Erste: Emisiunea de obligaţiuni de 1,5 mld. euro va reduce presiunea randamentelor pe piaţa internă

Fondurile de 1,5 miliarde de euro atrase de România miercuri de pe pieţele externe printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro acoperă necesarul Ministerului Finanţelor pentru acest an şi vor reduce presiunea de creştere asupra randamentelor la obligaţiunile în lei pe piaţa internă.
Economica.net - vin, 02 nov. 2012, 11:47
Erste: Emisiunea de obligaţiuni de 1,5 mld. euro va reduce presiunea randamentelor pe piaţa internă

Succesul emisiunii de obligaţiuni în euro va ajuta, de asemenea, Ministerul Finanţelor să se împrumute pe termen mai lung pe piaţa internă, afirmă analiştii grupului austriac Erste.

„Recenta emisiune de eurobonduri va reduce presiunea de creştere exercitată asupra randamentelor pentru obligaţiunile denominate în lei şi va permite Ministerului de Finanţe să emită datorie pe termen mai lung pe piaţa internă. Ne aşteptăm la randamente de 6,8% pentru obligaţiunile pe 5 ani în decembrie”, se arată într-o notă a Erste.

Ministerul Finanţelor a atras, miercuri, 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe prin lansarea unei emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la o marjă de 3,7 puncte procentuale peste midswap şi un randament stabilit la puţin peste 5% pe an.

Aranjorii emisiunii de obligaţiuni denominate în euro au fost Barclays, Citigroup, Deutsche Bank şi HSBC.

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a atribuit joi emisiunii de obligaţiuni ratingul BBB-, similar cu calificativul de ţară, care are perspectivă stabilă.

Guvernul a mandatat recent Ministerul Finanţelor să lanseze o emisiune de euroobligaţiuni pe pieţele externe de capital, în sumă de minimum 500 milioane euro şi maximum 1,5 miliarde euro, valoare care să fie stabilită în funcţie de condiţiile de piaţă.

Guvernul a apreciat atunci că finanţele publice vor fi protejate astfel de eventualele şocuri externe ce ar putea determina creşterea dobânzilor pe piaţa internă.

La începutul lunii noiembrie va ajunge la maturitate o emisiune de obligaţiuni denominate în valută de 793,8 milioane euro.

Anterior emisiunii de miercuri, cea mai recentă operaţiune derulată de România pe pieţele externe a avut loc la începutul lunii septembrie, când Finanţele au atras 750 milioane de euro prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu maturitatea în iunie 2018, titlurile având un randament de 5,15 %.

Astfel, Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 46,6 miliarde lei din piaţa locală. Această sumă se completează cu emisiunile în valută de 2,67 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Elon Musk părăsește Casa Albă și se ascunde de raportul pe care ar trebui să-l dea Congresului american
Elon Musk părăsește Casa Albă și se ascunde de raportul pe care ar trebui să-l dea Congresului american
Miliardarul Elon Musk părăseşte miercuri pe ascuns administraţia Trump, după ce a condus timp de 130 de zile DOGE, o perioadă după care este obligat să se prezinte în faţa membrilor......
UE, aproape de a-şi atinge obiectivele climatice pentru 2030, dar sunt mari incertitudini despre ţinta pentru 2040
UE, aproape de a-şi atinge obiectivele climatice pentru 2030, dar sunt mari incertitudini despre ţinta pentru 2040
Uniunea Europeană este pe cale să îşi atingă obiectivele climatice pentru 2030, a anunţat miercuri Comisia Europeană, ...
Temperaturi extreme – Spania se pregăteşte pentru un episod de căldură foarte puternică în următoarele zile, record al ultimilor 75 de ani
Temperaturi extreme – Spania se pregăteşte pentru un episod de căldură foarte puternică în următoarele zile, ...
Spania se pregăteşte pentru un episod excepţional de căldură în următoarele zile, când temperaturile ar putea atinge ...
Christine Lagarde va finaliza mandatul la conducerea BCE, care se încheie în 2028
Christine Lagarde va finaliza mandatul la conducerea BCE, care se încheie în 2028
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, este decisă să finalizeze mandatul de opt ani în fruntea instituției, ...