1EUR = 4.8419 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Erste Research: Riscul acţiunilor „electrice” de la bursă va fi accentuat în 2015 de tarifele reglementate

Acţiunile companiilor de utilităţi îşi vor vedea afectate cotaţiile mai mult (Electrica), sau mai puţin (Transelectrica), în urma schimbărilor de metodologie decise de Autoritatea de Reglemenatre în domeniul Energiei, potrivit unui raport al Erste Group Research. Schimbările urmează să fie implementate începând cu a doua jumătate a anului viitor.

18 dec, 2014 | | ECONOMICA.net

Profitabilitatea celui mai mare distribuitor român de energie Electrica (EL) va fi afectată de decizia Autorităţii de Reglemenatre în domeniul Energiei (ANRE) de a reduce rata profitului reglementat de la 8,52%, cât este în prezent, la 7,7%. În consecinţă, cotaţiile EL ar putea scădea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„Decizia impactează atât profitabilitatea reglementată a companiei, cât şi tariful serviciului de distribuţie prestat”, scriu analiştii BCR în raportul Erste Group Research, publicat miercuri.

Acţiunile EL au scăzut deja cu 17% faţă de maximul de 13,2 lei / titlu din 19 septembrie, până sub 11 lei, miercuri 17 decembrie.

De altfel, toate schimbările de calcul al tarifelor reglementate percepute de Electrica şi Transelectrica (TEL), care urmează să intre în vigoare în a doua parte a anului viitor, „accentuează mai ales percepţia de risc de reglementare cu care cele două companii sunt asociate”.

În cazul transportatorului de electricitate Transelectrica (TEL), reglementatorul pieţei intenţionează să modifice actualul sistem de tarifare perceput pentru introducerea electricităţii în sistem de către producători. Tariful actual este defalcat pe regiuni şi urmează să fie înlocuit cu un tarif unic, egal cu media tarifelor regionale de 10,3 lei / MWh.

„Această modificare afectează într-o mică măsură veniturile companiei Transelectrica, deoarece actualul tarif regional în zona cu cea mai intensă activitate în producţia de electricitate, respectiv Oltenia, era superior tarifului de 10,3 lei /MWh ce urmează să fie aplicat”, scriu analiştii BCR în raportul Erste Group Research, publicat miercuri.

De altfel, acţiunile TEL au crescut cupeste 72 % faţă de pragul de 16,1 lei / titlu, înregistrat în 26 martie, când auieşit sintr-un regim de stagnare prelungită.

Pentru anul viitor, analiștii Tradeville estimează un dividend brut de 3,98 RON/acțiune TEL, echivalentul unui randament de circa 13,5%.


Citeşte şi

Ce perspective au companiile statului la bursă, după evoluţiile din 2014

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO