru depistarea furturilor de curent

În 2015, Enel a intensificat acţiunile de control, cu sprijinul autorităţilor, pentru depistarea branşamentelor ilegale la reţeaua de electricitate. Astfel, în primele 9 luni ale anului cantitatea de energie recuperată este aproape dublă, comparat cu întreaga cantitate recuperată în 2014.
Economica.net - mie, 23 dec. 2015, 04:54
Enel a intensificat în 2015 acţiunile pentru depistarea furturilor de curent

În perioada ianuarie – septembrie 2015, în urma acţiunilor dedicate prevenirii și combaterii furturilor de energie electrică, desfășurate în cele 3 regiuni în care Enel activează (Muntenia Sud, Dobrogea, Banat) s-au constatat peste 2.334 de infracţiuni, prevăzute de Legea nr. 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale, pentru care s-au întocmit plângeri penale.

Astfel, în primele 9 luni ale anului, cantitatea de energie recuperată în toate cele 3 regiuni Enel, este echivalentă cu 89 GWh, dublu față de cantitatea recuperată în întreg 2014. Cu această cantitate de energie electrică, ar putea fi alimentate timp de un an peste 24.700 de locuințe, respectiv aproximativ 774 de blocuri cu 8 etaje. Această cantitate ar fi suficientă și pentru alimentarea unui spital de dimensiuni mari din capitală, timp de aproximativ 8 ani.

Branșamentele ilegale și instalațiile electrice improvizate pun în pericol viața celor care le utilizează și pot fi oricând sursa unui incendiu de proporții. Astfel de branșamente pot determina situații de supraconsum și sunt, de multe ori, cauza unor întreruperi în alimentarea cu energie electrică, afectând astfel consumatorii branșați legal.

Din păcate, astfel de tentative au loc chiar și în zonele în care s-au executat recent investiții pentru modernizarea completă a rețelei de energie electrică, astfel încât sunt deteriorate echipamente nou instalate.

Furtul de curent, conform Codului Penal intră sub incidența prevederilor cu privire la infracțiunea de furt, coroborate cu cele ale legislației speciale, respectiv Legea Energiei Electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 care la articolul  92 prevede:

“(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”

De asemenea, sustragerea de energie electrică săvârșită prin intervenția neautorizată asupra contoarelor electronice intră sub incidența dispozițiilor Codului Penal cu privire la “Infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice” care, la articolele 360 și 362, prevede :

Accesul ilegal la un sistem informatic

(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Alterarea integrităţii datelor informatice – Fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice ori de a restricţiona accesul la aceste date, fără drept, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.”

Enel a intensificat anul acesta acțiunile de control pentru a preveni astfel de incidente și pentru a depista situațiile care pot pune în pericol buna funcționare a rețelei de distribuție și a serviciilor aferente. În plus, Enel a lansat recent platforma „Stop Fraudă” prin intermediul căreia orice încălcare a codului Etic Enel poate fi raportată. Astfel, sesizările legate de cazurile de fraudă, corupție, sustragere de energie, conflicte de interese, pot fi făcute prin intermediul a 6 canale de comunicare: adresa de e-mail  [email protected]; adresa poștală: Enel România, Departament Control Intern, Bucureşti, Bd. Ion Mihalache 41-43, camera 204, Sector 1, cod poştal 011172; formular on-line de contact; linie telefonică dedicată: 0372.115.269; platforma Telverde ENEL Energie 0800.07.08.09 – Opțiunea 3 „STOP FRAUD”, se ascultă mesajul de întâmpinare şi se apasă tasta 3; platforma Call Center Tehnic Distribuție.

La nivel național, în baza Protocolului de colaborare, Enel împreună cu reprezentanți ai Poliției Române și ai Jandarmeriei Române desfășoară activități de identificare a persoanelor branșate ilegal la rețeaua de energie electrica sau a unor branșamente și instalații electrice realizate artizanal. Astfel de verificări în comun au loc în fiecare săptămână.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale în primul trimestru din acest an, potrivit datelor prezentate azi de......
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...