Erste: Necesarul de finanţare al României scade anul viitor cu 7%, la 65 miliarde de lei

Necesarul brut de finanţare al României va înregistra anul următor un declin de peste 7%, la 65 miliarde de lei, în timp ce costurile de împrumut ale Guvernului ar putea urca uşor din cauza evenimentelor externe şi a riscurile politice asociate alegerilor, estimează analiştii băncii austriece Erste.
Economica.net - joi, 12 dec. 2013, 13:38
Erste: Necesarul de finanţare al României scade anul viitor cu 7%, la 65 miliarde de lei

Necesarul de finanţare din acest an, de 70 de miliarde de lei, este echivalent cu 11,2% din PIB, în timp ce pentru anul următor statul are nevoie de fonduri reprezentând 9,8% din PIB.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 46,5 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,07 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Datoria guvernamentală este în prezent distribuită mai echilibrat în timp, iar baza de investitori s-a extins prin creşterea ponderii străinilor.

„Ca urmare a strategiei Ministerului de Finanţe de prelungire a scadenţelor emisiunilor de obligaţiuni în monedă locală de pe piaţa internă şi de control al costurilor împrumuturilor, datoria guvernamentală este în prezent distribuită mai echilibrat pentru următorii ani. Şi baza de investitori s-a extins semnificativ în 2013, iar nerezidenţii deţineau în toamna acestui an 22% din obligaţiunile şi titlurile emise în lei, în creştere de la nivelul de 6% înregistrat în urmă cu un an”, se arată într-un raport al Erste privind perspectivele pieţei de obligaţiuni anul următor.

BNR va menţine dobânda de politică monetară la 4% anul următor, în contextul inflaţiei încă scăzute, estimează analiştii băncii. De asemenea, BNR va reduce probabil rezervele minime pentru lei la 12% la începutul anului viitor, ceea ce ar trebui să elibereze patru miliarde de lei pe piaţă.

Politica băncii centrale va influenţa randamentele pentru maturităţi pe termen scurt, în timp ce scadenţele pe termen lung vor fi afectate de evenimente externe, precum reducerea programului Rezervei Federale a SUA (Fed) de cumpărări de active, şi de evoluţia contextului politic intern.

„Nu excludem o nouă reducere a dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale în ianuarie, dar probabilitatea de a vedea rata cheie sub 3,75% sunt reduse”, se arată în raport.

Erste estimează că randamentele titlurilor guvernamentale cu scadenţa la cinci ani se vor situa la 4,9% în iunie 2014 şi la 5,1% în decembrie 2014. La cea mai recentă licitaţie pentru vânzare de obligaţiuni cu maturitate de cinci ani, derulată în urmă cu o săptămână, Ministerul Finanţelor a acceptat un randament mediu de 4,9% pe an.

Reducerea programului Fed de cumpărări de active, normalizarea inflaţiei şi riscurile politice asociate alegerilor prezidenţiale programate pentru sfârşitul anului 2014 indică o creştere treptată a costurilor la care se împrumută Guvernul.

O îmbunătăţire a ratingului şi efectul pozitiv al acordului stand-by preventiv cu FMI şi UE ar putea diminua presiunea pentru creşterea randamentelor în monedă locală, însă tendinţa generală în sensul unor randamente mai mari persistă.

Reducerea programului Fed de cumpărări de active va avea un impact limitat asupra pieţei obligaţiunilor din Europa Centrală şi de Est în 2014, în timp ce factorii interni ar trebui să atenueze creşterea randamentelor, notează Erste.

Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari pentru a sprijini economia americană. Lichidităţile mari introduse astfel în sistemul financiar au susţinu pieţele de capital la nivel global şi au condus la declinul costurilor de îmrumut. Banca centrală urmăreşte cu atenţie evoluţia economiei SUA pentru a decide când să înceapă reducerea achiziţiilor lunare.

Eventuala decizie a Fed de a reduce sprijinul pentru economie a îngrijorat investitorii, care iau în calcul o posibilă modificare încă de la şedinţa din decembrie a băncii.

BNR a redus în acest an rata dobânzii de politică monetară în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima tăiere din acest an a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă trei ajustări, în august (la 4,5% pe an), în octombrie (la 4,25% pe an) şi în noiembrie ( la 4% pe an).

Te-ar mai putea interesa și
Facultăţile din cadrul UB cu cea mai mare concurenţă pentru locurile la buget: Matematică și Informatică și Facultatea de Administrație și Afaceri; peste 17 candidaţi pe loc
Facultăţile din cadrul UB cu cea mai mare concurenţă pentru locurile la buget: Matematică și Informatică și Facultatea ...
Facultatea de Matematică și Informatică și Facultatea de Administrație și Afaceri din cadrul Universităţii din Bucureşti (UB) au avut număr record de candidaţi înscrişi pe locurile......
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Pasionații de infrastructură au postat miercuri imagini de pe șantierul din zona Topa Mică, județul Cluj, unde grupul ...
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi-a exprimat speranţa, miercuri, ca suma alocată Ministerului Transporturilor la ...
Zona euro – Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)
Zona euro – Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)
Activitatea economică în zona euro a înregistrat luna trecută cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani, în ...