Este puţin probabil ca Rusia să interzică dolarul în tranzacţiile internaţionale – şeful VTB

Rusia ar putea extinde utilizarea rublei în tranzacţiile internaţionale, dar este puţin probabil să interzică dolarul SUA, a afirmat, la New Delhi, Andrei Kostin, directorul general al băncii ruseşti de stat VTB, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 05 oct. 2018, 07:39
Este puţin probabil ca Rusia să interzică dolarul în tranzacţiile internaţionale - şeful VTB

„O utilizare mai extinsă a rublei ar majora afacerile băncilor ruseşti şi ar îmbunătăţi competitivitatea. Este imposibil să abandonăm dolarul, este o utopie, nimeni nu va interzice dolarii în Rusia şi nu-i va restricţiona”, le-a declarat jurnaliştilor şeful celei de-al doilea grup bancar rusesc.

Acesta a adăugat că în urmă cu cinci ani cota rublei în tranzacţiile Rusiei cu India era de 3%, iar acum a urcat la 20%.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit joi în India pentru o vizită de două zile, menită să întărească legăturile dintre cele două ţări, care au o relaţie bilaterală istoric privilegiată.

Joi, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a anunţat că Executivul de la Moscova are pe masă un plan pentru „dedolarizarea” parţială a economiei ruse, printr-o serie de măsuri cum ar fi utilizarea mai restrânsă a dolarului american în tranzacţiile Moscovei cu alte state.

Planul, menit să protejeze Rusia în faţa sancţiunilor internaţionale, mai ales în faţa celor adoptate de SUA, „a fost trimis spre analiză Guvernului”, a precizat Anton Siluanov.

Consilierul Kremlinului pentru finanţe, Andrei Belusov, a declarat miercuri, în timpul Săptămânii Energetice a Rusiei, că însuşi preşedintele Vladimir Putin le-a cerut miniştrilor să elaboreze un plan pentru diminuarea dependenţei economiei ruse de dolarul american.

Dar Kremlinul a precizat apoi că nu se are în vedere renunţarea totală la tranzacţiile în dolari americani sau interzicerea acestora.

La rândul său, Guvernul rus a menţionat că este vorba doar despre „diminuarea dependenţei economiei ruse faţă de dolar”, prin crearea, printre alte măsuri, a unor „stimulente şi mecanisme de schimb a monedelor naţionale în tranzacţiile de comerţ exterior”.

Conform cotidianului Izvestia, ideea principală ar fi ca unele state, precum China sau ţările din zona euro, să accepte crearea unor conturi în moneda lor.

Potrivit analiştilor agenţiei de evaluare financiară Fitch, Banca Centrală a Rusiei are suficiente rezerve de dolari americani – circa 30 de miliarde – pentru a reacţiona în faţa unor eventuale restricţii privind tranzacţiile în această monedă.

Şi băncile din Rusia ar avea la rândul lor lichidităţi cuprinse între 13 şi 14 miliarde de dolari americani, sume suficiente pentru acoperirea a circa jumătate din depozitele constituite de cetăţenii ruşi

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...