Erdogan ironizează Uniunea Europeană pe tema crizei migranţilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ironizat propunerile Uniunii Europene de a ajuta Ankara să facă faţă crizei migranţilor, lăudând, în schimb, deschiderea ţării sale, care a primit 2 milioane de refugiaţi din statele vecine Siria şi Irak, relatează luni Reuters.
Economica.net - lun, 05 oct. 2015, 12:09
Erdogan ironizează Uniunea Europeană pe tema crizei migranţilor

‘Europa se simte inconfortabil chiar şi cu valul cel mai mic de refugiaţi’, a declarat Erdogan, cu prilejul unui miting al susţinătorilor săi, desfăşurat la Strasbourg, înaintea vizitei de stat pe care o desfăşoară luni şi marţi în Belgia, şi a unei serii de întâlniri cu lideri ai Uniunii Europene în această săptămână.

Vizita de stat a lui Erdogan în Belgia a fost amânată în mod repetat în contextul tensiunilor legate de candidatura de aderare a Turciei la UE, aflată în prezent în impas.

‘Însă ce ne spun nouă? Nu vă deschideţi porţile, nu-i lăsaţi să ajungă la noi, ar trebui să rămână cu voi’, a afirmat preşedintele turc, citat de cotidianul Hurriyet.

Potrivit unor diplomaţi, atenţia este concentrată pe gestionarea mai bună a fluxurilor de migranţi care se refugiază din calea luptelor şi a atrocităţilor comise de Statul Islamic în Siria şi Irak. Subiectul va constitui tema centrală a unei reuniuni ce va avea loc joi la Luxemburg şi la care vor fi reprezentate state din Uniunea Europeană, Balcanii Occidentali şi Mediterana de Est.

UE, care s-a angajat luna trecută să aloce cel puţin un miliard de euro pentru refugiaţii sirieni aflaţi în Turcia, Iordania, Liban şi alte ţări, afirmă că vrea să ajute Turcia să absoarbă şi să integreze mai mulţi migranţi pe teritoriul său, dar şi să coopereze strâns cu Grecia pentru a preveni afluxurile în masă.

Publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat în ediţia de duminică faptul că executivul comunitar şi Turcia au convenit asupra unui plan de acţiune ce vizează oprirea afluxului de imigranţi către Europa. Conform planului, Turcia ar urma să accepte o intensificare a eforturilor sale pentru a-şi securiza frontierele cu UE, participând la patrule comune cu paza de coastă elenă în estul Mării Egee, coordonate de Frontex.

Migranţii care încearcă să ajungă în Europa şi care vor fi reţinuţi vor fi readuşi în Turcia, unde şase noi tabere ce pot găzdui până la două milioane de persoane vor fi construite şi cofinanţate de către UE, potrivit publicaţiei citate. Cu toate acestea, un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat că informaţiile despre viitoarele tabere pentru refugiaţi ‘nu sunt conforme cu ceea ce s-a discutat’.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...