Energia: Cei cu dosare penale nu pot fi şefi la stat. Lista cu astfel de şefi de la Romgaz, Hidroelectrica şi Electrica

Ministerul Energiei a elaborat zece principii după care trebuie să se ghideze companiile din subordine. Al cincilea este ca niciun angajat urmărit penal într-un dosar să nu aibă funcţie de conducere. ECONOMICA.NET a găsit mai multe persoane cu dosar penal, care, chiar acum, ocupă funcţii importante de conducere în companiile din energie la care statul este acţionar majoritar.
Economica.net - joi, 25 feb. 2016, 09:10
Energia: Cei cu dosare penale nu pot fi şefi la stat. Lista cu astfel de şefi de la Romgaz, Hidroelectrica şi Electrica

În companiile de stat din energie sunt mai multe persoane urmărite penal, aflate în funcţii de conducere.
ECONOMICA.NET profită de faptul că Ministerul Energiei a publicat Principiile de Funcţionare Corectă pentru companiile aflate în subordine, unde, la punctul 5, se scrie negru pe alb că nicio persoană care face obiectul unei cercetări penale nu poate ocupa o funcţie de conducere, ca să publice o listă a acestor directori urmăriţi penali. Menţionăm că lista este, cu siguranţă, incompletă, şi că, probabil, mai sunt şi alţii prin companiile din subordinea Ministerului, dar nu i-am găsit, şi, pe această cale, le cerem scuze că i-am omis.

La cea mai mare companie din portofoliul statului român, Romgaz, sunt mai mulţi directori urmăriţi penali.

Astfel, chiar directorul general – adjunct, Corin Emil Cindrea, este urmărit penal, din 2012, în dosarul Gaze ieftine pentru Ioan Niculae, în care mai mulţi angajaţi de la Ministerul Economiei şi Romgaz ar fi facilitat, se arată în rechizitoriul procurorilor, livrarea de gaze la preţuri subevaluate către InterAgro, compania omului de afaceri Ioan Niculae, creând un prejudiciu de peste 500 de milioane de lei Romgaz.  „În 1999, m-am alaturat echipei Romgaz, iniţial consilier juridic, iar succesiv am fost şef serviciu licitaţii, director adjunct direcţia dezvoltare, director direcţia comercială, şef serviciu management pentru restructurare şi privatizare, director direcţia management resurse umane, director general iar în prezent sunt director general adjunct al societăţii Romgaz.”, se prezintă, pe site-ul companiei, Cindrea. Acolo puteţi găsi şi CV-ul complet al acestuia.

Tot în dosarul amintit , este urmărită penal şi Lucia Ionaşcu, actual director al Departamentului Economic al Romgaz. „Din 1983, m-am alăturat echipei Romgaz ocupând succesiv posturile de analist programator, economist, şef birou contabilitate, director adjunct economic, director economic al Romgaz, director departament economic, director direcţie economica, director general adjunct, director economic al Sucursalei de Producţie Mediaş iar în prezent sunt director Departament Economic Romgaz.”, se prezintă Ionaşcu.

Acelaşi dosar, alt urmărit penal, în prezent în funcţie de conducere, este Lucian Stancu, director Direcţia Management Corporativ, Calitate, Mediu. „Din 1989, imediat dupa absolvirea studiilor universitare, m-am alăturat echipei Romgaz începând ca inginer producţie, inginer serviciu planificare, şef serviciu inginerie de zăcământ şi tehnologii noi, director planificare strategică, director exploatare-producţie, director producţie–dezvoltare, director exploatare, înmagazinare subterană, director departament resurse umane & tehnologia informaţiei & HSEQ, director general adjunct iar in prezent sunt director Directia Management Corporativ, Calitate, Mediu al Romgaz.” , se prezintă Stancu.

Deşi nu este director, totuşi Francisc Antal, urmărit penal în acelaşi dosar, a rămas la Romgaz, ocupând acum funcţia de consilier manager, potrivit profilului său de LinkedIn.

A doua cea mai mare companie deţinută de statul român, Hidroelectrica, este chiar condusă, din funcţia de administrator judiciar , de un condamnat penal. Acesta a fost pus în funcţie de judecătorul sindic, compania fiind în insolvenţă, la propunerea creditorilor.  Remus Borza a fost condamnat, în 2015, la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că a direcționat către societatea sa de avocatură contracte de asistență juridică, plătite de Hidroelectrica.

La dreapta lui Borza, cu funcţie de director general, stă Ovidiu Agliceru. Din 2014, acesta este urmărit penal într-un dosar în care procurorii de la combaterea crimei organizate anchetează afacerile considerate frauduloase de la Porțile de Fier.
Potrivit ordonanței DIICOT, față de Ovidiu Agliceru s-a început urmărirea penală pentru aderare la grup infracțional abuz în serviciu. Agliceru a fost membru al directoratului Hidroelectrica. El lucrează la Hidroelectrica din 1999, când a ocupat funcţia de director general adjunct tehnic la sediul central al Hidroelectrica, în 2006 a fost numit şef serviciu Inspecţie Generală, iar din 2009 până în 2013 a fost director la Direcţia Control Intern.

Urmăriţi penali în funcţii de conducere găsim şi la Electrica, companie controlată de statul român, listată la bursă. Spre exemplu, directorul Electrica Distribuţie Muntenia Nord este Darius Meşca, fost secretar de stat la Economie, fost consilier al preşedintelui CJ Prahova Mircea Cosma. Acesta este inculpat în acelaşi dosar Gaze ieftine pentru Ioan Niculae.

Luni , 21 februarie, Ministerul Energiei a publicat Principiile de Funcţionare Corectă pentru companiile aflate sub autoritatea sa.  „Companiile din sectorul energetic sunt vitale pentru securitatea aprovizionării cu energie. Unele dintre ele trec printr-o situație dificilă generată de lipsa de performanță economică, de risipă financiară şi, în anumite cazuri, de lipsă de integritate.

În câteva situații, lipsesc planuri concrete pentru dezvoltarea de viitor şi o strategie coerentă de investiții. La câteva companii importante, instituțiile abilitate desfășoară în această perioadă investigații care vizează posibile fapte neconforme cu legea”, se arată în comunicatul Energiei. Principiile enunţate de Energie sunt în număr de 10. Al cincilea este „nicio persoană care face obiectul unei cercetări penale nu poate ocupa o funcţie de conducere” şi a constituit punctul de plecare al acestui articol.
 
Ministerul Energiei are în subordine companii precum Romgaz, Hidroelectrica, Electrica, Oil Terminal, Conpet, Elcen, Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, Nuclearelectrica, Petrotrans, Compania Naţională a Uraniului sau Hidro Tarniţa.

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...