Erdogan ironizează Uniunea Europeană pe tema crizei migranţilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ironizat propunerile Uniunii Europene de a ajuta Ankara să facă faţă crizei migranţilor, lăudând, în schimb, deschiderea ţării sale, care a primit 2 milioane de refugiaţi din statele vecine Siria şi Irak, relatează luni Reuters.
Economica.net - lun, 05 oct. 2015, 12:09
Erdogan ironizează Uniunea Europeană pe tema crizei migranţilor

‘Europa se simte inconfortabil chiar şi cu valul cel mai mic de refugiaţi’, a declarat Erdogan, cu prilejul unui miting al susţinătorilor săi, desfăşurat la Strasbourg, înaintea vizitei de stat pe care o desfăşoară luni şi marţi în Belgia, şi a unei serii de întâlniri cu lideri ai Uniunii Europene în această săptămână.

Vizita de stat a lui Erdogan în Belgia a fost amânată în mod repetat în contextul tensiunilor legate de candidatura de aderare a Turciei la UE, aflată în prezent în impas.

‘Însă ce ne spun nouă? Nu vă deschideţi porţile, nu-i lăsaţi să ajungă la noi, ar trebui să rămână cu voi’, a afirmat preşedintele turc, citat de cotidianul Hurriyet.

Potrivit unor diplomaţi, atenţia este concentrată pe gestionarea mai bună a fluxurilor de migranţi care se refugiază din calea luptelor şi a atrocităţilor comise de Statul Islamic în Siria şi Irak. Subiectul va constitui tema centrală a unei reuniuni ce va avea loc joi la Luxemburg şi la care vor fi reprezentate state din Uniunea Europeană, Balcanii Occidentali şi Mediterana de Est.

UE, care s-a angajat luna trecută să aloce cel puţin un miliard de euro pentru refugiaţii sirieni aflaţi în Turcia, Iordania, Liban şi alte ţări, afirmă că vrea să ajute Turcia să absoarbă şi să integreze mai mulţi migranţi pe teritoriul său, dar şi să coopereze strâns cu Grecia pentru a preveni afluxurile în masă.

Publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat în ediţia de duminică faptul că executivul comunitar şi Turcia au convenit asupra unui plan de acţiune ce vizează oprirea afluxului de imigranţi către Europa. Conform planului, Turcia ar urma să accepte o intensificare a eforturilor sale pentru a-şi securiza frontierele cu UE, participând la patrule comune cu paza de coastă elenă în estul Mării Egee, coordonate de Frontex.

Migranţii care încearcă să ajungă în Europa şi care vor fi reţinuţi vor fi readuşi în Turcia, unde şase noi tabere ce pot găzdui până la două milioane de persoane vor fi construite şi cofinanţate de către UE, potrivit publicaţiei citate. Cu toate acestea, un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat că informaţiile despre viitoarele tabere pentru refugiaţi ‘nu sunt conforme cu ceea ce s-a discutat’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se ...
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat definitiv. Asta după ce săptămâna ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră legale măsurile de izolare parțială
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz a declarat marţi că este în favoarea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 ...